Linkuri accesibilitate

Cum a folosit propaganda rusă recordul stabilit de un jucător de hochei în SUA


Președintele rus Vladimir Putin îl felicită pe jucătorul de hochei Alexandr Ovechkin după victoria Rusiei, în 2014, la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (fotografie de arhivă).
Președintele rus Vladimir Putin îl felicită pe jucătorul de hochei Alexandr Ovechkin după victoria Rusiei, în 2014, la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (fotografie de arhivă).

Legenda rusă a hocheiului Alexander Ovechkin a intrat în istorie în momentul în care l-a depășit pe Wayne Gretzky în topul celor mai buni marcatori din Liga Națională de Hockey (NHL) din Statele Unite. În același timp, recordul a devenit util și mașinăriei de propagandă a Kremlinului.

Într-o postare a Kremlinului de pe 7 aprilie, președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe sportiv și a spus că recordul lui Ovechkin „a devenit nu numai un succes personal, ci și o adevărată sărbătoare pentru fanii din Rusia și din străinătate”.

Putin e un mare fan al hocheiului pe gheață. Iar admirația pentru Ovechkin pare să fie reciprocă: pe pagina sa oficială de Instagram, starul NHL are o poză alături de Putin.

Însă realizarea lui Ovechkin – golul din NHL cu numărul 895, față de cele 894 ale lui Greztky – depășește mândria sportivă națională. Aceasta vine într-un moment în care Kremlinul vrea să proiecteze încredere, în timpul negocierilor cu miză mare cu Washingtonul privind o posibilă încetare a focului în Ucraina.

Ovechkin sărbătorește după ce a marcat în a doua repriză împotriva New York Islanders. Acesta a marcat cel de-al 895-lea gol al carierei sale, depășind recordul all-time de goluri în carieră din NHL, deținut anterior de Wayne Gretzky.
Ovechkin sărbătorește după ce a marcat în a doua repriză împotriva New York Islanders. Acesta a marcat cel de-al 895-lea gol al carierei sale, depășind recordul all-time de goluri în carieră din NHL, deținut anterior de Wayne Gretzky.

Kirill Dmitriev, emisarul guvernului rus pentru discuțiile despre Ucraina, a postat pe X un clip cu Ovechkin care sărbătorește alături de fani după ce a marcat golul-record. Le spune suporterilor: „Pentru toată lumea, Rusia... am reușit, băieți, am reușit! Am făcut istorie!”

Dmitriev tocmai încheiase o vizită în SUA, pe care a numit-o „productivă”, ca parte a unei încercări de a avansa o serie de negocieri pentru a pune capăt luptelor din Ucraina. Dar el a fost într-un fel de „ofensivă de fermecare”: a avut apariții la CNN și Fox News, unde a vorbit despre perspectivele relațiilor SUA-Rusia.

„Nu există nicio îndoială că echipa președintelui Trump nu numai că a împiedicat declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial, dar a și făcut deja progrese considerabile în ceea ce privește rezolvarea problemei ucrainene”, a declarat Dmitriev la Fox News.

Mesajul nu e atât de subtil: Dmitriev și alții promovează ideea că Statele Unite și Rusia sunt aliați naturali, în același timp în care europenii își consolidează sprijinul pentru Ucraina.

De pildă, atât Dmitriev, cât și personalitatea media Margarita Simonian au postat un clip cu regizorul american Oliver Stone, care a declarat pentru Fox News că a aplaudat administrația Trump pentru că a renunțat la ceea ce el a numit „dialogul vituperant” cu privire la Rusia.

„Toată chestia cu ura față de Rusia este atât de negativă, este atât de ne-americană. Potențial, ei sunt cei mai buni parteneri ai noștri, la fel ca și chinezii, de fapt. Toate acestea au fost inoculate de propagandă”, a spus el.

Sunt greu de pus în balanță mesajele de prietenie dintre SUA și Rusia (completate cu emoji cu steaguri) cu bombardamentele continue ale Rusiei asupra Ucrainei, în special după un weekend de lovituri mortale asupra zonelor civile din Krîvîi Rih și Kiev.

În ziua în care Ovechkin a marcat golul care l-a înscris în istorie, ministerul ucrainean de Externe a avut o postare amară despre numărul sportivilor ucraineni uciși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Până în martie 2025, 591 de sportivi și antrenori ucraineni au fost uciși de Rusia. 22 sunt ținuți în captivitate și 11 sunt dați dispăruți”, scrie în postare.

Restul postării este următorul:

„725 de facilități de sport au fost avariate sau distruse în atacurile rusești – printre ele sunt 17 baze de antrenamente olimpice, paralimpice. 10 din 15 sportivi ruși care au participat la Olimpiada de la Paris din 2024 sub drapel netru fie și-au arătat sprijinul pentru război, fie erau asociați cu armata. Sportul rusesc nu e separat de stat – e unul dintre instrumentele folosite pentru a justifica și a promova agresiunea. Aceia care spun că sportul trebuie ținut departe de politică trebuie să înțeleagă că Rusia folosește sportul ca armă politică”.

Sportul este cu siguranță un element al puterii soft a Rusiei, în dansul diplomatic în curs de desfășurare între Washington și Moscova.

În urma unei convorbiri telefonice între Putin și Trump de luna trecută, Kremlinul a declarat că președintele american „a sprijinit ideea lui Vladimir Putin de a organiza meciuri de hochei în Statele Unite și Rusia între jucători ruși și americani care joacă în NHL și KHL”, o referire la cea mai importantă ligă rusă de hochei, Kontinental Hockey League.

Rusia are interdicție de a participa la turnee internaționale de hochei pe gheață de la invazia la scară largă a Ucrainei, începută în februarie 2022. Această interdicție se menține până în prezent.

Însă golul lui Ovechkin pare că a deschis și mai mult fereastra Moscovei pentru un angajament diplomatic cu Washingtonul.

Articol publicat inițial pe rferl.org, preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG