După ce România a inaugurat 81 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres în 2023 (plus alți 16,3 finalizați, dar neinaugurați), autoritățile din Transporturi dublează miza pentru 2024.
Astfel, peste 180 de noi kilometri ar urma să fie finalizați în acest an, spun pentru Europa Liberă România reprezentanţii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Ținta de cel puțin 250 de kilometri de autostradă în 2023 și 2024 va fi atinsă”, a repetat la mijlocul acestei luni ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Vor fi finalizate şi deschise, promit oficialii din Transporturi, toate loturile de pe sectorul Sud al autostrăzii de centură a Bucureștiului (A0) dar și cel puțin patru loturi de pe autostrada Moldovei A7, Ploiești - Siret.
La acestea ar trebuie să se adauge drumurile expres (DEx) Craiova - Pitești, Galați - Brăila și legătura autostrăzii Transilvania cu centura Oradei.
„Absolut siguri în acest moment sunt 55 de noi kilometri de autostradă. Sunt șanse și pe alte tronsoane, dar într-un scenariu realist-optimist vor fi cel mult 90-100 de noi kilometri. Cam jumătate din cât se promite”, spune Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură.
Acesta arată că multe dintre porţiunile de autostrăzi care ar trebui finalizate au stadiu de realizare de sub 50%, fondurile şi capacitatea administrativă sunt limitate, iar unii constructori nu au capacitatea de a lucra în ritm susținut.
Nevoia de drumuri rapide este în continuare acută în România (în condițiile în care borna de 1.000 de kilometri a fost depășită abia în 2023), spun la rândul lor reprezentanții asociațiilor de transportatori.
La protestele organizate alături de fermieri în jurul Bucureștiului dar și în țară, transportatorii au solicitat ca noile taxe de drum care se vor aplica transportului de mare tonaj din 2026 – și care ar crește substanțial tarifele pentru utilizarea autostrăzilor – să fie revizuite.
De la 81 de kilometri la peste 180 km
Pentru 2024, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Ministerul Transporturilor anunţă că vor finaliza 180 de noi kilometri de autostradă şi drumuri expres.
„Vorbim de loturile 1, 2 şi 3 de pe AO, încă 2 km pe A0 Nord (la capătul lotului 2, finalizat dar inaugurat parţial, n.r.), tronsoanele 1 şi 4 de pe drumul expres Craiova-Piteşti, loturile 1 şi 2 de pe autostrada Buzău-Focşani, cel puţin 2 loturi pe Buzău-Ploieşti, plus drumurile expres Galaţi-Brăila şi cel de lângă Oradea”, spune purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.
Cinci din cele 11 tronsoane pe care CNAIR le promite sunt însă la un stadiu de realizare de sub 50%.
Două dintre ele chiar sub 30 de procente, ceea ce îl face pe preşedintele Pro Infrastructura, Ionuţ Ciurea, să considere planurile CNAIR mult prea optimiste.
„Siguri sunt 55 de kilometri noi, 11 kilometri pe drumul expres între autostrada Transilvania şi centura Oradei, lotul 1 din AO Sud (17 km), 11 km pe autostrada Moldovei, la Focşani şi porţiunile neinaugurate de pe A0 Sud (6,3 km pe lotul 2 AO Sud şi 9 km pe lotul 2 din A0 Nord). Vorbim de loturi unde doar un dezastru ar face să nu poată fi deschişi circulaţiei”, explică el.
„Nu are cum să fie gata tot ce se promite pentru că nu sunt banii necesari, nu ai nici capacitatea administrativă şi nu ai nici capacitatea la constructori”, explică el.
Reprezentantul CNAIR, Alin Şerbănescu, susţine că statul român dispune de bani, însă este important ca investiţiile în infrastructură să fie prioritizate.
Mai ales că majoritatea drumurilor rapide care trebuie finalizate anul acesta sunt în derulare și sunt finanţate cu bani europeni, la care statul are o cofinanţare de aproximativ 60%.
„Trebuie să decidem dacă direcţionăm banii prioritar pe nevoile sociale, care sunt mai degrabă pe termen scurt, sau către investiţii, care în 4-5 ani generează un efect de bunăstare pe termen lung. Banii investiţi în fiecare kilometru de autostradă au un efect de multiplicare de 2-3 ori”, argumentează Alin Șerbănescu.
În 2024, valoarea totală a bugetului de investiţii din fonduri europene derulate de Ministerul Transporturilor este de 20,4 miliarde de lei.
Din această sumă, statul va asigura o cofinanţare de 12 miliarde de lei, explica ministrul Sorin Grindeanu, la aprobarea proiectului de buget de către comisiile Parlamentului, în decembrie 2023.
Articol preluat de la Europa Liberă România.