Linkuri accesibilitate

Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022
Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022

Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. S-a relatat despre atacuri aeriene în cel puțin 25 de orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea Moldovei de a primi refugiați. În seara zilei de joi, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență. Autoritățile de la Chișinău au dezmințit la rândul lor informațiile de pe rețele, că Ucraina ar fi atacată dinspre Transnistria.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul rusesc din Ucraina, numindu-l „neprovocat și nejustificat”, și a promis că Rusia va trebui să dea socoteală în fața comunității internaționale. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

04:54 24.2.2022

Secretarul de Stat al SUA: Rusia ar putea invada Ucraina în cursul acestei nopți

Secretarul de stat american Anthony Blinken, răspunzând la întrebarea: „Ar putea Rusia să invadeze Ucraina înainte de sfârșitul nopții”, la postul de televiziune NBC, a răspuns afirmativ.

Departamentul de Stat a transmis acest mesaj pe Twitter:

„Aliații și partenerii noștri sunt uniți în hotărârea lor de a sprijini Ucraina și de a face Rusia să simtă consecințele nerespectării flagrante a suveranității Ucrainei.”

04:51 24.2.2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat cu un nou mesaj națiunii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat în noaptea de miercuri spre joi că Rusia a aprobat ofensiva împotriva Ucrainei și a avertizat că „acest pas ar putea fi începutul unui mare război pe continentul european”.

El a mai spus că a iniţiat o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin, miercuri, dar nu a primit răspuns.

Zelenski a declarat că țara sa este pregătită pentru un atac rusesc. „Ne vom apăra”, a declarat președintele ucrainean.

El a vorbit și în limba rusă, pentru a se „adresa cetățenilor ruși, ca cetățean al Ucrainei”.
„Ascultați-ne. Poporul ucrainean vrea pace. Autoritățile ucrainene vor pace”, a spus el.

Zelenski a respins, de asemenea, sugestiile oficialilor ruși că ar fi dat ordin pentru a începe o ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Ucraina a intrat în stare de urgență la miezul nopții.

04:39 24.2.2022

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să convoace o reuniune de urgență

Kuleba a cerut cere Consiliului de Securitate al ONU să ia în considerare faptul că liderii separatiști din regiunile Donețk și Luhansk i-au cerut Rusiei asistență militară, ceea ce reprezintă o nouă escaladare în regiune.

04:35 24.2.2022

Liderii separatiști din estul Ucrainei i-au cerut lui Vladimir Putin să le ofere asistență militară împotriva armatei ucrainene

Anunțul l-a făcut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, miercuri seara. Presa rusă a difuzat apelul liderilor separatiști care susțin că „agresiunea militară din partea Ucrainei se intensifică”.

Nu se știe deocamdată nimic despre reacția lui Putin la aceste apeluri. Pe 22 februarie, Consiliul Federației - camera superioară a parlamentului rus - l-a autorizat pe Putin să desfășoare trupe militare în străinătate.

Potrivit serviciilor de informații occidentale și ucrainene, peste 150.000 de soldați ruși sunt concentrați la granița ruso-ucraineană și în Crimeea anexată, precum și în Belarus.

Ucraina neagă acuzațiile separatiștilor că ar bombarda zone rezidențiale și instituții sociale, susținând că separatiștii și Rusia care îi sprijină sunt vinovați pentru escaladarea situației în zona de conflict.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG