Linkuri accesibilitate

Atmosferă tensionată în România după ce autoritățile au respins candidatura lui Georgescu


Ciocnirile cu poliția ale susținătorilor lui Călin Georgescu, începute la scurt timp după anunțul deciziei BEC de respingere a candidaturii sale.

Atmosfera rămânea tensionată luni dimineața în capitala României, în urma violențelor din seara zilei de duminică, 9 martie, când autoritățile electorale române au respins candidatura lui Călin Georgescu la „prezidențialele” repetate din mai.

Biroul Electoral Central (BEC) a spus pe 9 martie că invalidarea candidaturii lui Georgescu are la bază hotărârea Curții Constituționale, prin care au fost anulate alegerile inițiale din noiembrie, la scurt timp după victoria sa din primul tur.

„Candidatura sa nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, așa cum au fost stabilite de Curtea Constituțională în decembrie 2024”, a spus BEC.

„Prin urmare, la reluarea procesului electoral, membrii BEC consideră inadmisibilă ideea că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la Președinția României.”

Georgescu, cunoscut pentru criticile sale la adresa NATO și opoziția față de sprijinul acordat Ucrainei de către România în contextul invaziei Rusiei, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale repetate, programate în mai, pe data de 7 martie.

Liderul formațiunii de extremă-dreapta AUR din Parlamentul României, George Simion, a făcut luni dimineața apel la „calm, proteste pașnice și alegeri libere”, după violențele de duminică seara. El a spus că va discuta pe parcursul zilei cu Georgescu despre planul de acțiuni pe care îl vor avea după decizia BEC, pe care o califică abuzivă.

Poliția încearcă să stingă un incendiu declanșat în timpul ciocnirilor cu susținătorii lui Călin Georgescu, la București.
Poliția încearcă să stingă un incendiu declanșat în timpul ciocnirilor cu susținătorii lui Călin Georgescu, la București.

BEC a avut la dispoziție 48 de ore pentru a accepta sau respinge candidatura.

Luni, un consilier lui Georgescu a declarat pentru Reuters că el va depune contestație.

O decizie definitivă în privința candidaturii lui Georgescu poate fi emisă cel târziu miercuri, de Curtea Constituțională a României, scrie presa română.

Incendii, gaze lacrimogene, strigăte de „revoluție”

Manifestanții pro-Georgescu au incendiat duminică mobilier stradal și au aruncat obiecte grele către poliție, care a ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit oficialilor din cadrul forțelor de ordine.

Georgescu și susținătorii săi au acuzat autoritățile române că încearcă să-i blocheze candidatura pentru alegerile repetate din mai. Politicianul a reacționat cu furie la decizia de respingere, numind-o „o lovitură directă în inima democrației”.

„Am un singur mesaj! Dacă democrația cade în România, întreaga lume democratică va cădea! Acesta este doar începutul. Este atât de simplu!... Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie!”, a adăugat el, într-o postare pe rețelele sociale.

Protest la București după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

La anunț a reacționat pe X inclusiv proprietarul rețelei, miliardarul din SUA Elon Musk, care a spus că decizia autorităților de la București „este o nebunie”.

Primul tur al prezidențialelor din noiembrie a fost anulat de Curtea Constituțională pe 6 decembrie, după ce rapoarte ale serviciilor de informații românești au semnalat că actori străini manipulaseră platformele de social media, în special TikTok, în beneficiul lui Georgescu, candidat de extremă-dreapta și pro-rus.

Anularea scrutinului a adâncit diviziunile deja profunde din politica românească și a stârnit îngrijorări internaționale privind evoluția democrației într-o țară membră a UE și NATO.

Luna trecută, vicepreședintele american JD Vance a criticat voalat măsurile luate de autoritățile române împotriva lui Georgescu, declarând la Conferința de Securitate de la München că „dacă democrația voastră poate fi distrusă cu doar câteva sute de mii de dolari investiți în publicitate digitală de către o țară străină, atunci nu era prea solidă de la bun început.”

Călin Georgescu. Imagine de arhivă.
Călin Georgescu. Imagine de arhivă.

Georgescu a fost o figură puțin cunoscută în România până când a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, obținând aproximativ 22% din voturi.

Politicianul în vârstă de 62 de ani urma să o înfrunte în turul doi pe candidata centristă pro-europeană Elena Lasconi, într-un scrutin considerat un adevărat referendum asupra direcției viitoare a României.

Premierul României, Marcel Ciolacu, care a susținut decizia Curții Constituționale de a anula alegerile, a spus că autoritățile vor prezenta publicului dovezi extrem de solide în cadrul anchetei „care implică un potențial candidat la alegerile din mai.”

Pe 10 februarie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că demisionează în contextul unei inițiative a opoziției de a-l suspenda din funcție, după ce el rămăsese în poziție „peste program” în urma anulării alegerilor de către Curtea Constituțională.

Cu doar câteva zile înainte de vot, Georgescu lansase o campanie pe TikTok cerând oprirea ajutorului acordat Ucrainei, mesaj care a părut să rezoneze puternic cu alegătorii. De asemenea, el și-a exprimat scepticismul față de apartenența României la NATO.

Mesajele sale anti-occidentale sunt amplificate în mod obișnuit de mass-media de stat din Rusia și de rețelele sociale apropiate Kremlinului.

Printre alte teme promovate de Georgescu se numără sprijinirea fermierilor români, reducerea dependenței față de importuri și creșterea producției interne de energie și alimente.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG