Linkuri accesibilitate

„Așa este în politică”. Deputata Lozovan a depus mărturie în procesul său de corupție politică


Deputata Irina Lozovan la una din ședințele de judecată de la Judecătoria Buiucani.
Deputata Irina Lozovan la una din ședințele de judecată de la Judecătoria Buiucani.

Deputata Irina Lozovan a depus mărturie într-un caz de mituire a primarului din Ocnița și de acceptare de fonduri de la Ilan Șor pentru partidul „Renaștere”. Rămasă fără imunitate din 2023, Lozovan admite că i-a oferit bani primarului, dar spune că nu i-a luat de la Șor, ci din bugetul familiei.

Procesul penal al lui Lozovan, care se află pe banca acuzaților împreună cu propriul soț, Pavel Gârleanu, consilier raional la Ocnița, are loc la Judecătoria Buiucani din Chișinău.

Vorbind în fața instanței pe 17 ianuarie, Lozovan a repetat în mare parte mărturiile depuse cu doar câteva zile mai devreme de soțul său. Prins în flagrant, în august 2023, acesta este acuzat că a vrut să-i dea 30 de mii de dolari primarului din Ocnița, Victor Artamaniuc, pentru a părăsi Partidul Socialiștilor (PSRM) și a se alătura partidului „Renaștere” afiliat oligarhul fugar, Ilan Șor.

Spre deosebire de soțul ei, Lozovan este acuzată de procurori și de faptul că, în calitate de membră a biroului politic al partidului „Renaștere”, ar fi admis finanțarea ilegală a formațiunii de către un grup criminal condus de Șor.

Într-un comunicat despre cauzele penale din gestiunea sa vizând corupția politică și electorală, Procuratura Anticorupție spune că Șor ar fi început finanțarea „Renașterii” după ce a rămas fără partidul care-i purta numele și care a fost lichidat printr-o decizie din 2023 a Curții Constituționale. Irinei Lozovan, Șor i-ar fi oferit „mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la partidul „Renaștere”.

De ce a schimbat PSRM-ul lui Dodon pe „Renașterea” lui Șor

În mărturiile sale în fața instanței, deputata Lozovan a explicat că a părăsit PSRM în 2023, când partidul era măcinat de „certuri, intrigi și lucruri inexplicabile”, după îndepărtarea fostului președinte Igor Dodon de la conducerea formațiunii.

Când a decis să plece, era lideră a organizației teritoriale Ocnița, pe care spune că a construit-o împreună cu soțul său, încă din 2014, ajungând deputată din partea socialiștilor în 2019 și apoi în 2021.

Deputată fiind, a continuat să locuiască în Ocnița și, în interacțiunea cu localnicii, a văzut că aceștia ar fi nemulțumiți de inacțiunea PSRM în raport cu guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), absența socialiștilor de la protestele antiguvernamentale și chiar alierea lor cu PAS în unele raioane.

A fost o „perioada grea” pentru ea, iar deputata a ajuns la convingerea că PSRM „nu progresează”, că a încetat să mai fie „un partid al luptei”, așa încât inculpata de azi a trecut la „Renaștere”, împreună cu soțul.

Duci 30 de mii de dolari la primar, dar faci economie

După ce au schimbat partidul, cei doi s-au dedicat formării unei echipe, la Ocnița, a noului lor partid. Le-ar fi luat ceva timp, însă calendarul electoral nu sta pe loc – se apropiau localele din noiembrie 2023, dar și prezidențialele din 2024, când, în închipuirea deputatei, trebuiau să aibă loc și parlamentare anticipate. „Renaștere” trebuia să participe la toate neapărat.

Foștii lor colegi socialiști din organizația teritorială nu s-au grăbit să li se alăture celor doi în „Renaștere” pentru că ar fi primit amenințări de la centru, de la conducerea PSRM.

Așa încât, pentru a grăbi lucrurile, deputata Lozovan și soțul său și-au propus să-l convingă să treacă în tabăra lor pe primarul din Ocnița, socialist și el, Victor Artamaniuc, pentru a da și altora un exemplu de urmat.

Deputata Irina Lozovan împreună cu primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, depun flori la monumentul eroilor căzuți pentru apărarea patriei, martie 2023.
Deputata Irina Lozovan împreună cu primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, depun flori la monumentul eroilor căzuți pentru apărarea patriei, martie 2023.

În timp ce Artamaniuc afirmă că cei doi au încercat să-l cumpere, deputata Lozovan a spus în instanță (la fel ca soțul său) că, dimpotrivă, primarul „lacom” a fost cel care le-ar fi cerut bani. Ar fi fost instruit de conducerea PSRM, de Centrul Național Anticorupție și de PAS cu scopul de a organiza un flagrant pentru a o compromite și a o împiedica pe ea să participe la alegeri (și PSRM, și PAS neagă că ar fi avut vreun amestec).

Flagrantul a avut loc, soțul deputatei a fost prins ducând primarului cei 30 de mii de dolari, iar acum se află pe banca acuzaților, cu banii sechestrați.

Schema ar fi fost cu atât mai răutăcioasă, cu cât banii nu proveneau de la Șor – acesta habar nu avea -, ci au fost primiți de cei doi de la proprii părinți pentru a-și extinde locuința din Ocnița și a construi încă o odaie pentru un nepot, a spus deputata la proces.

Dar „așa este în politică”, iar ea a fost datoare să încerce pentru că, a mai spus Lozovan, construirea unei noi echipe de partid de la zero i-ar fi costat oricum mult mai scump decât cei 30 de mii de dolari.

Nu a răspuns procurorului și a discutat la proces doar cu avocatul

Deputata Lozovan a refuzat să răspundă la proces întrebărilor adresate de procurorul Gheorghe Caragia, dar a răspuns avocatului Anatolie Pitel.

Întrebată de acesta dacă are vreo legătură cu finanțarea partidului „Renaștere”, deputata a recunoscut că face parte din biroul politic al partidului, dar a afirmat că biroul se ocupă mai mult de ideologie și decizii politice decât de finanțe.

Singurele decizii de ordin financiar pe care le poate lua biroul politic sunt legate de cheltuirea banilor partidului, nu de strângerea lor, a spus Lozovan, subliniind că de buget era în general responsabilă președinta acestuia, Natalia Parasca.

Pentru a confirma afirmațiile clienților lor despre sursele de finanțare ale partidului, avocații au propus chemarea în instanță a doi martori ai apărării: un membru al „Renaștere”, Iurie Vitneanschi, și deputatul Alexandr Nesterovschi.

Nesterovschi, la fel ca Lozovan, a devenit deputat pe listele PSRM, însă în 2023 a aderat la „Renaștere.”

Deputatul Alexandr Nesterovschi
Deputatul Alexandr Nesterovschi

Procurorul Caragia s-a opus audierii sale ca martor în acest proces, spunând că Nesterovschi este inculpat într-un alt dosar de corupție politică, care este deja examinat de Judecătoria Buiucani, și a menționat că inculpatul are dreptul de a nu depune mărturie împotriva sa.

Nu este limpede dacă judecătorul va accepta cererea apărării de a audia noi martori. Dar dacă o respinge, pașii care mai urmează sunt dezbaterile judiciare, ultimele pledoarii, iar apoi decizia.

Procesul lui Lozovan și al soțului său este doar unul din multiplele cazuri de corupție politică anchetate în ultimii ani, având în centru oameni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, dar nicio decizie nu a fost pronunțată deocamdată.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG