Linkuri accesibilitate

Cum se va „deștepta românul” în turul doi al prezidențialelor


Deputatul PAS Lilian Carp, în studioul Europei Libere la Chișinău
Deputatul PAS Lilian Carp, în studioul Europei Libere la Chișinău

Un fruntaș al partidului de guvernământ PAS, Lilian Carp, și-a exprimat încrederea că în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, membrii și simpatizanții PAS „vor vota cu siguranță”, alături de ceilalți alegători cu cetățenie dublă, a României și Republicii Moldova, un candidat pro-european, „cum este Nicușor Dan”.

Carp, care este și șeful Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică în Legislativul de la Chișinău, a vorbit Europei Libere, în podcastul Pe Agendă, în timp ce PAS anunța că îl va susține pe Nicușor Dan în turul doi, din 18 mai.

Un președinte „susținător al valorilor democratice (...) va fi garanția că România este [în continuare] avocatul nostru în procesul de integrare europeană” și că „nu va lăsa Republica Moldova singură în fața greutăților”, a spus Carp.

Anunțându-și sprijinulpentru candidatul pro-european într-un comunicat marți seara, partidul de guvernământ de la Chișinău a spus că Nicușor Dan este „o persoană care s-a angajat să ajute Republica Moldova și cetățenii noștri din funcția de președinte al României și care a promis să fie avocatul ferm al Chișinăului în toate capitalele europene”.

Anticipând unele „reproșuri” care s-au și auzit în spațiul public – că în turul întâi al prezidențialelor PAS și-a anunțat susținerea pentru Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare de la București (destrămată între timp), dar cetățenii români din R. Moldova nu au votat majoritar pentru el, Carp a spus că „politicienii îndeamnă, cetățenii se informează și votează așa cum cred de cuviință”.

Deputatul, care este și membru al partidului Uniunea Salvați România (USR), a explicat și că partida pro-europeană a avut cel puțin trei candidați cu același mesaj și aceleași viziuni politice, astfel încât, în general, „cetățenilor le-a fost complicat să facă o diferență”.

Totodată, el a remarcat că acum, în comparație cu alegerile precedente, anulate, candidatul coaliției de guvernare Crin Antonescu a avut un rezultat mai bun în R. Moldova decât au luat candidații Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) împreună, însumat.

Cu referire la ultranaționalistul George Simion, prezidențiabilul „suveranist”, Lilian Carp a remarcat mai multe declarații de dată recentă ale acestuia, „foarte controversate”, „chiar unele destul de deocheate”, inclusiv „împotriva ajutorului pentru Republica Moldova”. Deputatul PAS a ironizat că declarațiile de ultimă oră ale lui George Simion „nu se leagă cu declarațiile pe care le-a făcut anterior când spunea că „Basarabia este România”. (...) Acum, mai degrabă, dacă am deduce după logica lui George Simion, mai degrabă „Basarabia este Rusia””.

Carp desconsideră posibilitatea „suveranistului” Simion de a deveni președinte al României, mai cu seamă că în turul întâi partida pro-Europeană a avut „un rezultat mai bun”.

Totodată, în convingerea sa, „chiar dacă va ajunge președinte, dar el nu va ajunge”, Simion nu va putea „controla încă o majoritate parlamentară” la București pentru a instala un guvern care să prejudicieze, inclusiv, relația dintre București și Chișinău.

Șeful comisiei parlamentare pentru securitate de la Chișinău nu crede că SIS, care a solicitat ca George Simion să fie declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, va desecretiza informațiile care au stat la baza acestei solicitări.

„SIS-ul va decide în funcție de interesul național. SIS-ul nu face desecretizări pentru a influența anumite procese politice și asta este corect”, a insistat Carp, invocând totodată și nevoia serviciului de a-și proteja sursele și modul de operare.

Ce altceva mai puteți afla din acest episod cu Lilian Carp:

  • Cu ce promisiuni și proiecte importante va merge PAS în fața alegătorilor pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie?
  • Partidul de guvernare introduce acum mai multe schimbări în legislația electorală: extinderea votului prin corespondență, pedepse mai dure pentru corupția electorală. Cum răspunde PAS opoziției care îl acuză că schimbă regulile de joc în timpul jocului?
  • Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski sugerează într-un interviu pentru o agenție de la Moscova că vrea secții de votare pentru alegerile parlamentare din R. Moldova pe teritoriul controlat de separatiști. Cum este văzut la Chișinău acest „interes” al Tiraspolului pentru alegerile în Parlamentul R. Moldova? Vor dori autoritățile constituționale de la Chișinău să organizeze secții de votare pe un teritoriu pe care nu-l pot controla?
  • La alegerile prezidențiale de anul trecut și la referendum, R. Moldova a acuzat influențe rusești în procesul electoral. Ce garanții există că acest lucru nu se va întâmpla din nou?
  • Într-un scenariu realist, care ar fi varianta cea mai bună, dar și cea mai rea pentru R. Moldova de încheiere a războiului din Ucraina?


„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG