Parlamentul de la Chișinău a continuat joi, 9 septembrie, să adopte legi care să-i permită să evalueze activitatea mai multor agenții din subordinea sa, așa încât să-i poată penaliza sau demite pe șefii acestora înainte de încheierea mandatului, în cazul unor concluzii negative. Dar conducerea uneia din instituțiile vizate, cea a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în responsabilitatea cărei e sectorul de asigurări și împrumuturi nebancare, a fost demisă toată , joi, fără ca majoritatea parlamentară PAS să mai aștepte rezultatele unei viitoare evaluări.
Formațiunea PAS majoritară în parlament le impută șefilor de la Comisia Pieței Financiare, demiși in corpore joi, 9 septembrie, cam ceea de ce era imputat și Băncii Naționale după 2014 - anul furtului bancar de proporții. Anume că nu au prevenit devalizarea pieței de asigurări.
Exemplele invocate joi în ședința în plen au fost mai multe, dar iată unul descris de un parlamentar PAS, Radu Marian:
“În 2019, două companii de asigurări, ASITO și Moldasig, au acordat împrumuturi de sute de milioane de lei unor companii off-shore, deseori fondate cu câteva zile înainte de a fi efectuat transferul și fără a avea nici o activitate. Acești bani au ajuns până la urmă la companii controlate de Șor, de Plahotniuc, în mare parte acești bani nu au fost returnați nici acum, iar o parte au fost utilizați la privatizarea abuzivă a Air Moldova. Iar drept urmare, a avut loc devalizarea sistemului de asigurări.”
Șeful comisiei, Valeriu Chițan, pe de altă parte, s-a justificat, spunând că agenția pe care o conduce a făcut tot ce i-a permis legislația și negând că împrumuturile cu pricina ar fi avut, ca efect, un impact atât de devastator asupra pieței de asigurări: „Companiile respective au acționat în conformitate cu legislația. Ideea că aceste împrumuturi au avut efect de sistem pe piață, categoric nu e așa. Și profesional suntem gata să vă demonstrăm cu toate probele de rigoare.”
O părere asemănătoare au avut parlamentarii Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, care au spus că problemele de pe piața de asigurări s-ar datora nu atât inactivității comisiei, ci mai ales efectelor crizei pandemice, iar raportul în baza căruia s-a produs demiterea e bazat mai mult pe aprecieri subiective decât pe lucruri probate, au mai spus ei.
Parlamentul a demis totuși toată conducerea comisiei, nu înainte de a da un calificativ nesatisfăcător activității ei. O lege, trecută deocamdată de prima lectură, îi va permite cel mai probabil majorității parlamentare să acționeze corespunzător și în cazul altor patru agenții din subordinea legislativului, de la Consiliul Concurenței la cel al audiovizualului, cărora majoritarii le reproșează, de asemenea, lipsa de eficiență. PAS își dorește o remaniere rapidă a acestor agenții.
Opoziția crede însă că puterea vrea numai să folosească actul normativ pentru a-și pune oameni loiali în conducerea celor patru agenții, așa cum a afirmat de exemplu în plen Petru Burduja, un deputat socialist:
“Adevărata intenție a acestei legi este de a înlătura persoanele care nu vă sunt confortabile și a numi altele, care ar fi docile”
Iată replica Olesei Stamate, parlamentara PAS din fruntea comisiei juridice a parlamentului:
“Avem conducători ai unor instituții publice foarte importante pentru stat, care nu-și exercită atribuțiile de serviciu, de multe ori în detrimentul statului și interesul cetățenilor și continuă să fie plătiți din banii publici, fără a putea fi sancționați. Asta cred eu că e cu adevărat un precedent periculos”.
O investigație jurnalistică a postului de televiziune TV8 de la Chișinău descria și ea, zilele trecute, o presupusă schemă de devalizare a sistemului de asigurări, afirmând că, înainte de a ceda conducerea statului în 2019, democratul Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Ilan Șor ar fi dat o ultimă lovitură, extrăgând din sistemul de asigurări, prin împrumuturile de la cele două companii pomenite de deputatul PAS, cel puțin jumătate de miliard de lei.
La scurt timp după această investigație, televiziunea respectivă s-a pomenit în mijlocul unui scandal: fondatoare ei, cunoscuta jurnalistă Natalia Morari, a dezvăluit relația sa cu omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, fugit în străinătate și bănuit de a avea interese inclusiv pe piața de asigurări moldoveană.
Zilele trecute, și Alexandru Slusari, fost deputat al Platformei „Demnitate şi Adevăr”, a depus un denunţ la Procuratura Generală pe faptul devalizării sistemului de asigurări în anii 2018-2019. Procuratura nu a anunțat dacă a pornit sau nu o anchetă.