Linkuri accesibilitate

Bugetul pe 2018 ca o valiză care nu poate fi închisă


Creșterea estimată de guvernul de la București este 5,5%, ceea ce înseamnă că România rămâne fruntașă în Uniunea Europeană.

În România, Consiliul Fiscal, organism independent care veghează asupra unei politici financiare sănătoase, avertizează că bugetul pe 2018 este supra-dimensionat și ar putea prevesti explozia deficitului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Proiectul Bugetului de stat pe anul viitor pare neterminat: arată ca o valiză în care au fost înghesuite prea multe lucruri și pe care trebuie să o forțezi, urcându-te cu picioarele pentru a-i putea trage fermoarele. Astfel, între venituri și cheltuieli este o diferență de 10% (Nivelul relativ redus al veniturilor bugetare ca pondere în PIB (cam 70% faţă de media UE) face ca cele 3% deficit din PIB să însemne o diferență de aproape 10% între venituri și cheltuieli).

Multe date sunt supradimensionate în Bugetul pe 2018, potrivit analizei pe care a prezentat-o Consiliul Fiscal și care vorbește despre o „supraevaluare semnificativă a veniturilor din TVA” cu aproape un miliard de euro. Mai mult, experții acestui Consiliu vorbesc și despre o subevaluare a banilor necesari cheltuielilor sociale, subevaluare care se apropie tot de un miliard de euro. Consiliul consideră că aceste date indică drept „extrem de probabilă eventualitatea unui deficit care să depășească semnificativ ținta asumată”, adică nivelul de 3% din Produsul Intern Brut.

Pentru aderarea la moneda euro, România trebuie să respecte între altele criteriul de politică financiară care prevede că deficitul bugetar trebuie să fie sub trei procente, iar gradul de îndatorare al țării nu poate fi mai mare de 60%. În plus, în 2012, România s-a angajat prin Pactul Fiscal European să împartă controlul asupra Bugetului de Stat cu Comisia Europeană și să respecte reglementări fiscale extreme de stricte pentru echilibrarea bugetului. Ceea ce înseamnă că orice depășire a deficitului va fi amendată de la Bruxelles.

Consiliul Fiscal, care este un organism independent și are rolul de a sfătui autoritățile pentru asigurarea unui buget sănătos, avertizează că derapajul din acest an s-ar putea repeta cu efecte și mai dăunătoare, anul viitor. Este vorba despre reducerea masivă a cheltuielilor de investiții în 2017, concomitent cu reintroducerea accizei suplimentare la combustibili, în ciuda creșterii economice favorabile.

Premierul Mihai Tudose este mulțumit de proiectul bugetului de 2018, lăudându-se că pentru prima data în istorie, Produsul Intern al Românei va fi mai mare de 200 de miliarde de euro. Această țintă a fost calculate la un curs de 4,55 de lei un euro. Specialiștii prevăd însă un curs care va ajunge la 4,8 lei pentru un euro.

Creșterea estimată de guvern este 5,5%, ceea ce înseamnă că România rămâne fruntașă în Uniunea Europeană. Totuși deficitul bugetar este la limită, dacă nu cumva ar putea exploda, iar inflația a fost calculate la 3,1%.

XS
SM
MD
LG