„Am tras aer adânc în piept”, spune Tequila, o deținută care a ales să se înroleze în armată, descriind momentul ieșirii sale din închisoare. Când ieși dintr-un asemenea loc al privațiunii de libertate, explică ea, „aerul este cu totul altfel”.
În uniformă militară la interviul acordat Europei Libere, care are loc într-o cazarmă cu paturi metalice, Tequila este una dintre cele peste 100 de femei condamnate care au ales să se înroleze în speranța că își vor reduce pedeapsa, își vor reface reputația și vor putea începe o viață nouă.
Armata ucraineană are nevoie de militari pe front pentru a ține piept atacurilor rusești pe o distanță imensă, de circa 1100 de kilometri. Dar s-a confruntat cu dificultăți în ceea ce privește luarea la oaste a unui număr suficient de oameni.
Recent, autoritățile de la Kiev au introdus un nou plan de recrutare care încurajează înrolarea pe bază voluntară a tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, după trei ani în care au mobilizat în principal rezerviști mai în vârstă și au menținut vârsta minimă de recrutare obligatorie la 25 de ani.
Tequila, care a cerut să-i folosim indicativul militar și nu numele adevărat, nu a dorit să spună nici de ce a ajuns în închisoare, în Harkov, dar a spus că și-a petrecut doi ani din viață după gratii pentru ceea ce a comis. I-a luat cam șase luni să decidă dacă merită să se înroleze și admite că a avut mari îndoieli și temeri.
Avea o pregătire fizică slabă, în închisoare activitatea sa principală era să coasă haine, iar antrenamentele militare au fost un chin. Dar acum, servește ca operatoare de radio într-o unitate ofensivă, pe linia frontului.
„Băieții sunt pe poziții, comandanții sunt în altă parte. Eu sunt la mijloc și retransmit ordinele”, explică Tequila. Dar nu ar ezita dacă i s-ar ordona să meargă în misiune de luptă: „Cel mai important lucru pentru noi este atitudinea normală și compasiunea cu care suntem tratate”.
„Am fost mereu pregătită”
Dmitro Andreev, purtătorul de cuvânt al Serviciului Penitenciar de Stat al Ucrainei, spune că tot mai multe femei condamnate aleg să își reducă pedeapsa prin serviciul militar.
„Este surprinzător că aceste femei aleg să părăsească un penitenciar, unde au trei mese pe zi și este cald, pentru tranșee, unde viața le este pusă în pericol în orice moment”, mai spune Andreev.
Brux, o altă deținută-soldat, este ofițer de operațiuni bazată într-un centru de comandă și asigură legătura cu operatorii de drone, unitățile de mortiere și mitraliere, formațiunile de luptă de pe linia frontului.
Brux a fost eliberată din închisoare și înrolată în armată, după ce s-a oferit ca voluntară pentru serviciul militar. „Întotdeauna m-am așteptat la ce e mai rău și am fost mereu pregătită, dar ni s-a spus că femeile nu vor fi trimise în misiuni ofensive”, explică ea.
„Nu facem presiuni asupra nimănui”
Halina, în vârstă de 36 de ani, execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru furt într-un centru de corecție din regiunea Poltava, în centrul Ucrainei.
Ea a depus cerere să meargă la război, dar mai așteaptă o decizie. Directoarea adjunctă a centrului de corecție, Anastasia Vodinciuk, insistă că deținutele nu sunt forțate să se înroleze, iar tot ce face penitenciarul este să le pună în legătură cu reprezentanții forțelor armate.
În închisoare, Halina este bucătăreasă, după cum o arată boneta și combinezonul său albe pe care le poartă în timpul discuției cu Europa Liberă. Dar a făcut și cinci ani de institut medical, a lucrat pe ambulanță, așa încât spune că poate avea și acest rol pe front.
Motivația ei este foarte personală. „Vreau să merg la război pentru că fiul meu a murit la vârsta de 25 de ani, iar trei luni mai târziu, soțul meu a murit pe front, la Bahmut”, explică Halina, adăugând: „Vreau să merg să apăr Ucraina și viitorul copiilor noștri, să lupt, să îi ajut pe băieți”.
Faptul că deținutele sunt foarte motivate este confirmat de comandantul unității lui Brux, cunoscut cu indicativul „Ariciul”.
Ele sunt mânate în luptă, spune comandantul, de șansa de a-și recăpăta libertatea, după ani în detenție. Dar și de ideea că „aici pot învăța ceva nou, pot face carieră, pot deveni eroine”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te