Linkuri accesibilitate

Bacalaureat 2021: liceenii, între emoții și speranțe


Sesiunea de bacalaureat a continuat azi cu proba la limba de instruire, pentru care au fost admiși aproape 16 mii de candidați. Elevii mai au în față examenul corespunzător profilului ales, real sau umanist, inclusiv proba la limba străină și disciplina la alegere, urmând ca rezultatele să fie anunțate la sfârșitul acestei luni. Despre preocupările acestei sesiuni printre tineri- un reportaj semnat de Tamara Grejdeanu:

Bacalaureat 2021: liceenii între emoții și speranțe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Mare parte din absolvenții de liceu au susținut azi primul examen de bacalaureat la limba română. Ca și în anii precedenți, proba de verificare a cunoștințelor acumulate pe parcursul a 12 ani a fost supravegheată video, pentru a descuraja copiatul. S-au mai adăugat doar măsuri de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19, aplicate la intrarea în centrul de bacalaureat.

Din cauza pandemiei, au existat discuții și despre o posibilă anulare a examenelor de absolvire, însă autoritățile de profil, inclusiv dascăli și tineri s-au împotrivit.

Cum a fost testarea după un an de învățământ petrecut mai mult în fața calculatorului, am căutat să aflu de la mai mulți tineri cu care am discutat după examen, în fața Liceului „Gheorghe Asachi” din capitală.

„Au fost emoții foarte multe, de nedescris. Câteodată, te încurcau să te concentrezi, pentru că te gândești, cum o să fie, cum o să verifice, și de aceea este și frica.”

Europa Liberă: Aveți în spate 12 ani de studii, asta nu v-a încurajat?

„Ne-a încurajat, însă puțin ne-a demotivat faptul că 12 ani am învățat și la urmă, un an și ceva a fost cam complicat și nu am fost într-atât de pregătiți ca să avem rezultatele la care ne așteptam după toți acești ani.”

Europa Liberă: Ce lecții a lăsat acest an, care a fost unul dificil, o spun și elevii, și profesorii?

„Să prețuim mai mult persoanele dragi pe care le avem alături și să depunem mai mult efort.”

„Am ieșit din casă cu gândul că e limba română- nu mă stresez, deși când stăteam în rând la intrare simțeam că e mai serios decât a fost în clasa a patra, a noua și am ieșit cu sentimentul de libertate.”

Europa Liberă: După un an petrecut mai mult în fața calculatorului, ați avut siguranța că vă veți descurca?

„Nu, am fost nevoit să fac ore suplimentare cu profesorii.”

Europa Liberă: Situația asta pandemică i-a făcut pe elevi să studieze mai mult, să caute, să citească?

„La începutul pandemiei, se învăța. După asta, s-au lăsat și profesorii un pic pe chestia asta că n-avem internet, vă dau tema pentru acasă și deja o faceți singuri. Cine făcea, cine nu, multe nu se controlau, multe nu se verificau.”

Europa Liberă: A contat motivația personală mai mult?

„Da, pentru că depinde și de dorința elevului. Dacă el vrea ceva- învață și se străduie. Dacă nu, nu poți să-l impui.”

„Am venit să-mi susțin fetița. Copii nu au avut condițiile de care aveau nevoie ca să se pregătească de bacalaureat. Ceea ce se învață de la distanță nu este ceea ce vezi scris la tablă. Și nu e vina profesorilor, asta este, nu au ce face.”

Europa Liberă: În alți ani pe tineri îi stresa filmarea examenelor de bacalaureat, în acest an mulți își fac griji că au petrecut mai multe ore în fața unui calculator decât în sălile de clasă.

„Eu cred că oricum notele vor fi mai mici pentru că învățământul online nu face față în Republica Moldova. Profesorii nu au fost instruiți și, în primul rând, mulți elevi nu au avut posibilitate să se conecteze mereu.”

Pentru sesiunea examenului național de bacalaureat din acest an au fost înscriși peste 16 mii de candidați. Nota zece, din oficiu, la limba străină va fi acordată pentru circa 1300 de elevi.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG