Este prematur să tragem concluzii asupra acțiunilor SUA privind încetarea războiului din Ucraina, dar este cert că Europa trebuie să-și „revadă strategiile de securitate”, afirmă analistul politic Igor Boțan, în podcastul „Dincolo de știri”.
În acest context nou geopolitic, generat de acțiunile administrației de la Washington din ultimele zile, este important, a adăugat Boțan, ca Uniunea Europeană să țină cont că Rusia are ambiția să-și refacă granițele istorice și să devină un pol important al „lumii multipolare”.
Legat de declarațiile controversate ale administrației SUA privind încetarea războiului rus în Ucraina, Igor Boțan consideră că acestea seamănă mai mult cu „o tatonare a reacției la diferite niveluri, pe diferite paliere”.
„Tocmai de aceea avem această senzație că suntem într-o zonă de turbulență. Este prematur să credem că ceea ce se discută acum, mă refer la declarațiile președintelui Trump, sunt deja idei fixe care vor fi utilizate în raport cu reglementarea din Ucraina. Sigur că pentru Ucraina aceste declarații sunt extrem de dureroase, dar Ucraina se menține”, a precizat analistul.
În același context, dar în altă ordine de idei, Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat al podcastului, susține că Rusia, care a fost invitată de administrația Trump în Arabia Saudită la discuții pe marginea războiului din Ucraina, ar vrea să fie pe picior de egalitate cu SUA, ceea ce nu pare să vrea neapărat președintele Donald Trump. Întrebarea care rămâne, în continuare, incertă, dar care este foarte importantă, crede Nicolae Negru, este cum se va încheia invazia rușilor în țara vecină.
„Dacă se va termina cu respectarea suveranității și independenței Ucrainei, e una, iar dacă Ucraina va fi cedată și va intra în sfera de influență a Rusiei, asta e cu totul altceva. Atunci putem vorbi despre o refacere, o Ialta II, cum și-ar dori, desigur, Putin, Rusia în general”, afirmă Nicolae Negru.
Potrivit comentatorului, rușilor „li s-au aprins beculețele (la reuniunea SUA-Rusia din Arabia Saudită - n.r.) și vor să bată fierul cât e cald”. De aceea, putem deduce din informațiile apărute după întâlnirea de la Riad că „Moscova înaintează același ultimatum, pe care l-a înaintat în decembrie 2021, înainte să invadeze Ucraina: NATO să-și retragă trupele pe linia anului 1997. Adică statele care au intrat după 1997 în NATO, aceste state, cum ar reieși, să rămână cumva în sfera ei de influență. Acest lucru se referă și la România, și la Polonia, Țările Baltice, adică pretențiile merg spre spațiul fostului, așa zis, lagăr socialist”, explică analistul Nicolae Negru.
Nicolae Negru mai spune că, deși SUA declară că vrea să-și retragă trupele NATO din Europa, iar liderii europeni vor trebui să se gândească cum asigură securitatea regiunii, este puțin probabil să se întâmple acest lucru.
„Statele Unite vor avea nevoie de Europa. Relația lor este indispensabilă”, consideră comentatorul. Și „mai este un aspect - că Trump vrea să obțină premiul Nobel pentru pace și asta îmi pare că îl determină uneori să piardă simțul realității. Chiar bunul simț, atunci când spune că popularitatea lui Zelenski a scăzut la 4%”, afirmă în continuare Negru.
În ceea ce-o privește pe R. Moldova, comentatorul crede că R. Moldova trebuie să se implice în ceea ce se numește acum reconfigurarea arhitecturii de securitate în Europa. El consideră însă că ar fi imposibil ca războiul rus dus în Ucraina să se încheie în favoarea agresorului.
„Ar fi o răsturnare completă de situație. S-ar schimba principiile politicii, regulile politicii mondiale, ale ordinii mondiale, ar însemna că un stat puternic poate ataca un alt stat, poate lua o bucată de teritoriu sau chiar întregul teritoriu și nimic nu se întâmplă... Și atunci ar trebui să intervină Europa. Europa trebuie să garanteze securitatea Ucrainei. Inviolabilitatea frontierelor este stabilită prin actul de la Helsinki. Europa a învățat, totuși, niște lucruri și trăiește în altă realitate decât cea din perioada Războiului II Mondial”, a mai precizat Negru.
Prin urmare, cred cei doi analiști politici, momentul opririi războiului în Ucraina este încă departe și, deocamdată, nu există orizonturi previzibile în acest sens.
La sfârșitul săptămânii trecute, toate privirile au fost îndreptate spre Conferința de Securitate de Munchen, unde liderii mondiali s-au reunit, preț de trei zile, să discute chestiuni de securitate, inclusiv despre un proces de pace durabilă în Ucraina.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 21 februarie:
- Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a demisionat din funcție, înainte ca proiectul de lege care prevede comasarea instituției pe care a condus-o cu Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS) să fi fost votat de Parlament.
- Două drone au survolat din nou spațiul aerian al R. Moldova, după ce, săptămâna trecută, alte două au explodat pe câmpuri în autonomia găgăuză, iar în consecință autoritățile au dispus închiderea Centrului de cultură rusă din Capitală.
- Deputații autonomiei găgăuze cer la un „congres” autorităților de la Chișinău reluarea zborurilor spre Federația Rusă, anularea alegerilor prezidențiale și a rezultatelor referendumului pro-UE.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te