Concursul pentru șefia Procuraturii Generale a fost lansat pe 12 iunie, iar doritorii urmau să depună dosarele până la ora 17:00 a zilei de 21 iulie. Dimineață, reprezentanții CSP au spus Europei Libere că nicio persoană încă nu s-a înscris în concurs, iar seara au anunțat că au primit dosarele de la următorii candidați procurorul general interimar, Alexandru Machidon, și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate, Victor Furtună.
Potrivit legii, la funcția de procuror general pot pretinde persoane „cu o reputație ireproșabilă”, care au o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, în R. Moldova sau peste hotare, dintre care cel puțin 5 ani ca judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală.
Membrii CSP au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a examina, în ședință închisă, dacă cei care s-au înscris în concurs sunt eligibili pentru această funcție.
Candidații care corespund tuturor criteriilor vor fi invitați la interviu. După audierea lor, CSP va propune președintei Maia Sandu să-l numească pe cel care a acumulat cele mai multe puncte. Șefa statului are dreptul să respingă o singură dată candidatura propusă. Dacă CSP va înainta repetat aceeași persoană, ea trebuie să aprobe numirea.
Legea mai spune că viitorul procuror general trebuie să treacă în mod prioritar evaluarea integrității etice și financiare, cunoscută publicului larg cu numele de „vetting”.
Niciun procuror general nu și-a dus la bun sfârșit mandatul în ultimii 9 ani
Începând cu anul 2016, procurorul general este ales de CSP, pe un termen de 7 ani, și nu de Parlament, ca până atunci.
Primul procuror general numit în acest fel a fost Eduard Harunjen. El și-a dat demisia în iulie 2019, după ce noua coaliție de guvernare, formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, au acuzat că Procuratura Generală era controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acum, el încearcă să-și recapete funcția prin instanță, spunând că a fost presat să plece.
Următorul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost numit în noiembrie 2019 și suspendat din funcție în octombrie 2021, după ce pe numele lui au fost pornite mai multe dosare penale, în care a fost învinuit de abuz de putere. În paralel, autoritățile au demarat o procedură de evaluare a performanțelor lui. În baza raportului comisiei speciale, președinta Maia Sandu l-a demis pe 23 septembrie 2023. Stoianoglo susține că a fost persecutat politic și a contestat decretul la Judecătoria Râșcani. Următoare ședință este planificată pentru 18 septembrie.
După suspendarea lui Stoianglo, Procuratura Generală a fost condusă de interimarul Dumitru Robu. Ulterior, interimar a fost numit Ion Munteanu, care a câștigat concursul pentru un mandat deplin în primăvara anului 2024. El a fost numit în funcție pe 1 iunie 2024, dar s-a retras în mai puțin de un an, schimbând jobul de procuror pe funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.
Acum, Procuratura Generală este condusă temporar de Alexandru Machidon.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te