Din datele prezentate de Ministerul Educației, cea mai mare lipsă de profesori (cu normă didactică mai mare de 13,5/14 ore pe săptămână) se atestă în municipiul Chișinău, autonomia găgăuză și în raioanele Ungheni, Hâncești și Nisporeni.
În ultimul an, autoritățile au întreprins mai multe măsuri pentru a îmbunătăți situația. Au oferit cursuri gratuite de reprofilare pentru cadrele didactice, au majorat până la 200.000 de lei indemnizația pentru tinerii specialiști. De asemenea, un sfert din cele 8694 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat au fost oferite specialităților cu profil pedagogic. Dar și în acest an pedagogia nu a fost în topul preferințelor viitorilor studenți.
- Te-ar putea interesa și: Numărul studenților a crescut, dar nu la specialitățile pedagogice. Economia și dreptul, în top
Angela Prisăcaru, consultanta Ministerului Educației din cadrul Direcției politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții, a spus Europei Libere că, în pofida eforturilor, puțini tineri vin să lucreze în școli și grădinițe.
„Vom atrage și în acest an profesorii pensionari, care mai au putere să predea. Noi am mai încercat să atragem tineri prin diverse campanii, dar problema este mai complexă. Un profesor începător vrea și condiții bune de trai, viață culturală. Primarii trebuie să dezvolte infrastructura în sate, ca ei să fie atrași să muncească acolo”, a spus Angela Prisăcaru.
Alocații pentru părinții care-și mută copiii la școli mai mari
În anul școlar 2024-2025, ministerul Educației va oferi o alocație de o mie de lei pentru părinții care vor accepta să-și dea copiii la școli mai mari. Cererile se depun personal de către aceștia la instituția de învățământ în care copiii au fost înscriși. Lista finală a beneficiarilor va fi publicată de autorități după 25 septembrie.
Șefa direcției Educație Ungheni, Iulia Pancu, a declarat pentru Europa Liberă că are deja lista de beneficiari - este vorba despre circa 56 de copii din satul Buzduganii de Sus.
„Elevii vor studia la trei instituții de învățământ din satele Valea Mare, Morenii Vechi și Liceul „Alexandr Pușkin” din orașul Ungheni”, a spus Iulia Pancu.
În raionul Leova, de indemnizații vor beneficia circa 20 de elevi, a spus șefa direcției Educație, Aliona Carafizi, precizând că urmează să aibă loc o ședință la care subiectul va fi discutat cu părinții și reprezentanții administrației locale.
Școli închise sau reorganizate
Zece instituții de învățământ nu vor mai activa de la 1 septembrie, iar alte 13 instituții vor fi reorganizate. Decizia aparține autorităților raionale, iar autoritățile centrale vor pune la dispoziția instituțiilor de învățământ autobuze pentru transportul elevilor la școlile din apropiere.
Potrivit autorităților din educație, 97 de școli din R. Moldova au mai puțin de 50 de elevi. Majoritatea sunt din regiunea de Nord a R. Moldova.
Autoritățile din educație au declarat pentru Europa Liberă că școlile mici se confruntă cu probleme în angajarea specialiștilor la toate disciplinele școlare, majoritatea dintre aceștia fiind angajați prin cumul. Totodată, autoritățile locale trebuie să aibă grijă de reîncadrarea tuturor cadrelor didactice în câmpul muncii.
Printre școlile care au mai puțin de 50 de elevi este și cea din satul Meșeni, raionul Rezina. Primarul localității, Efim Mereni, a spus pentru Europa Liberă că instituția de învățământ a fost reorganizată acum doi ani în școală primară. Aceasta are 22 de copii, însă părinții au refuzat indemnizația de o mie de lei oferită de ministerul Educației.
„Cel puțin, anul acesta, școala va fi păstrată. A fost o adunare și părinții au spus că nu se merită să streseze copiii pentru o mie de lei. Ar putea să meargă în Ignăței, este liceu, dar asta a fost hotărârea lor”, a spus primarul localității.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te