Pe fundalul unui deficit de cadre medicale tot mai accentuat, Ministerul Sănătății a anunțat o nouă inițiativă menită să atragă acasă doctorii din diaspora. Este vorba despre o modificare care ar permite specialiștilor plecați să se implice în gestionarea spitalelor din țară.
Doctorii cu experiență vor putea face parte fizic sau online, cu normă întreagă sau part-time, din componența consiliilor de administrație ale spitalelor. Asta le-ar permite să se implice în planurile de dezvoltare ale instituțiilor, să verifice transparența achizițiilor și să vină cu propuneri privind înlăturarea deficiențelor.
Este pentru prima dată când ministerul vine cu o asemenea propunere, mizând că posibilitatea implicării de la distanță „online sau în format hibrid” va face și mai atractivă propunerea pentru cei plecați în străinătate.
„Dragi și stimați colegi din diasporă, procedura de aplicare e foarte simplă, fără birocrație, puteți alege spitalul din localitatea de baștină, sau după profilul specialității deținute, depune cererea și CV-ul la Ministerul Sănătății și noi vom reveni la dumneavoastră foarte rapid”, promite ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Europa Liberă a întrebat câțiva medici plecați de ani buni în străinătate, dacă ar accepta oferta propusă de Ministerul Sănătății.
„Nu aș dori să pierd timpul într-o aventură voluntară”
Veaceslav Savan este medic anestezist-reanimatolog în Franța și a plecat din țară în anul 2016. Deși muncea într-o instituție medicală privată, Veaceslav a plecat „din lipsa siguranței pentru viitor, pentru condiții de lucru mai bune și posibilitatea de formare continuă în domeniul ales, nu din cauza salariului”.
Medicul spune că nu ar accepta să vină în Moldova sau să participe part-time în consiliul de administrare a unei instituții medicale din mai multe motive.
„Când am văzut oferta, eram convins că voi participa. Însă, m-am gândit mai bine și nu voi accepta. Nu este clar care vor fi cerințele pentru un astfel de post, cât timp ar fi necesar să dedic pentru acest scop... pentru a programa agenda, căci în Moldova lucrurile se fac în grabă, plus care ar fi remunerarea?”, se întreabă medicul.
De asemenea, Veaceslav spune că „nu aș dori să pierd timpul într-o aventură voluntară și fără posibilitatea de a acumula experiență”.
- Te-ar putea interesa și: De ce pleacă peste hotare absolvenții de la Medicină
„Voi accepta cu mare plăcere” și „experiența din afară poate fi de ajutor”
Și Victor Leșanu este medic chirurg în Franța, după ce a plecat acum nouă ani din țară. Medicul spune că ar accepta să facă parte din consiliul de administrare a unei instituții medicale part-time sau chiar să se întoarcă în țară.
„E o oportunitate de a-mi aduce contribuția la dezvoltarea domeniului medical, aici, în țară”, a declarat pentru Europa Liberă Victor Leșanu.
Maxim Jemna a plecat în Germania după absolvirea universității de medicină. Locuri vacante în sfera neurochirurgicală nu erau și a ales drumul pribegiei. „Am plecat și pentru un trai mai bun și pentru condiții de muncă mult peste media care era în Moldova. Acum vin des în Moldova și aș putea să mă implic atât fizic, cât și part-time alături de alți colegi în administrarea unei instituții medicale. Experiența acumulată de mai bine de 10 ani în afară, cred că va fi de mare ajutor”, spune acesta.
După schimbarea regulamentului de organizare și funcționare a instituțiilor medicale publice, ministerul Sănătății urmează să publice un anunț pentru depunerea dosarelor. Candidații vor fi selectați de o comisie instituită de minister.
- Te-ar putea interesa și: Deficitul de cadre medicale crește, în ciuda salariilor mai mari
Sistemul de sănătate moldovean se confruntă cu un deficit de specialiști, care a continuat să crească și în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, arată date obținute de Europa Liberă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Totodată, o bună parte din tinerii specialiști și absolvenți care ar urma să umple golurile de pe piața muncii, aleg să emigreze. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății oferite pentru Europa Liberă, între anii 2019 – 2021 din Moldova au plecat 867 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cei mai mulți dintre ei în 2019 – 455.