Pentru analistul Nicolae Negru, explicația principală este poziția lui Simion în chestiunea războiului din Ucraina.
Într-o analiză la cald pentru Europa Liberă, Negru a reamintit că Simion, candidatul partidului naționalist și populist AUR, se pronunță împotriva ajutorului pentru Ucraina, „ceea ce înseamnă a susține Rusia”.
Așa încât, alegerea moldovenilor cu dublă cetățenie este una „fără surprize”, a spus Negru.
Rezultatele preliminare arată că Nicușor Dan, care este și primar la București, a obținut în R. Moldova peste 52% din cele 90.850 de voturi exprimate în primul tur de scrutin al prezidențialelor românești, în timp ce Simion – doar 12,47%.
Sociologa Tatiana Cojocari de la comunitatea WatchDog de la Chișinău și Institutul ASPEN de la București, explică sprijinul pentru Nicușor Dan în R. Moldova și prin faptul că electoratul românesc de aici a optat pentru „un candidat care să țină România ancorată în valorile europene și euro-atlantice, dar și un candidat onest cu alegătorii”.
Pe de altă parte, în România și în restul diasporei a învins detașat Simion, obținând un rezultat cumulat de 40,96%. Cum se explică acest sprijin masiv pentru Simion?
„Cei care sacrifică Ucraina sacrifică și R. Moldova”
Pentru jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews România (nicio legătură cu Tatiana Cojocari n.r.), românii au dat un vot de protest clasei politice aflată la putere de vreme îndelungată.
Jurnalistul originar din R. Moldova spune că votul pentru Simion este și expresia unui curent izolaționist și populist tot mai puternic „nu doar în România, dar și în Europa”.
Nicolae Negru crede că electoratul din România nu ține cont de ce poate însemna un președinte Simion pentru R. Moldova, de unde lucrurile se văd altfel.
„Noi suntem mai aproape de Ucraina, mai aproape de linia războiului (...) și într-un pericol foarte mare”, a spus Negru, adăugând: „Din păcate, unii dintre concetățenii noștri de dincolo de Prut nu-și dau seama despre asta, vorbesc de încetarea ajutorului pentru Ucraina, unii poate fără să își dea seama că astfel pun în pericol existența și libertatea noastră”.
Prin urmare, pentru R. Moldova, la București ar fi mai potrivit un președinte ca Nicușor Dan, spune Negru.
Așteptări pentru turul II de scrutin
George Simion, care se va confrunta cu Nicușor Dan în turul doi de scrutin, pe 18 mai, are interdicție de intrare atât în R. Moldova, cât și în Ucraina, unde ar fi bănuit de legături cu servicii secrete rusești.
Dacă ar învinge la prezidențiale, ar fi pentru prima dată când un președinte român ar avea interdicție de intrare în țările vecine.
Nicolae Negru anticipează o mobilizare mai mare a alegătorilor pro-europeni în al doilea tur de scrutin pentru a aduce o schimbare la București, dar „nu schimbarea care să pună România în rând cu Ungaria sau Slovacia sau care să producă discordie sau instabilitate în UE”, ci o „schimbare care să consolideze UE și ajutorul pentru Ucraina, ca aceasta să reziste în fața agresiunii rusești și să-l descurajeze pe Putin din planurile sale expansioniste”.
Jurnalistul Vitalie Cojocari notează că votul alegătorilor români din R. Moldova l-a ajutat deja pe Nicușor Dan să ajungă în turul II de scrutin.
„Aceste voturi au influențat alegerile din România”, a spus Cojocari. El crede că alegătorii din stânga Prutului își pot menține acest rol pe 18 mai, putând departaja candidații, dacă scorul va fi strâns.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te