Linkuri accesibilitate

Comerțul post-Brexit pentru antreprenorii moldoveni


Piața de fructe și legume New Covent Garden din Londra, ianuarie 2021.
Piața de fructe și legume New Covent Garden din Londra, ianuarie 2021.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi, în prima lectură, ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Documentul este necesar mai ales în contextul Brexit-ului, pentru a stabili inclusiv reguli clare de parteneriat și comerț pentru oamenii de afaceri din R. Moldova și viceversa. Cum a afectat ieșirea Marii Britanii din UE antreprenorii moldoveni și cum văd ei comerțul post-Brexit?

Comerțul post-Brexit pentru antreprenorii moldoveni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

Spartac Chilat cultivă cereale ecologice și de mai mulți ani își exportă marfa pe piața Uniunii Europene, inclusiv în Regatul Unit. Când a pornit cu primele loturi spre piața UE, despre Brexit se vorbea în doi peri. Iată de ce nu prea se îngrijora că va suferi afacerea sa. În cele din urmă, condițiile post-Brexit au fost destul de favorabile pentru antreprenorii din R. Moldova, în special pentru producătorii ecologici, constată Spartac Chilat:

Acest Brexit a fost în favoarea noastră...

„Vorbim de produsele ecologice. Produsele din R. Moldova sunt taxate dublu la export și la import pe piața Uniunii Europene, ceea ce nu este pe piața UK. Acest Brexit a fost în favoarea noastră. Am fost plăcut surprins când am efectuat o livrare de speltă ecologică și am economist atunci o sumă importantă de bani. Certificarea dublă pe piețele Uniunii Europene crește prețul la produsul finit destinat exportului cu aproape 40-50 de euro per tonă. În așa condiții, vă dați bine seama că producătorii mici nu au nicio șansă să exporte în Uniunea Europeană.”

Emoțiile antreprenorilor moldoveni care dezvoltă afaceri cu piața Marii Britanii și Irlandei de Nord au fost amplificate și de pandemia de COVID-19 explică Aliona Brăileanu, co-fondatoarea unei companii de import a vinurilor moldovene pe piața Marii Britanii. Pe lângă faptul că nu știau la ce să se aștepte pentru perioada post-Brexit, regulile de comerț s-au schimbat „din mers” și din cauza măsurilor anti-epidemice. Alina spune că a trebuit să-și mute afacerea pe online ceea ce, într-un final, a ajutat-o să ajungă la mai mulți clienți. Pe de altă parte, produsele din R. Moldova sunt prea puțin cunoscute pe piața Regatului Unit, afirmă Aliona Brăileanu:

„Dacă noi suntem aici, haideți să conlucrăm și să mărim faima Moldovei. Trebuie să punem umăr la umăr și să cucerim piața, singuri nu putem face față lucrurilor. Foarte mult sper că în supermarket vom găsi produse pe care va fi scris – îmbuteliat sau împachetat în R. Moldova, dar nu în Anglia, cu materia primă de la noi și foarte mărunt să fie scris R. Moldova.”

Trebuie să punem umăr la umăr și să cucerim piața...

Tocmai pentru a sprijini producătorii moldoveni, Parlamentul de la Chișinău a votat, în prima lectură, proiectul pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț şi cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ambasadoarea R. Moldova în regat, Angela Ponomariov, admite că Brexit-ul a influențat negativ balanța comercială între state:

„În același timp, avem și semnale încurajatoare. În timp ce în ultimii câțiva ani cifra volumului schimburilor comerciale bilaterale era într-o descreștere constantă pe fundalul incertitudinilor legate de Brexit și situației pandemice care a afectat economiile la nivel global, în primele opt luni ale anului curent a fost înregistrată o creștere, comparativ cu primele opt luni ale anului trecut, atât a exportului de mărfuri către Marea Britanie, cât și a importurilor. Exporturile au crescut cu 49%, iar importurile cu 38%.”

În ședința plenară de joi, deputații PAS au precizat că tratatul dintre Londra și Chișinău prevede o colaborare inclusiv în domeniul energetic, de securitate sau justiție. De asemenea, va fi creată o zonă de liber schimb între cele două părți semnatare, acord care va permite liberalizarea accesului la piața engleză de bunuri și servicii. Deputații din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor s-au abținut să voteze Acordul în Parlament.

XS
SM
MD
LG