Linkuri accesibilitate

Doina Gherman, prima femeie din R. Moldova distinsă cu premiul american Femei Curajoase din Întreaga lume


Stop cadru din înregistrarea video a ceremoniei de decernare a premiului Femei Curajoase din Întreaga lume, 14 martie 2022. (Sursa: Departamentul de stat american.)
Stop cadru din înregistrarea video a ceremoniei de decernare a premiului Femei Curajoase din Întreaga lume, 14 martie 2022. (Sursa: Departamentul de stat american.)

R. Moldova, între violența domestică și buna reprezentare a femeilor în politică. 

Doina Gherman, prima femeie din R.Moldova distinsă cu premiul american Femei Curajoase din Întreaga lume
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

Numele deputatei PAS Doinei Gherman se află împreună cu alte 11 pe o listă de femei „extraordinare” care „muncesc să construiască un viitor mai bun pentru toți”, listă publicată în pregătirea unei ceremonii de decernare organizată online de Departamentul de Stat de la Washington.

Secretarul de stat american, Antony J. Blinken, care a avut un discurs în cadrul ceremoniei virtuale, a vorbit despre viața dificilă a multor femei moldovene: „În Moldova, cel puțin una din trei femei și fete mai mari de 15 ani au trecut prin violență domestică”, a spus el.

„Chiar dacă a făcut față unei opoziții puternice în Parlament, Doina Gherman, o membră a Parlamentului, a promovat campania de ratificare a Convenției de la Istanbul, care recunoaște că violența în bază de gen este o încălcare a drepturilor omului”, a mai spus secretarul de stat american în discursul difuzat în timpul ceremoniei virtuale dedicate împărțirii premiilor pentru cele 12 femei.

Antony Blinken a mai spus că deputata moldoveană a susținut implementarea cotei de gen la alegeri, R. Moldova având acum una dintre cele mai mari rate a implicării femeilor în politică din lume.

„Am fost acolo cu vreo zece zile în urmă, și am întâlnit o președintă remarcabilă, o prim-ministră remarcabilă, ambele fiind femei, care conduc țara într-o perioadă plină de provocări”, a mai spus Blinken.

Contactată de Europa Liberă, Doina Gherman ne-a spus că e extrem de recunoscătoare Statelor Unite pentru premiu și că el ar fi meritul tuturor femeilor din Moldova, care au luptat și vor continua să lupte pentru drepturile femeilor.

„Țara noastră a devenit al 35-lea stat care a reușit să ratifice Convenția de la Istanbul și eu sunt tare mândră că am putut contribui nemijlocit la acest proces, începând din 2016, fiind în opoziție extraparlamentară, apoi în opoziție parlamentară, dar și fiind la guvernare noi am reușit în primele 100 de zile să ratificăm în parlament Convenția de la Istanbul”, a spus Gherman.

„Este un proces îndelungat înainte, dar noi suntem obligați să implementăm prevederile convenției. Noi, ca legiuitori, vom coordona eforturile tuturor instituțiilor de resort, mă refer la Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dar și Procuratura Generală, vom depune toate eforturile ca prevederile convenției să fie de succes”, a mai spus parlamentara.

Doina Gherman conduce în parlamentul Republicii Moldova Comisia pentru Politică Externă, fiind și vicepreședintă a partidului de la guvernare, ca și lidera organizației de femei a formațiunii PAS.

Printre femeile care au mai primit premiul International Women of Courage (IWOC) în acest an e o avocată care luptă pentru protecția mediului și a drepturilor săracilor din Bangladesh, o procuroră luptătoare cu crima organizată din Brazilia și o adjunctă de ministru de finanțe din Irak.

Departamentul de Stat american, care a inaugurat premiile în anul 2007, l-a înmânat până acum la peste 170 de femei, recunoscute pentru curaj și sacrificiul cu care promovează pacea și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG