R. Moldova este afectată în aceste zile, la fel ca alte țări din regiune, de un val de căldură. Începând cu 12 iulie, în Sudul și Centrul țării a fost declarat cod roșu de caniculă, înregistrându-se temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Codul este valabil până pe 17 iulie, după care meteorologii anunță ploi.
Medicii spun că cele mai vulnerabile în această perioadă sunt persoanele cu probleme de tensiune arterială, cu diferite boli de inimă, mai ales cele care au suferit anterior un atac de cord sau atac cerebral.
„Fizic, organismul nostru nu este pregătit să suporte aceste temperaturi înalte, pentru că noi nu ne confruntăm foarte des cu acestea. În aceste condiții, organismul pierde foarte multă apă, apare tahicardia (ritm cardiac rapid, n.r.), scade tensiunea arterială, apare apatia și moleșeala”, explică medicul de familie Oleg Belbas.
Categoriile cele mai sensibile la temperaturile înalte sunt:
- adulții cu boli cronice: cardiace, respiratorii și renale;
- copiii și vârstnicii;
- adulții care urmează tratamente cu diuretice, sedative și medicamente pentru tensiune arterială.
Care sunt efectele căldurii asupra organismului?
Insolația apare în urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin febră, dureri de cap, amețeală, greață, confuzie, leșin.
Epuizarea sau supra-oboseala apare în urma pierderilor de apă și minerale, prin transpirație în timpul unor activități desfășurate în aer liber sau în interior.
Sincopa la căldură se produce când apar simptome precum oboseala, stare de slăbiciune, amețeli, grețuri, anxietate, transpirații reci, dureri de stomac, urmate de pierderea stării de conștiență.
Cum vă puteți proteja în timpul caniculei?
- Feriți-vă de soare între orele 11:00 și 15:00, când razele soarelui sunt cele mai puternice;
- Stați la umbră, folosiți protecție solară cu un SPF ridicat și purtați pălărie cu boruri largi;
- Evitați exercițiile fizice în cea mai fierbinte parte a zilei;
- Beți multe lichide și evitați alcoolul;
- Păstrați o temperatură eficientă în interior, închizând draperiile în camerele care sunt orientate spre soare;
- Mențineți temperatura aerului condiționat doar cu 5-7 grade mai mică decât temperatura de afară, pentru că există riscul de șoc termic dacă diferența este prea mare;
- Nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius, deoarece aerul pe care-l scot usucă pielea și nările, provoacă dureri de cap, congestie nazală, gât uscat, iritații oculare;
- Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la serviciu, petreceți ceva timp zilnic în spații publice cu aer condiționat (magazine, cinematografe, instituții publice);
- Nu lăsați pe nimeni, în special bebelușii, copiii mici și animalele de companie, într-un vehicul încuiat.
Dacă cuiva din preajma dumneavoastră i s-a făcut rău, mutați-l într-o zonă răcoroasă, lăsați-l să se întindă și să-și ridice ușor picioarele, dați-i să bea apă. Dacă nu își revine în decurs de 30 de minute, cel mai probabil, a făcut insolație. Aceasta este o urgență medicală și trebuie să sunați la 112.
Persoanele cu insolație ar putea avea convulsii sau își pot pierde cunoștința.
Poate căldura să ucidă?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în perioada 2000-2019, au avut loc aproximativ 489.000 de decese legate de căldură în fiecare an, inclusiv peste 70.000 în timpul caniculei din 2003 din Europa.
Expunerea populației la căldură crește din cauza schimbărilor climatice. La nivel global, se observă că evenimentele de temperatură extremă cresc în frecvență, durată și magnitudine. Între anii 2000 și 2016, numărul persoanelor expuse valurilor de căldură a crescut cu aproximativ 125 de milioane.
În Anglia sunt înregistrate anual aproximativ 2.000 de decese cauzate de temperaturile ridicate. În R. Moldova nu există date dezagregate privind decesele cauzate de insolații.
Cele mai multe dintre decese sunt provocate de atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale cauzate de încercarea organismului de a menține temperatura corpului stabilă. Potrivit statisticilor, în R. Moldova aceste două maladii sunt principalele cauze de deces.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te