Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușă: Acceptată în exterior, această guvernare poate să devină una perfect legitimă și sprijinită pe plan național


Deputații PSRM și ai Blocului ACUM, sîmbătă la ora negocierilor pentru crearea unei majorități, 8 iunie 2019
Deputații PSRM și ai Blocului ACUM, sîmbătă la ora negocierilor pentru crearea unei majorități, 8 iunie 2019

Interviul dimineții cu cercetătorul și politologul de la Chișinău.

Departamentul de Stat american a cerut, în această noapte, partidelor moldovene să manifeste reţinere şi să ajungă la un consens. Într-o declaraţie publicată pe siteul instituţiei se spune că „alegerile din 24 februarie au fost competitive şi au respectat drepturile fundamentale, iar voinţa poporului trebuie respectată”. Acest mesaj al SUA vine după ce Uniunea Europeană, prin şefa politiicii externe europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru vecinătate, Johannes Hahn, s-a declarat ieri deschisă să coopereze cu guvernul nou ales al Maiei Sandu, pe care îl numeşte într-o declaraţie „legitimat democratic”.

O discuție cu politologul Dionis Cenuşă, cu întrebarea, înainte de toate, cine şi cum trebuie să înţeleagă aceste mesaje şi mai ales cum să reacţioneze.

Interviul dimineții: cu politologul Dionis Cenușă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00
Link direct

Dionis Cenușă: „Aceste mesaje nu fac altceva decât să demonstreze că noua guvernare, formată de PSRM și Blocul ACUM, are capacitatea de a extinde recunoașterea

Având legitimitate pe exterior, această guvernare practic poate să devină una perfect legitimă și sprijinită pe plan național...

externă. Deci, având legitimitate pe exterior, această guvernare practic poate să devină una perfect legitimă și sprijinită pe plan național, ceea ce nu le convine democraților, evident.”

Europa Liberă: Când Departamentul de Stat spune că „voinţa poporului, exprimată la alegerile din 24 februarie, trebuie respectată”, ce anume are în vedere, că suntem într-o Moldovă în care se infirmă posibilitatea ca prin alegeri să se schimbe puterea?

Dionis Cenușă: „Evident, atât partea americană, cât și alți actori externi se referă la necesitatea unei tranziții democratice a puterii politice. Deci se face cumva o aluzie la existența problemei unor procese democratice în Republica Moldova cu o referință ascunsă, probabil, la statul capturat în care Republica Moldova se află.”

Europa Liberă: Vedeți vreo diferență între acest mesaj și mesajul Uniunii Europene, care a recunoscut clar legitimitatea noului Guvern?

Dionis Cenușă: „Da, Uniunea Europeană a avut un mesaj mai deschis, mai tranșant, chiar dacă Uniunea Europeană

Statele Unite s-au rezumat la recunoașterea Parlamentului, pentru a nu permite dizolvarea acestuia; din asta rezultă că sînt susținute și toate măsurile adoptate de acest Parlament ...

trebuie să ajungă la un numitor comun între 28 de state, deci este mult mai dificil mai ales în timp de week-end. Statele Unite, până la urmă, s-au rezumat la recunoașterea Parlamentului, pentru a nu permite dizolvarea acestuia și, evident, din asta rezultă că sunt susținute și toate măsurile adoptate de către acest Parlament, inclusiv votarea Guvernului în frunte cu Maia Sandu.”

Europa Liberă: I-am tot auzit pe Maia Sandu, Andrei Năstase, alți membri ai noii majorități din Parlament zicând că foarte mult depinde de reacțiile din exterior. Credeți că aceste reacții au răspuns acestor așteptări pe care le-am auzit în ultimele două zile?

Dionis Cenușă: „Da, sunt sigur că majoritatea parlamentară alcătuită din PSRM și Blocul ACUM a făcut tot posibilul și continuă să comunice pe extern pentru a obține acest sprijin confortabil și prin asta a deschide o cale de comunicare urgentă cu celelalte forțe politice. Aici mă refer la Partidul Democrat și bănuiesc că în curând vom avea pe lângă mesajele de sprijin și legitimitate externă vom avea și intenții deschise de a media procesul politic și, respectiv, ieșirea din criza politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică la ce exact vă referiți?

Dionis Cenușă: „Dacă vă amintiți, inclusiv societatea civilă ieri a lansat un mesaj prin care a chemat comunitatea internațională să facă uz de posibilitatea de a fi mediatori politici pentru a găsi o cale, o soluție de a ieși din criza politică actuală. Deci, pe lângă mesajele pe care le-au transmis Uniunea Europeană, SUA și alte organizații internaționale există și o solicitare de a-i avea în calitate de mediatori pentru a-i putea convinge pe democrați că puterea trebuie transferată în mod democratic cât mai urgent.”

Europa Liberă: Apropo de democrați. Andrian Candu, președintele Parlamentului moldovean, cel care teoretic a fost înlocuit sâmbătă de noua conducere desemnată de coaliția PSRM-ACUM, a vorbit ieri-seară în mai multe emisiuni televizate, dar ce am remarcat, un subiect anume nu prea l-a atins, în schimb l-a atins în discuțiile pe care le are pe exterior. De exemplu, în presa română, la televiziunile românești. Iată, sâmbătă seară când a vorbit la un post de televiziune românesc în direct a făcut aluzie la o posibilă invazie din partea Federației Ruse. „Nu vom lăsa ţara ruşilor”, a spus el. Cât de real vi se pare Dvs. acest pericol - Igor Dodon, altfel spus, ne va duce în brațele Rusiei cu un Guvern pro-occidental?

Dionis Cenușă: „Practic, toate protestele și demersurile făcute de către democrați până în acest moment se referă la conspirațiile legate de factorul rusesc și de cât de negativ acesta poate să fie în următoarele ore/zile. În realitate, însă, Rusia a ales o tactică mult mai atentă în raport cu recunoașterea autorităților noi de la Chișinău și până acum a lansat mesaje de sprijin doar pentru PSRM. Cel puțin așa am văzut eu lucrurile.”

Europa Liberă: Și ce înseamnă asta?

Dionis Cenușă: „Rușii o susțin pe Zinaida Greceanîi în

Rusia face tot posibilul pentru a nu fi implicată în tot felul de manipulări și propagandă împotriva ei în Republica Moldova ...

calitate de speaker și se referă mai puțin la întreaga guvernare. Eu cred că Rusia face tot posibilul pentru a nu fi implicată în tot felul de manipulări și propagandă împotriva ei în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Povestea cu federalizarea şi cu banii de la Moscova pentru finanţarea PSRM… Dvs. cum vedeţi aceste elemente?

Dionis Cenușă: „Aceste elemente sunt, de fapt, o confirmare că Republica Moldova este vulnerabilă la încercările Rusiei de a influența agenda politică internă și că există forțe politice la Chișinău care sunt foarte

Interferențele Rusiei pot să aibă și un caracter pozitiv în sensul în care creează o rezistență în societatea moldovenească și, respectiv, o critică față de orice încercare de a trece pe la spatele votului cetățenilor și al societății în general, respectiv a ignora interesele naționale ale Republicii Moldova...

apropiate de a ajunge la un numitor comun cu partea rusă, dar totodată asemenea discuții despre interferențele Rusiei pot să aibă și un caracter pozitiv în sensul în care creează o rezistență în societatea moldovenească și, respectiv, o critică față de orice încercare de a trece pe la spatele votului cetățenilor și al societății în general, respectiv a ignora interesele naționale ale Republicii Moldova.

Cred că în momentul de față președintele Igor Dodon și socialiștii au învățat o lecție și vor încerca să fie cât mai precauți atunci când vor vorbi despre Rusia în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Revenind la mesajele care au venit din exterior. Înseamnă aceste mesaje pozitive în raport cu noua putere că, iată, nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite, nici alte organizații internaționale nu cred cumva în conspirațiile astea cu factorul rusesc, dar mai ales nu cred poate în ceea ce a spus Curtea Constituțională, care a declarat nule toate deciziile luate în ultimele două zile la Chișinău?

Dionis Cenușă: „Partenerii externi sunt într-o situație destul de delicată, deoarece, pe de o parte, ei sunt promotorii statului de drept. Deci, Curtea Constituțională ca și alte instanțe de judecată din Republica Moldova trebuie

Partenerii externi sunt într-o situație destul de delicată, deoarece, pe de o parte, ei sunt promotorii statului de drept ...

în mod normal respectate și, respectiv, nu pot fi puse la îndoială, dar Republica Moldova este într-o fază distinctă și, respectiv, trebuie să fie luat în considerare specificul național sau specificul regimului politic de la moment.

De aceea, deocamdată, în mod foarte subtil se face referință la subminarea statului de drept de către Partidul Democrat. Încă nu există suficientă argumentație și decizie de la Bruxelles și de la Washington de a fi și mai tranșanți și de a spune lucrurilor pe nume vizavi de criza politică în care, din păcate, participă sau contribuie Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: Dle Cenușă, ați vorbit despre factorul extern, despre importanța lui, dar nu cumva factorul decisiv într-o eventuală schimbare este totuși cel din interior, și anume armata de judecători, funcționari, polițiști, agenți economici ș.a.m.d. obedienți regimului vechi? Și ce fel de schimbare va fi aceea în care toți acești oamenii își vor schimba părul, adică vor accepta noua putere, iar năravul ba?

Dionis Cenușă: „La început este important ca guvernarea, PSRM împreună cu ACUM să reușească să obțină loialitatea sectorului public și a instituțiilor care în momentul actual este desigur că încă în mâinile Partidului Democrat și cel din urmă știe foarte bine cum să intimideze, astfel ca în continuare să controleze instituțiile. Din punctul meu de

Este foarte greu să ne imaginăm că în câteva zile, după câțiva ani de capturare a instituțiilor de stat, vom avea o societate și o majoritate în societate care vor accepta foarte repede schimbarea situației, schimbarea politicului moldovenesc...

vedere este la fel de important să fie transferată cât mai multă informație despre ceea ce spun partenerii externi către cetățenii din Republica Moldova.

Am senzația că o parte din populație este izolată de aceste mesaje de susținere față de Maia Sandu și prin urmare este foarte greu să ne imaginăm că în câteva zile, după câțiva ani de capturare a instituțiilor de stat, vom avea o societate și o majoritate în societate care vor accepta în mod foarte lejer și foarte repede schimbarea situației, schimbarea politicului moldovenesc.”

XS
SM
MD
LG