Linkuri accesibilitate

„Belene” poate deveni prima centrală nucleară chinezească din UE


Intrarea pe șantierul de la Belene
Intrarea pe șantierul de la Belene

Bulgaria a început căutarea de investitori dispuși să finanțeze construcția centralei.

Cea de a doua centrală atomoelectrică bulgară „Belene” va putea fi construită de companii din Chină în colaborare cu concernul rus „Rosatom”. După ce a fost condamnată la Tribunalul de arbitraj internațional de la Paris să achite companiei ruse „Atomstroiexport” cele două reactoare de 1000 de MW, Bulgaria a început căutarea de investitori dispuși să finanțeze construcția centralei.

În vara anului trecut ministrul energeticii, Temenujka Petkova, a anunțat fără a oferi amănunte că mai multe companii străine sunt dispuse să construiască centrala. În decembrie a apărut informația despre interesul Companiei naționale nucleare a Chinei fața de proiectul Belene.

Cel de al treilea guvern Borisov a pus următoarele condiții: proiectul să fie realizat fără participarea financiară a statului bulgar și fără angajamente de achiziționare a energiei electrice produse. A urmat întâlnirea primului ministru cu o delegație a Băncii Industriale chineze. Reprezentanții chinezi au acceptat, se pare, cele două condiții declarându-și disponibilitatea de a asigura finanțarea necesară.

Cu o săptămână în urmă Boiko Borisov a declarat că singura șansa pentru realizarea centralei nucleare este privatizarea. Primul reactor se află la Belene. Cel de al doilea va sosi până la finele lui septembrie. Referindu-se la cele două reactoare Borisov a spus: „Avem marfă în valoare de 1,5 miliarde euro. Cu bani de la buget însă nu vom merge mai departe. Singura varianta posibilă este privatizarea.”

Până acum proiectul „Belene” a fost oprit de trei ori – în perioada comunistă din lipsa de bani. În 2009 concernul german RWE s-a retras din proiect invocând necesitatea unei restructurări financiare. A eșuat și varianta cu un grup misterios de companii din India. În 2012 „Atomstroiexport” a cerut plata reactoarelor.

Experți energetici bulgari afirmă că țara va trebui să investească încă cel puțin două miliarde euro în infrastructura centralei și în viitorul depozit pentru deșeuri nucleare.

XS
SM
MD
LG