Linkuri accesibilitate

Cine plătește pentru îngrijirea muribunzilor?  


De zece ani, asistenta medicală Reghina Banu vizitează zilnic între 4-6 pacienți paliativi
De zece ani, asistenta medicală Reghina Banu vizitează zilnic între 4-6 pacienți paliativi

Compania Națională de Asigurări în Medicină refuză să achite sute de vizite la domiciliu la pacienții incurabili efectuate de fundația „Hospice Angelus Moldova” și îi cere să returneze peste 5 milioane de lei pentru vizitele nevalidate. Organizația a contestat în instanță decizia. 

Peste 25.000 de persoane din R. Moldova au nevoie anual de îngrijiri paliative, menite să le amelioreze simptomele și să le ia durerile. Opt organizații non-guvernamentale au grijă de câteva sute dintre ei, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) acoperă costul acestor servicii.

Mihail Nesterenco, în vârstă de 75 de ani, este fost medic anesteziolog și de aproape 2 ani este în programul fundației „Hospice Angelus Moldova”. Cu 5 ani în urmă, a fost diagnosticat cu cancer de colon și poartă stomă. Este îngrijit de soția lui, Ecaterina, iar de două ori pe săptămână este vizitat de o asistentă medicală de la „Hospice Angelus”.

„Vin de două ori pe săptămână, dar depinde de necesitățile pacientului. Dacă are iritație în jurul colostomei, vin mai des”, spune Reghina Banu, care activează în domeniul îngrijirilor paliative de 10 ani.

Un set de 30 de pungi pentru stomă costă 450 de lei în farmacii. Mihai Nesterenco are nevoie de 12 pungi lunar
Un set de 30 de pungi pentru stomă costă 450 de lei în farmacii. Mihai Nesterenco are nevoie de 12 pungi lunar

Ecaterina a învățat cum să schimbe pungile, iar când are nevoie de consultanță specializată o cheamă pe Reghina.

„Am fost instruită de cei de la Hospice Angelus cum să mă comport cu el, cum să îi schimb punga și îngrijesc stoma. O schimb o dată la cinci zile. Se întâmplă să o schimb și noaptea, și ziua. Sunt foarte mulțumită că mi-a spus medicul de familie despre această organizație. Nu am știut de ei. Când am nevoie, îi le sun și ei vin. Am un mare ajutor din partea lor”, mărturisește femeia. „Ea deja e profesor”, glumește Mihail.

Ecaterina spune că pungile oferite prin programul de asigurări medicale sunt de calitate inferioară și se dau fără accesorii, iar cele pe care le primește de la organizația neguvernamentală sunt mult mai bune.

Un set de pungi pentru stome cu accesorii oferit de Fundația Hospice Angelus
Un set de pungi pentru stome cu accesorii oferit de Fundația Hospice Angelus

„Medicul de familie se teme să se molipsească de cancer”

Cancerul a dat metastaze în prostată și de patru luni bărbatul face terapie împotriva durerii, cu morfină. Deși petrece cea mai mare parte a zilei în pat, el spune că se simte bine și că are noroc de soția sa.

„Mai merg prin casă, dar câteodată îmi e greu chiar și să mă ridic. Dar bine că o am pe Catea, mă îmbracă, mă ajută să fac baie. Când nu este Reghina, Catea este specialistul meu”, povestește Mihail.

„Când intri în casa pacientului și el îți spune că nimeni nu vine să-l vadă în afară de tine, că medicul de familie se teme să se molipsească de cancer, atunci înțelegi că nu muncești degeaba”, spune asistenta Reghina Banu, care vizitează zilnic câte 4-6 pacienți paliativi.

Ecaterina, soția lui Mihai Nesterenco, a învățat să schimbe pungile cu ajutorul asistenților Fundației Hospice Angelus
Ecaterina, soția lui Mihai Nesterenco, a învățat să schimbe pungile cu ajutorul asistenților Fundației Hospice Angelus

CNAM cere echipe multidisciplinare

Mihai Nesterenco este unul din cei aproape 120 de pacienți (77 de adulți și 40 de copii) din raza municipiului Chișinău de care are grijă în programul la domiciliu „Hospice Angelus Moldova”. După o evaluare făcută anul trecut, CNAM a decis să nu valideze 10.396 de vizite la domiciliu efectuate în anul 2021 și 7.816 în anul 2022 și a cerut organizație să întoarcă peste 5 milioane de lei pentru anii 2021 și 2022. De asemenea, autoritatea a refuzat să achite 777 de vizite efectuate de fundație, în plus.

„Vizitele de îngrijire medicală paliativă la domiciliu au fost acordate de o singură persoană (asistent medical sau medic), astfel fiind încălcate principiile de bază ale îngrijirii paliative, care prevăd implicarea echipei interdisciplinare ce include medic, asistent medical, asistent social și, la necesitate, psiholog, fizioterapeut, kinetoterapeut etc., pentru a satisface nevoile complexe ale pacientului şi ale familiei”, a explicat CNAM într-un răspuns oferit Europei Libere.

Nici asociațiile „Prosperare Zubrești” și „Gloria”, care oferă servicii similare, nu ar fi ținut cont de aceste cerințe.

Potrivit standardului național de îngrijiri paliative, echipa multidisciplinară care acordă îngrijiri paliative trebuie să fie compusă din medic, asistent medical, asistent social, psiholog, iar la necesitate, și de alți specialiști.


Pe de altă parte, reprezentanții fundației susțin că protocolul nu prevede în mod expres că acești specialiști să meargă în vizită la pacient în același timp.

Natalia Carafizi, directoare executivă, Fundația Hospice Angelus
Natalia Carafizi, directoare executivă, Fundația Hospice Angelus

„Din punctul de vedere al CNAM, vizita la pacient trebuie să fie efectuată obligatoriu în componență de patru specialiști. Eu, de exemplu, nu aș permite ca patru oameni să intre toți odată și să mă consulte. Cât timp va dura această consultație? Unde ar trebui să stea psihologul în timp ce medicul face un pansament? Cu psihologul se discută chestii personale, foarte intime. Dacă vine un singur specialist, vizita nu se validează, chiar dacă scutecul a fost schimbat, medicamentele au fost administrate, pansamentul a fost făcut”, explică directoarea executivă a fundației „Hospice Angelus Moldova”, Natalia Carafizi.

Potrivit ei, organizația a avut până în toamna anului 2021 și un asistent social, și un psiholog, dar aceștia nu mergeau la beneficiari de fiecare dată, ci doar la necesitate.

Expert: „Nu trebuie să meargă toți ca să asiste psihologul”

Președintele Comisiei de specialitate îngrijiri paliative al Ministerului Sănătății, Vadim Pogoneț, susține că la evaluarea unui pacient paliativ trebuie să participe întreaga echipă, dar vizitele zilnice trebuie să fie realizate de specialistul de care are nevoie pacientul.

„Îngrijirile paliative sunt o muncă multidisciplinară. Ea include prezența specialiștilor de cerc larg, care, prin munca lor, contribuie la tratamentul pacientului. Dacă acesta are nevoie de psiholog, trebuie să meargă doar acest specialist. Nu trebuie să meargă toți ca să asiste psihologul”, spune Pogoneț.

Și specialista în bioetică medicală Rodica Rusu Gramma consideră că vizitele în echipă creează un disconfort pentru pacient.

„Fiecare dintre acești specialiști trebuie să viziteze pacientul reieșind din necesitățile lui, pentru că la un pacient va fi nevoie să meargă mai mult psihologul, iar la altul - asistenta medicală. Deci, trebuie să existe o abordare individuală. În timpul în care echipa vine la un pacient și acesta trebuie să stea de vorbă cu psihologul jumătate de oră, ceilalți membri ai echipei ce fac? Așteaptă rândul? Nu. În acest timp pot să facă alte vizite și să-și eficientizeze timpul”, afirmă experta.

Tarife diferențiate, din 2023

Reprezentanții fundației „Hospice Angelus Moldova” au discutat în repetate rânduri cu cei de la CNAM, iar, într-un final, autoritatea în sănătate le-a propus un tarif mai mic pentru vizitele realizate anul trecut.

„Ei ne-au propus un alt tarif, ca pentru asistență medicală simplă, dar ceea ce facem noi este asistență paliativă specializată. Ei ne oferă 405 lei pentru o vizită, dar la noi în contract e 450 de lei. De ce ar trebui să facem recalculări acum? Trebuia sa vină din start cu o astfel de propunere și atunci ne-am fi gândit dacă vrem sau nu să încheiem contract cu CNAM. Toate problemele vin din neînțelegerea specificului acestor servicii. Noi știm cum se face paliația din punct de vedere etic, moral și medical”, spune Natalia Carafizi.

Până în anul 2022, CNAM plătea serviciile de îngrijiri paliative doar pentru componenta medicală. În acest an, autoritatea le oferă prestatorilor trei variante de plată:

  • vizita echipei formate din patru membri – 450 de lei;
  • vizita medicului sau a asistentului medical – 405 lei;
  • vizita asistentului social sau a psihologului – 290 de lei.

Potrivit unui comunicat al CNAM, în 2023, suma planificată pentru îngrijiri paliative depășește 79 de milioane de lei, cu 10 milioane mai mult față de cea de anul trecut.

Serviciul de îngrijiri paliative este dezvolte în R. Moldova începând cu anul 2000, la nivel de servicii non-guvernamentale și, mai târziu, la nivel de spitale publice. Primul serviciu specializat în îngrijiri paliative din sectorul public a fost creat în 2008, la Institutul Oncologic.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG