Linkuri accesibilitate

Cartela medicală | Cum poți să te îmbolnăvești stând lângă un fumător


Panou informativ amplasat în fața unui teren de joacă din centrul Chișinăului, în cadrul campaniei naționale de renunțare la fumat a Ministerului Sănătății.
Panou informativ amplasat în fața unui teren de joacă din centrul Chișinăului, în cadrul campaniei naționale de renunțare la fumat a Ministerului Sănătății.

Statisticile Organizației Mondiale ale Sănătății arată că fumatul ucide 8,7 de milioane de oameni în fiecare an, dintre care 1,3 milioane sunt nefumători, care inhalează involuntar fumul de țigară aflându-se în preajma fumătorilor.

Medicii spun că expunerea îndelungată la fumul de țigară din apropiere, adică fumatul pasiv, poate provoca boli grave.

Boli de inimă și accident vascular cerebral

Pentru adulții care nu fumează, fumatul pasiv are efecte dăunătoare imediate asupra inimii și vaselor de sânge. În cazul lor, riscul de a dezvolta boli coronariene crește cu 25-30% și să facă un accident vascular cerebral, cu 20-30%.

Chiar și expunerea scurtă la fum poate deteriora căptușeala vaselor sangvine și poate face trombocitele mai lipicioase. Aceste modificări pot determina un risc crescut de infarct.

Cancer pulmonar

Persoanele care stau în preajma fumătorilor inhalează și ei, odată cu aceștia, multe substanțe cancerigene și otrăvuri, crescând astfel cu 20-30% riscul de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar.

„Compușii din fumul de tutun sunt foarte dăunători, mai ales pentru persoanele care au afecțiuni pulmonare sau suferă de patologii alergice și respiratorii, care se pot acutiza”, explică medicul Liliana Arnăut de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Sindromul morții subite a sugarului

Bebelușii expuși la fum au mai multe riscuri să moară din cauza sindromului morții subite a sugarului. Acești copiii, care decedează brusc și neașteptat în primul an de viață, au concentrații mai mari de nicotină în plămâni și niveluri mai mari de creatinină (un marker biologic pentru expunerea la fumatul pasiv) decât sugarii care mor din alte cauze.

Boli respiratorii la copii

Respirația șuierătoare, tusea și dificultățile de respirație sunt mai frecvente la copiii expuși la fumul de țigară. Copiii ai căror părinți fumează în preajma lor fac mai multe infecții ale urechii. De asemenea, fumatul pasiv poate declanșa atacuri de astm la copii.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG