„Asta nu înseamnă că vrem să pornim la război. Înarmarea este gândită în Europa ca un factor de descurajare a agresiunii”, explică Preda, într-un nou episod al podcastului video „Pe Agendă”.
Planul „ReArm Europe” (Reînarmarea Europei) în valoare de 800 de miliarde de euro cuprinde măsuri care să accelereze consolidarea industriei de apărare în blocul cu 27 de membri. Planul „în cinci părți” cuprinde și ajutor militar imediat pentru ucraineni.
„Apărare europeană comună și organizată”
Un asemenea plan va ajuta țările membre ale Uniunii Europene să-și construiască „o apărare comună”, într-un „mod organizat”, crede Cristian Preda, anterior europarlamentar din partea României.
„Una dintre problemele pe care le au statele membre UE, în cvasitotalitatea lor și membre NATO, este că fiecare a făcut achizițiile în curtea proprie și uneori tehnica militară a unui stat nu poate fi folosită în conjuncție cu tehnica militară a altuia”, exemplifică profesorul de științe politice de la Universitatea din București.
Planul UE de reînarmare anunțat în timpul unor discuții tot mai intense despre încheierea războiului din Ucraina, este, în opinia lui Preda, și un răspuns la cererea președintelui american, Donald Trump, ca țările europene „să cheltuiască mai mult pentru apărare”.
„Atunci când toate statele europene sunt de acord să sporească bugetele de apărare, ceea ce nu au făcut mulți ani de zile, evident că Trump va considera acest lucru un semn pozitiv în cooperarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană”, declară în podcast Cristian Preda.
Planul de reînarmare a Europei va fi supus votului liderilor europeni joi, 6 martie, într-un summit special dedicat apărării.
Ce altceva mai puteți afla din această ediție cu Cristian Preda:
- Despre „tatonările” de teren în discuțiile despre încheierea războiului din Ucraina.
- Se remediază relația dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, după discuția aprinsă de la Casa Albă?
- Despre planul de pace al europenilor pentru războiul din Ucraina.
- De ce chestiunea trupelor de menținere a păcii după o eventuală încetare a focului este una „vitală” pentru toate părțile implicate?
- În ce mod ar încerca Rusia să replice în Ucraina un scenariu similar cu cel din regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova?
- De ce UE ar fi „umbrela de securitate” a Republicii Moldova?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.