Decizia se referă la cetățenia oferită persoanelor născute pe teritoriul R. Moldova până în 1991, chiar dacă au emigrat demult și nu au obținut acte de identitate moldovenești, precum și copiilor născuți din părinți cetățeni ai R. Moldova (ambii sau unul).
În urma modificărilor, Agenția Servicii Publice (ASP) va examina cererile de determinare a apartenenței la cetățenia R. Moldova până la șase luni în loc de 20 de zile lucrătoare. Pentru recunoașterea cetățeniei, care azi are loc timp de o zi, termenul a fost extins, la fel, până la șase luni.
„Această perioadă extinsă ne va permite să verificăm mai minuțios dosarele. Mai mult, tocmai aceste termene de până la șase luni au fost valabile în perioada stării excepționale, ceea ce ne-a permis să prevenim cel puțin 30 de cazuri când se solicita neîntemeiat sau în mod fraudulos cetățenia R. Moldova”, a explicat directorul ASP, Mircea Eșanu.
Potrivit lui, în statele europene nu există precedente ca cetățenia să se ofere în 20 de zile sau timp de o zi, acestea rezervându-și suficient timp pentru a verifica documentele prezentate.
În nota informativă a proiectului hotărârii se arată că, după începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a crescut numărul de persoane care depun dosare pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. În special, este vorba de cetățeni ruși sau ucraineni.
În ultimii 2 ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei moldovene, peste 70% îl constituie cetățeni ai Federației Ruse și circa 20% - cetățeni ai Ucrainei.