Compania ungurească a spus la 27 februarie că nu va mai zbura o vreme la Chișinău din cauza îngrijorărilor legate de securitatea spațiului aerian. Anunțul vine pe fundalul declarațiilor făcute de președinții Volodimir Zelenski și Maia Sandu despre un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova urmate de afirmații de la Moscova și Tiraspol, dezmințite de Chișinău și Kiev, despre o intenție a Ucrainei de a interveni împotriva regiunii transnistrene.
Nicio altă companie aeriană nu a făcut anunțuri similare, iar Wizz Air a luat prin surprindere și autoritățile moldovene, și potențialii pasageri, care-și făceau planuri de călătorie.
Reacția autorităților moldovene
Autoritatea aeronautică civilă a Republicii Moldova a spus că decizia companiei low cost este „subită” și că o „regretă”, pentru că „zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță”.
Pe rețelele de socializare moldovene, potențialii pasageri și alții au postat comentarii de la „Foarte bine, poate vine un operator responsabil în locul lor” până la „Orban îi susține pe ruși” și „Începe distracția”, o aluzie la simpatiile premierului ungar față de Vladimir Putin și o paralelă cu situația din Ucraina, de unde multe companii aeriene s-au retras chiar înaintea invaziei rusești la scară largă din luna februarie 2022.
Aflat în vizită în Dublin, spicherul Igor Grosu a spus aproape imediat că a cerut irlandezilor de la Ryanair, o altă companie aeriană low cost, să lanseze curse către Chișinău, Grosu sugerând încă o dată că nu există niciun motiv de îngrijorare la ora actuală în privința siguranței spațiului aerian moldovean.
Ce spun alte companii aeriene
Dar de ce a luat, totuși, Wizz Air o asemenea decizie și a justificat-o public prin „evoluțiile recente din R. Moldova și riscul ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării”?
Europa Liberă a discutat cu alte companii aeriene care zboară la Chișinău. Austrian Airlines a spus că programul său de zboruri la și de la Chișinău „rămâne neschimbat”.
Compania aeriană austriacă „monitorizează îndeaproape” situația locală „deoarece siguranța pasagerilor noștri și a echipajelor noastre rămâne întotdeauna prioritatea noastră principală”, se mai arată în răspunsul oficial oferit Europei Libere.
Reprezentanții unei companii aeriene românești au spus, în condiții de anonimitate, că riscuri există încă de la declanșarea invaziei rusești la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, iar firma concurentă se putea retrage de la Chișinău din motive comerciale.
„Noi înțelegem și vedem riscurile ce țin de Transnistria, ele nu sunt noi. Este o decizie unilaterală și nu vedem o altă explicație decât cea comercială”, au spus surse cu care au vorbit jurnaliștii Europei Libere.
Air Moldova încă nu oferise un răspuns Europei Libere la ora publicării articolului.
Explicația comercială avansată de experți în aviație de la Budapesta
„Pe baza evoluțiilor recente din Moldova și a consultărilor în curs cu diferite autorități și agenții locale și internaționale, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a-și suspenda zborurile către Chișinău din 14 martie. În prezent, în spațiul aerian al țării există un risc crescut, dar nu iminent, compania aeriană monitorizează constant evenimentele și, dacă va fi necesar, va lua măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța pasagerilor săi și echipajelor”, a spus compania aeriană în anunțul din 27 februarie.
Ce știe Wizz Air și nu știu ceilalți? Jurnaliștii serviciului unguresc al Europei Libere au adresat întrebarea și Wizz Air, și unor experți din industria transportului aerian de la Budapesta. Când vom obține răspunsurile de la compania aeriană, vă vom informa.
Vorbind anonim, experți în aviație de la Budapesta au spus Europei Libere că este foarte posibil ca decizia companiei low cost să nu se bazeze în realitate pe securitate, ci pe considerente de afaceri sau de altă natură.
Experții au atras atenția asupra faptului că Wizz Air a anunțat anularea zborurilor la și de la Chișinău cu mai mult de două săptămâni înainte, un termen care se află deja în afara obligației de despăgubire a pasagerilor. Conform unei reguli a Uniunii Europene, dacă zborul este anulat cu mai puțin de două săptămâni înainte de plecare, pasagerul are dreptul la despăgubiri de câteva sute de euro, în funcție de durata călătoriei, pe lângă rambursarea prețului biletului. Faptul că Wizz Air a făcut anunțul cu doar o zi înainte de începerea termenul de două săptămâni sugerează, de asemenea, că decizia lor are la bază motive comerciale, și nu de securitate.
Serviciul unguresc al Europei Libere a întrebat Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) dacă cele două organizații au emis vreo alertă în adresa companiilor aeriene în legătură cu vreun risc existent în spațiul aerian moldovean.
În răspunsul său, ICAO a declarat că ceea ce face organizația este să elaboreze standardele tehnice, dar nu este responsabilă de regulamente privind siguranța zborurilor. Reglementarea transportului aerian inclusiv supravegherea securității zborurilor este o responsabilitate exclusivă a țărilor.
S-au fript în Ucraina și suflă acum în iaurt
Unul dintre experții intervievați a mai amintit că, în urmă cu un an, când a început invazia rusească la scară largă în Ucraina, Wizz Air nu s-a retras imediat, ca alte companii, ci a continuat să zboare în Ucraina chiar și atunci când toate celelalte companii și-au anulat deja zborurile.
Miroase mai mult a comerț, decât a siguranță
„Ei chiar s-au fript, pentru că trei dintre avioanele lor erau blocate pe diferite aeroporturi ucrainene, cu tot cu echipaje. De atunci, nu au fost date publicității informații oficiale despre soarta acestor avioane. Se știe, totuși, că un avion a fost evacuat, dar alte două au fost distruse. Membrii echipajului nu au putut fi scoși din zona de război decât cu ajutorul ministerului de externe”, a spus expertul.
La începutul războiului, presa internațională a scris pe larg despre lipsa de previzibilitate de care au dat dovadă cei de la Wizz Air.
Expertul intervievat de serviciul unguresc al Europei Libere spune că ceea ce s-a întâmplat a fost calificat drept lipsă de responsabilitate din partea companiei aeriene, motiv pentru care acum cei de la Wizz Air suflă și în iaurt.
Totuși, dacă ar exista într-adevăr un risc semnificativ de securitate, compania aeriană ar opri imediat zborurile, nu ar aștepta termenul de două săptămâni, astfel încât să nu fie nevoită să plătească despăgubiri pentru anulare. „Acest lucru miroase mai mult a comerț decât a siguranță”, a mai spus expertul în aviație.
În același timp, Wizz Air nu este singura companie aeriană care a anulat zboruri. Air Moldova este cea care a anunțat în urmă cu două săptămâni că va anula 20 dintre zborurile sale programate începând cu 1 martie, fără să invoce însă motive de securitate.
Nu doar războiul, dar și pandemia a costat Wizz Air
Epidemia și un impozit pe profit suplimentar în Ungaria au reprezentat o mare lovitură pentru Wizz Air Hungary Légikozlekedesi Zrt. Fondată în 2003, compania cu sediul în Budapesta este deținută de Wizz Air Holdings, înregistrată pe insula Jersey din Canalul Mânecii.
Compania a fost fondată de șase profesioniști cu experiență în industria aeriană și în alte industrii, conduși de József Váradi, care a fost anterior șeful companiei aeriene ungurești, Malév.
Al doilea val al pandemiei de coronavirus a țintuit la sol, la sfârșitul anului 2020, întregul transport aerian european și nu a cruțat nici Wizz Air. În al patrulea trimestru din 2020, compania low cost a raportat o scădere semnificativă a traficului de pasageri și pierderi enorme.
Presa economică a relatat că traficul de pasageri a înregistrat atunci o scădere de 77 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Wizz Air a avut un venit de 150 de milioane de euro în această perioadă, ceea ce reprezintă exact o scădere de 77 la sută.
Compania a avut venituri de 1,7 miliarde de euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022, după care a înregistrat o pierdere netă de 642,5 milioane de euro.
De la 1 iulie 2022, guvernul ungar a introdus impozitul pe profit suplimentar, care afectează și companiile aeriene. În acest sens, Wizz Air a declarat că este de așteptat o scumpire a biletelor atât din cauza taxei noi, cât și din cauza creșterii prețurilor la carburanți, iar povara economică suplimentară impusă companiilor aeriene va încetini și mai mult redresarea economică mult așteptată.
Într-un interviu acordat publicației Magyar Nemzet în martie 2021, directorul Wizz Air, József Váradi, a estimat că industria transportului aerian ar putea atinge nivelul din 2019 abia în 2024-2025.
Rute suplimentare de la Iași pentru pasagerii din Chișinău
Potrivit unui comunicat al Wizz Air, citat de Agerpres, după data de 14 martie, compania va oferi zboruri suplimentare din Iaşi, pentru a sprijini pasagerii de la Chişinău.
Acest lucru presupune o nouă rută de la Iaşi către Berlin, precum şi creşterea frecvenţei zborurilor către Barcelona, Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton şi Treviso din Iaşi, care este cea mai apropiată destinaţie din reţeaua Wizz Air.
Rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinaţia Chişinău va fi relocată către alte destinaţii din reţeaua Wizz Air.
Clienţii afectaţi, care au rezervat deja bilete direct prin Wizz Air pentru rutele suspendate, pot opta pentru rezervarea gratuită a unui alt bilet sau pentru restituirea costurilor, a mai spus operatorul aerian.
Acest articol se bazează pe contribuția substanțială a serviciului unguresc al Europei Libere și a lui Kertész Ádám.