Linkuri accesibilitate

„Cât populism și cât profesionism e în echipa Maiei Sandu se va revela pas cu pas” (Adrian Ciubotaru/ Gazeta de Chișinău)


Criza carburanților de pe piață și fluctuațiile de prețuri au menirea de a crea panică în rândul consumatorilor și de a determina factorul politic să-i cheme pe petroliști la un dialog. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia petroliștii ar încerca să forțeze nota și să determine PAS să-i cheme la discuții, așa cum se întâmpla până acum cu guvernările anterioare, notează IPN. Potrivit fostului director ANRE, criza combustibilului este una creată artificial și are menirea de a induce un sentiment de incertitudine în societate pentru a pune presiune pe partidul care a preluat guvernarea după alegerile din 11 iulie. „Ceea ce s-a întâmplat acum, în iulie, a fost cauzat de faptul că petroliștii nu aveau un partener de dialog. În lipsa Guvernului, Parlamentului, petroliștii au preferat să creeze panică. Acum că PAS are guvernarea, PAS trebuie să aleagă: sau îi cheamă la dialog și se înțeleg cu ei, așa cum s-a discutat până acum cu factorul politic, sau va continua haosul”, a spus Victor Parlicov.

O nouă rundă de apartamente pentru judecători și pentru angajați ai sistemului judecătoresc la prețuri preferențiale au fost împărțite acum două săptămâni de o comisie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, se scrie într-o investigație a Ziarului de Gardă. Astfel, alți 185 de magistrați și lucrători ai sistemului de justiție vor beneficia de imobile în Chișinău la un preț de aproape două ori mai mic decât prețul de piață, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat. Comisia de selecție refuză însă să facă publică lista beneficiarilor, motivând că o va oferi atunci când persoanele beneficiare vor semna contractele cu firma de construcții, se scrie în material.

Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Adrian Ciubotaru scrie că eșecurile nu se vor lăsa așteptate, fiindcă PAS pare a fi mai predispus decât oricare alt partid la acestea. „În primul rând, pentru că nu are prea multă experiență politică. În al doilea, pentru că are de făcut prea multe reforme, are de votat bugete strânse și restrictive, decizii care, deseori, îl vor depăși și nici nu vor avea cum să-i sporească popularitatea”, consideră autorul. În opinia sa, inflexibilitatea președintelui și entuziasmul pe care i l-a infuzat partidului susținerea din afară și din interior a cruciadei antisistem condusă de Maia Sandu nu sunt suficiente pentru promovarea reformelor. „Cât populism și cât profesionism e în echipa propulsată de Sandu la guvernare se va revela însă, vorba vine, pas cu pas”, conchide autorul.

La 29 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul de la Nistru, documentul semnat de Republica Moldova și Federația Rusă nu mai este actual și reprezintă mai degrabă o piedică în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, consideră fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, citat de Radio Chișinău. Mai multe prevederi ale Acordului de încetare a focului au fost încălcate de autoritățile separatiste de la Tiraspol, iar în prezent, acest document mai mult împiedică procesului de reglementare a conflictului transnistrean, atenționează expertul. Leahu consideră că noua situație politică de la Chișinău, dar și pe plan internațional oferă oportunități pentru impulsionarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, dar menționează că este prematur pentru a face prognoze optimiste.

„Rusia salvatoare? Economia transnistreană supraviețuiește datorită UE și Moldovei”, constată portalul Mold-Street.com. În materialul citat se scrie că în prima jumătate a anului 2021 exporturile de mărfuri din stânga Nistrului au crescut cu 40% în comparație cu aceeași perioadă în 2020, iar evoluția respectivă se datorează creșterii cu peste 75% a exporturilor în țările UE. „Deși liderii transnistreni continuă să laude Rusia pentru ajutor economic, cota acesteia în exportul din regiune a constituit 9%”, se afirmă în articol. Se mai subliniază că principala piață de desfacere pentru producția din regiunea separatistă rămâne piața internă a Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG