Linkuri accesibilitate

Cât de pregătite sunt spitalele să treacă la servicii de catering pentru alimentația pacienților 


Spitalul Raional Cimișlia plătește pentru o zi de alimentație pentru un pacient în jur de 36 de lei. Foto simbol
Spitalul Raional Cimișlia plătește pentru o zi de alimentație pentru un pacient în jur de 36 de lei. Foto simbol

Instituțiile medicale din țară nu-și permit să apeleze la servicii de catering care ar oferi o alimentație mai bună pacienților, așa cum sugerează autoritățile.

Directorii spitalelor cu care a stat de vorbă Europa Liberă spun că bucatele livrate de un restaurant i-ar costa de două ori mai scump decât cele gătite în propriile bucătării.

Discuțiile despre calitatea alimentației din spitale au pornit în spațiul public acum două săptămâni, când o fostă pacientă a Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a postat pe Facebook o poză cu o porție de mâncare, de pe vremea când născuse în maternitatea instituției, în decembrie 2022.

„Niște paste răsfierte și o pârjoală din copite și mațe. Terciuri răsfierte, să tragă cât trebuie la cântar, borș cu miros greu de descris, niciun fir de mușchi de carne. Se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde, în speranța că data viitoare va fi ceva mai bun. Se întorc în salon și mănâncă covrigi. Foarte multă mâncare ajunge la coșul de gunoi”, a povestit femeia.

După ce postarea a devenit virală, Direcția asistență medicală a Consiliului Municipal Chișinău a efectuat o anchetă de serviciu în acel spital, iar o comisie a Ministerului Sănătății a inspectat toate maternitățile din capitală și Spitalul Raional Ialoveni.

Comisia municipală a constatat că la spitalul „Gheorghe Paladi”:

  • costul pentru alimentația unui pacient, de 50 de lei pentru patru mese pe zi, este prea mic, mai ales în contextul scumpirii produselor alimentare;
  • blocul alimentar al instituției nu are suficient utilaj pentru prepararea bucatelor și pentru păstrarea produselor, în special a peștelui congelat;
  • ustensilele pentru tranșarea produselor alimentare sunt învechite;
  • blocul alimentar nu are recipiente izotermice pentru transportarea bucatelor în secții;
  • mâncarea este transportată către pacienți manual, cu transport neautorizat care nu este echipat corespunzător;
  • nu există un control intern al condițiilor de păstrare și al calității produselor alimentare;
  • nu există suficiente cadre: lipsește un bucătar-șef, doi bucătari, un lucrător în bucătărie, un medic-dietetician.

Comisia a recomandat Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să revadă formula de calcul pentru alimentația în spitale și să o ajusteze regulat la rata inflației.

De asemenea, comisia a cerut Ministerului Sănătății și CNAM să facă o analiză comparativă a costurilor alimentației din spitale (care includ cheltuieli pentru produse, ustensile, salarii, resurse energetice, transport etc.) față de contractarea unor servicii de tip catering de la instituții de alimentație publică profesioniste, în baza unor meniuri nutriționiste și diete speciale, aprobate conform unor standarde.

Specialiștii din comisia de anchetă au prezentat și o serie de beneficii ale unui sistem de alimentație prin catering:

  • pacienții din toate spitalele ar avea aceleași meniuri;
  • toate mesele ar fi analizate și aprobate de dieteticieni autorizați;
  • pacienții ar avea opțiuni pentru diete speciale;
  • ar fi asigurată siguranța alimentară și cost-eficiența alimentației în spitale.

„Nu este convenabil economic”

Europa Liberă a întrebat câțiva directori de spitale cât de reală ar externalizarea serviciilor de alimentație. Directorul Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța, spune că a avut o astfel de idee anterior, dar nu ajuns s-o pună în practică.

„Un agent economic care lua în locațiune spațiu în spital urma să dezvolte și să ne prezinte o ofertă, dar, când a calculat costurile și volumul pe trebuie să-l realizeze, a refuzat. S-a întâmplat acum 4 ani. Atunci am fortificat și dezvoltat blocul alimentar al instituției și suntem satisfăcuți”, a povestit directorul.

Uncuța nu exclude că în viitor spitalul ar putea contracta astfel de servicii, dar este conștient că și costurile vor fi mai mari. În prezent, o zi de alimentație pentru un pacient al Spitalului Clinic Republican costă 40 de lei, pentru patru mese.

„E ușor să aduci un prânz și e mult mai greu să organizezi un proces de alimentare de patru ori pe zi. Dacă se întâmplă o intoxicație, e greu să vezi, pe etape, unde și cum s-a făcut. Urmează, probabil, să tindem spre asta, dar acum nu insistăm. După părerea mea, nu suntem pregătiți. Este nevoie de un studiu de caz, ca cineva să ne arate tot procesul și să ne prezinte și costurile”, a spus directorul.

La Spitalul Raional Ialoveni alimentația a fost asigurată din afară timp de un an. Asta pentru că blocul alimentar era învechit și spitalul nu reușea să obțină autorizația pentru funcționarea lui. După renovarea bucătăriei, instituția a renunțat la serviciile de catering.

„Serviciul de catering nu ține cont de toate normele pentru dietă.”

„Am făcut calcule și am înțeles că ne va costa mai puțin dacă vom avea blocul nostru alimentar. Prețul pentru o zi este de până la 45 de lei. Pe catering, dădeam 58 de lei pentru patru mese pe zi. Nu este convenabil din punct de vedere economic. Înțeleg să fie aceste servicii acolo unde sunt mulți pacienți, peste 200 de paturi. Noi avem 110. Dar cel mai problematic este că serviciul de catering nu ține cont de toate normele pentru dietă”, spune directorul spitalului, Dinu Șargu.

Directorul Spitalului Raional Cimișlia, Vitalie Gorodnițchi, crede că mâncarea livrată de o companie ar costa de două ori mai mult decât cea gătită în bucătăria instituției.

„Noi avem blocul nostru alimentar, unde facem mâncare conform standardelor aprobate de minister. O zi de alimentație ne costă în jur de 36 de lei. Am făcut calculele, să trecem la catering este foarte costisitor. Ar fi cam 70 de lei pe zi pentru un pacient, iar noi nu ne permitem. Atâta timp cât avem personal care lucrează, este mai convenabil să preparăm noi mâncarea. Am avut o perioadă când nu aveam bucătari și ne gândeam la această variantă”, afirmă Gorodnițchi.

În spitalele de nivel republican, o zi de alimentație costă cel mult 65 de lei, chiar și după ce prețurile au fost majorate din cauza inflației.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG