Linkuri accesibilitate

„Ce este Republica Moldova?” (George Damian/ MoldNova.eu)


„Ce este Republica Moldova?” – se întreabă George Damian într-un articol pentru portalul MoldNova.eu. Autorul scrie că toți cei care vorbesc despre Republica Moldova ar trebui să înțeleagă o afirmație simplă: distanța dintre Chișinău și primul soldat rus înarmat este de circa 50 km și nu există nici un obstacol pe drum. Damian afirmă că statul este un teritoriu sub ocupație rusească, unde viața politică este dominată de frica unei eventuale intervenții militare ruse. „Orice discuție sau proiect referitor la Republica Moldova trebuie să pornească de la această realitate. Independența și suveranitatea Republicii Moldova sunt doar niște chestii imaginare, nu există în realitate”, opinează George Damian.

Percheziții la Metalferos: Mai multe persoane au fost reținute, iar directorul companiei ar fi părăsit țara, scrie Ziarul de Gardă. Jurnaliștii mai scriu că anterior, mai mulți ani politicieni, dar și șefi de guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și spoliată de bani prin managerii puși de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.

TV8 îl citează pe fostul ministrul al Economiei, Vadim Brînzan, care afirmă că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz începând cu 1 ianuarie, deoarece autoritățile de la Chișinău nu ar fi negociat un nou contract cu autoritățile ruse. „Înțeleg că nici guvernul „tehnocrat” și nici Președintele Dodon nu au reușit să se înțeleagă încă cu companiile ucrainene despre livrarea gazelor prin nordul republicii. Și nici bani în buget nu au datorită cadourilor populiste de la „Moș Gerilă” la Anul Nou, și finanțarea în minus de la partenerii din UE și SUA”, a mai declarat Brînzan.

Eliberarea din detenție a fostului premier, Vlad Filat, este o sabie cu două tăișuri, nu avantajează clar nici un actor politic de la Chișinău, consideră editorialistul Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău. El nu s-ar mira dacă Vlad Filat ar reveni în politică, ținând cont de faptul că Ilan Șor care a pus pe roate frauda bancară, a fost ales primar de Orhei și ulterior deputat. Totuși, Nicolae Negru crede că e puțin probabil ca alegătorii care au migrat deja la Blocul ACUM, să-i dea credit lui Vlad Filat. Ceea ce este clar e că această eliberare discreditează și mai mult sistemul judecătoresc de la Chișinău, susține Negru.

Tot Radio Chișinău scrie despre procedura eliberării lui Filat. În articol se menționează că în noiembrie 2018, parlamentul a decis că persoanele deținute în condiții proaste pot cere despăgubiri sau reducerea termenului, recomandare făcută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, afirmă Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Legea a intrat în vigoare pe întâi ianuarie 2019. „Aparent, procedura a fost respectată. Trebuie de făcut o analiză despre profilul acestor persoane. Dacă parlamentul consideră că pentru anumite infracțiuni nu pot fi aplicate aceste prevederi de compensare pentru condiții proaste de detenție, atunci să o facă, dar motivat”, a afirmat expertul.

Portalul Deschide.md l-a citat pe analistul Ion Tăbîrță care susține că în cazul eliberării din închisoare a lui Vlad Filat există două părți: juridică și politică. Pe partea juridică totul desfășurându-se după procedurile tehnice. „ Eliberarea lui s-a desfășurat după procedurile tehnice și aici nu trebuie de căutat niciun fel de substrat politic”, a comentat Tăbârță. Potrivit analistului, fosta guvernare, cât și actuala au frica de a-și face o imagine proastă și de a prejudicia imaginea politicii în general, după eliberarea lui Filat.

Ian Lisnevschi scrie pentru portalul Politics.md despre greșelile care aruncă în aer imaginea Maiei Sandu. El admite că Maia Sandu și-a asumat guvernarea în condițiile grele și dificile, dar că ea nu a avut echipă capabilă să-i întărească imaginea sa de lider. Autorul scrie că în loc să o demită pe Olesea Stamate la primele gafe, a preferat să o susțină în demersurile ei pe tot parcursul mandatului fiind complice la eșecul reformei justiției.

Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt în libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice, afirmă juristul Victor Munteanu, citat de Ziarul Național. „Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat”, scrie el. În opinia sa, Republica Moldova a intrat într-un proces de sabotaj organizat a proceselor de integrare europeană în tandem cu procesul de dezintegrare ghidată.

Nu pot spune că sunt optimist, însă am speranță că interesul politic și justiția sunt lucruri absolut separate, a declarant Vad Filat, într-un interviu exclusiv, oferit jurnaliștilor portalului Tribuna.md. Fostul lider al PLDM mai afirmă că nu intenționează să se implice în politică și că își va dedica timpul persoanelor apropiate. „După aceste 50 de luni de detenție, în care am avut timp să analizez, să înțeleg mai bine anumite lucruri ce s-au întâmplat de-a lungul anilor, principala sarcină este să repar prejudiciul pe care l-am adus persoanelor apropiate, dar și oamenilor care au avut încredere în mine și pe care i-am dezamăgit, făcând mai multe greșeli politice”, a subliniat ex-premierul Filat.

Juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CtEDO, este de părere că încheierea primei instanțe pe cazul fostului premier Vlad Filat și eliberarea lui din detenție este singura soluție echitabilă, având în vedere lipsa de transparență a procesului de judecată prin care a fost condamnat politicianul. Juristul spune că ar prefera să vadă în cazul dat o sentință de achitare, transmite IPN. „Noi trebuie să acceptăm un postulat: că în țara noastră examinarea acestor chestiuni ține de competența instanțelor de judecată, indiferent dacă ne place sau nu”, a declarat Pavlovschi, citat de IPN.

XS
SM
MD
LG