Beneficiarii autobuzelor școlare sunt toate direcțiile raioane, precum și cele din municipiul Chișinău și autonomia găgăuză. Câteva autobuze vor ajunge la școlile cu predare în limba română din Dubăsari și Corjova.
Cele mai multe vor merge la Sângerei. „Aceste cinci autobuze școlare ne vor fi de mare folos. De curând, au fost optimizate cinci instituții de învățământ, din cauza numărul mic de copii. Unii urmează să fie transportați în alte școli și avem nevoie de transport sigur și comod”, a spus Victoria Mițic, directoarea gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul Copăceni, Sângerei.
- Te-ar putea interesa și: Școli cu puțini elevi sau care existau numai pe hârtie. Ce se va întâmpla cu instituțiile închise din Sângerei, Soroca și Florești
Autobuzele au o capacitate de 16+1 locuri și sunt dotate cu aer condiționat și treaptă de urcare și coborâre pentru copii. Reprezentanții direcțiilor raionale spun că mijloacele de transport erau așteptate de mult timp.
„Copiii se vor bucura de condiții mai bune de transportare la o școală mai bună. Încă nu știm în ce localitate o să meargă autobuzul, dar peste 50 de copii din Buzduganii de Sus vor să meargă la liceul «Alexandr Pușkin» din Ungheni și aici este o necesitate stringentă de transport”, a spus Europei Libere, Tatiana Lazăr, reprezenta direcției Educație Ungheni.
Premierul Dorin Recean a mulțumit autorităților române pentru suportul oferit Republicii Moldova, inclusiv în domeniul educației. Ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că fiecare copil trebuie să aibă acces la educație de calitate, iar aceste autobuze vor contribui în acest sens.
„Copii pot merge la școli unde sunt condiții mai bune pentru studii, ca să poată avea performanță academică, să aibă acces la școli bine dotate, unde sunt suficiente cadre didactice, unde pot învăța o limbă străină”, a menționat ministrul.
Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian Leon Țurcanu (stânga), alături de ministrul Educației, Dan Perciun, și unul dintre șefii de direcții de învățământ, care a primit cheile unui autobuz școlar.
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Țurcanu, a spus că, prin acest ajutor, autoritățile române contribuie la îmbunătățirea calității în educație în R. Moldova.
„Calitatea în educație nu depinde doar de dascăli, depinde și de condițiile de bază care trebuie să le fie oferite copiilor în toate regiunile Republicii Moldova” a spus ambasadorul.
Achiziția a fost realizată în cadrul asistenței financiare nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro din partea Guvernului României, destinată mai multor proiecte sociale și economice.
În acest an de studii, Ministerul Educației va oferi indemnizații în valoare de 1.000 de lei părinților care își vor da copiii la școli mai mari din apropiere și va pune la dispoziția instituțiilor de învățământ autobuze pentru transportarea elevilor.
Datele oficiale arată că 97 de școli din R. Moldova au mai puțin de 50 de elevi. Majoritatea sunt din nordul țării.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te