Linkuri accesibilitate

Biden se prezintă ca salvatorul democrației, iar Orbán îl vizitează pe Trump


La 8 martie, administrația premierului Viktor Orbán a distribuit presei acestă fotografie în care liderul ungur este primit de Donald Trump la reședința din Florida a fostului președinte republican.
La 8 martie, administrația premierului Viktor Orbán a distribuit presei acestă fotografie în care liderul ungur este primit de Donald Trump la reședința din Florida a fostului președinte republican.

Din această ediție: apel la salvarea democrației în discursul despre Starea Uniunii, un posibil compromis în Congres pentru ajutorarea Ucrainei, Viktor Orbán în vizită la Donald Trump.

În discursul său despre Starea Uniunii, președintele Joe Biden a prezentat cu vigoare argumente pentru obținerea unui al doilea mandat, lansând critici aspre la adresa contra-candidatului republican, Donald Trump, pentru promovarea „resentimentelor, răzbunării și revanșei" și pentru punerea în pericol a democrației și libertății atât în țară, cât și în străinătate. Tonul energic al lui Biden a contrastat cu aparițiile sale adesea lipsite de vigoare și intensitate și a avut scopul de a înlătura îndoieli cu privire la capacitatea sa de a fi președinte încă patru ani, ținând cont de vârsta înaintată. În discurs, Biden a subliniat importanța apărării democrației și a libertății, legându-le de evenimentele de la 6 ianuarie 2021, când Capitoliul a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump. De asemenea, el a făcut un nou apel la Congres să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei.

Mai multe, aici.

Republicanii lucrează la un pachet de ajutor „alternativ” pentru Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, republican din Louisiana, împreună cu președinții comitetelor cheie ale Camerei care se ocupă de securitatea națională, lucrează la un pachet de ajutor pentru Ucraina, o alternativă pe care speră să o adopte fără a îi aliena pe ultraconservatori, care se opun furnizării suplimentare de fonduri pentru țara devastată de război. Planurile sunt încă în fază inițială, dar republicani care sprijină Ucraina vor să fie pregătiți să introducă legislația imediat ce Congresul depășește alt termen-limită pentru aprobarea bugetului, la 22 martie. Așteptarea ar putea însă întârzia adoptarea ajutorului critic pentru Ucraina până în aprilie, dat fiind că la sfârșitul lunii martie este programată o pauză parlamentară de două săptămâni. Printre propunerile care circulă se numără tratarea unei părți din ajutorul ne-militar ca un împrumut. Ajutorul economic pentru susținerea funcționării generale a guvernului Ucrainei și eforturile sale de reconstrucție pe termen lung ar urma să fie finanțate în acest fel. Activele rusești confiscate de guvernul american prin sancțiuni ar putea fi, de asemenea, folosite ca garanții pentru împrumuturile acordate ucrainenilor. Oferirea de împrumuturi ca parte a pachetului de ajutor este menită să reducă îngrijorările ultraconservatorilor din Cameră, care au criticat miliardele de dolari de ajutor pentru Ucraina și au spus că nu vor sprijini trimiterea de fonduri ale contribuabililor americani fără un plan pe termen lung pentru a câștiga războiul.

Mai multe, aici.

Cuvinte tot mai aspre pentru aliatul Israel

În alocuțiunea despre Starea Uniunii, președintele Biden a arătat că zeci de mii de palestinieni se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă în Gaza. El a reafirmat că Israelul are dreptul să se apere după atacurile teroriste, dar și obligația de a proteja civilii. Deși Biden a semnalat în mod repetat optimismul că o încetare temporară a focului ar putea oferi curând un anumit răgaz teritoriului asediat, perspectivele ca asta să se întâmple curând sunt încă incerte. Biden a anunțat joi că armata americană va improviza un port în Gaza care ar putea primi livrări masive de alimente și provizii medicale critice. „Un port temporar ar permite o creștere masivă a cantității de asistență umanitară care ajunge în Gaza în fiecare zi", a declarat Biden în discursul său de joi. El a continuat: „Și Israelul trebuie să joace un rol. Israelul trebuie să permită mai mult ajutor în Gaza și să se asigure că lucrătorii umanitari nu sunt prinși în focul încrucișat". Biden a mai arătat adresându-se conducerii Israelului că „asistența umanitară nu poate fi o considerație secundară sau o monedă de schimb. Protejarea și salvarea vieților nevinovate trebuie să fie o prioritate".

Mai multe, aici.

Nepotism în tabăra lui Trump?

Câțiva activiști republicani au avertizat că își vor suspenda sprijinul pentru partid după ce Lara Trump, nora lui Donald Trump, a fost aleasă în funcția de copreședintă a Comitetului Național Republican. Lara Trump, căsătorită cu al doilea fiu al lui Donald Trump, Eric Trump, a fost aleasă în funcție la sesiunea de pregătire de primăvară a Comitetului, împărțind funcția cu Michael Whatley, un alt candidat susținut de Trump. Donald Trump a câștigat marea majoritate a alegerilor preliminarii din 'Super Tuesday', ceea ce a dus la retragerea lui Nikki Haley, ultimul său rival serios rămas în competiție. În urma alegerii sale, Lara Trump a declarat: „Tot ceea ce fac la acest comitet va avea un singur scop: realegerea lui Donald Trump, schimbarea majorității în Senat și extinderea majorității în Camera Reprezentanților". Cu toate acestea, victoria ei a stârnit o reacție furioasă din partea unor republicani care acuză nu doar nepotism, dar și controlul personal exercitat de fostul președinte asupra partidului.

Mai multe, aici.

Haiti, o dramă readusă în atenție

Situația actuală din Haiti este extrem de periculoasă, o mare parte din țară aflându-se sub controlul bandelor înarmate. Prim-ministrul Ariel Henry este blocat în Puerto Rico, neputând să se întoarcă după o călătorie. Bande înarmate au preluat controlul asupra a aproximativ 80% din capitala Port-au-Prince, iar violența și instabilitatea au atins cote alarmante. În plus, situația economică și umanitară este tot mai precară, odată cu creșterea alarmantă a răpirilor și a crimei organizate. Această stare de tensiune extremă reamintește de intervenția din urmă cu treizeci de ani, când o forță multinațională, condusă de Statele Unite, a intervenit în Haiti pentru a-l reinstaura la putere pe Jean-Bertrand Aristide, după ce acesta fusese înlăturat de la conducere printr-o lovitură de stat. Acum, în ciuda eforturilor inițiale de a calma situația, administrația americană și alte puteri vestice par să aibă un apetit redus pentru o intervenție directă în Haiti, dat fiind contextul politic și de securitate extrem de complex și periculos. În schimb, America și alte țări occidentale îndeamnă guvernul haitian să găsească soluții diplomatice și să coopereze cu comunitatea internațională pentru a aduce stabilitatea și pentru a preveni o criză umanitară majoră în regiune.

Mai multe, aici.

Când Viktor a mers la Donald

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, s-a întâlnit cu fostul președinte american, Donald Trump, la Mar-a-Lago în Florida. Această întâlnire a avut loc în contextul susținerii lui Orbán pentru revenirea lui Trump la Casa Albă. Biden a criticat întâlnirea, amintind declarații anterioare ale lui Orbán împotriva democrației liberale. Orbán și Trump au discutat despre mai multe probleme legate de Ungaria și Statele Unite, inclusiv importanța frontierelor sigure. Întâlnirea a fost urmată de declarații reciproce de sprijin politic și de apreciere din partea ambilor lideri. Orbán a fost lăudat de Trump, care l-a descris ca fiind un lider excepțional și puternic. În schimb, Biden, care nu l-a invitat pe premierul ungar la Casa Albă, a subliniat importanța apărării democrației, subliniind discrepanța dintre viziunea lui Orbán și valorile democratice. Această întâlnire reflectă tendința lui Trump de a se apropia de lideri autocrați și de a susține politici care restrâng drepturile democratice, atrăgând critici din partea opoziției politice și a unor lideri internaționali.

Mai multe, aici.

Ce va fi cu TikTok în America?

Conducerea Republicană din Camera Reprezentanților își continuă demersul pentru a supune la vot un proiect de lege bipartizan care ar forța ByteDance să vândă TikTok, în caz contrar aplicația urmând să fie interzisă în America. Fostul președinte Trump se opune acestei măsuri, desi în timpul mandatului său a încercat si el să interzică TikTok din rațiuni de securitate, date fiind legăturile platformei cu China. Recent, însă, Donald Trump și-a schimbat poziția, declarându-și sprijinul pentru TikTok și susținând că o eventuală interdicție ar spori afacerile concurentului său, Facebook, platforma pe care fostul președinte nu o iubește. În urma acestor declarații, au apărut temeri cu privire la soarta proiectului de lege săptămâna aceasta. Dimpotrivă, președintele Joe Biden a spus că ar semna proiectul de lege, exprimându-și sprijinul pentru propunerea legislativă.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG