Majoritatea prizonierilor au fost eliberați luni dintr-o închisoare din Cisiordania ocupată și au fost întâmpinați la întoarcere de mii de palestinieni, care au primit vestea ca pe o victorie a grupării Hamas, considerată organizație teroristă de SUA și UE, asupra Israelului.
Eliberarea deținuților palestinieni vine după ce, duminică, trei femei ținute ostatice de Hamas în tunelurile de sub Gaza au fost eliberate și întoarse la familiile lor. Printre ele se numără o româncă, a anunțat Ambasada României din Israel.
Reuters scrie că mulți israelieni „au sentimente amestecate” cu privire la încetarea focului și acordul privind ostaticii. Deși sunt „foarte fericiți” că aceștia au fost eliberați, unii israelieni sunt frustrați că războiul încă nu și-ar fi atins obiectivele. Gruparea Hamas nu a fost dezmembrată, iar războiul pare că ar putea continua cu „distrugerea totală” a acesteia, a spus Menachem Klein, fost consilier guvernamental israelian.
Eliberare cu amânări
Prima fază a armistițiului dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare cu o întârziere de trei ore, după ce premierul Benjamin Netanyahu a spus că nu a primit listele cu ostaticii ce urmau a fi eliberați, timp în care aviația și artileria israeliană au continuat să lovească Fâșia Gaza. Atacurile de ultim moment au ucis 13 persoane, au spus autoritățile controlate de Hamas din regiune, în timp ce Israelul a spus că țintele sale au vizat teroriști, notează AP.
La câteva minute după începerea armistițiului, reprezentanții ONU au transmis că primele camioane care transportau ajutor umanitar au intrat deja în Fâșia Gaza.
O sursă egipteană a spus, sub condiția anonimatului, că „260 de camioane de ajutoare și 16 de combustibil” s-au mutat în punctul de trecere Kerem Shalom controlat între Israel și Gaza și punctul de trecere Nitzana dintre Egipt și Israel, ambele sub controlul armatei israeliene, înainte de a intra în Gaza.
Printre cele trei femei eliberate de Hamas, se numără și Doron Steinbrecher (31 de ani) care deține cetățenia dublă israeliano-română, dar și Romi Gonen (24 de ani), care este de origine română. Despre Doron, presa israeliană scrie că a fost răpită din kibutzul Kfar Aza pe 7 octombrie în timp ce se ascundea de luptătorii grupării.
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat „eliberarea primului grup de ostatici, inclusiv un cetățean român și unul de origine română”. El a făcut apel la continuarea implementării acordului, „pentru returnarea celorlalți ostatici către familii.”
Cele trei ostatice eliberate duminică de Hamas au ajuns la centrul medical Sheba, de lângă Tel Aviv, din Israel, unde primesc tratament medical.
Ce presupune armistițiul
Prima fază a acordului încheiat între Hamas și Israel, care va dura 42 de zile, prevede eliberarea a 33 de ostatici, printre care se află copii, femei (inclusiv femei soldat) și bărbați cu vârsta de peste 50 de ani, în schimbul a sute de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
A doua fază prevede eliberarea tuturor ostaticilor rămași în viață, de rând cu o proporție corespunzătoare de deținuți și prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.
Înțelegerea mai prevede și o retragere completă a Israelului din teritoriu. Detaliile urmează a fi stabilite, iar negocierile în acest sens ar urma să înceapă la 16 zile de la debutul primei faze a acordului.
În ultima fază, va fi abordat schimbul de cadavre ale ostaticilor decedați și ale membrilor Hamas, de rând cu lansarea unui plan de reconstrucție pentru Gaza, deși rămâne neclar cine va deține puterea mai departe.
Palestinienii revin în Gaza, Trump și Israel jură că nu mai lasă Hamas la putere
Mii de palestinieni strămutați de la începutul războiului au început să se îndrepte spre casele lor printr-un teritoriu devastat de război. În nordul orașului Jabalia, sute de oameni mergeau printr-un peisaj apocaliptic de moloz și clădiri distruse, transmite Times of Israel.
Străzile din orașul Gaza, care a fost distrus în urma operațiunilor militare, erau deja ocupate de grupuri de oameni care fluturau steagul palestinian și filmau scenele cu telefoanele lor mobile. Presa internațională relata că mai multe căruțe cu bunuri casnice se deplasau pe o arteră presărată cu moloz și resturi.
Până în acest moment nu există niciun plan detaliat pentru felul în care ar urma să fie administrată Fâșia Gaza, nici pentru cum ar urma să fie reconstruită după cele 15 luni de război care au provocat distrugeri masive.
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională desemnat de Trump, a spus că în cazul în care gruparea Hamas nu va respecta armistițiul, SUA vor sprijini Israelul „să facă ceea ce trebuie să facă”, scrie Reuters.
„Hamas nu va guverna niciodată Gaza. Acest lucru este complet inacceptabil”, a spus el. Israelul a spus în repetate rânduri că orice revenire a Hamas va duce la reluarea luptelor, dacă gruparea militantă nu va fi dezmembrată.
Minus un extremist în guvernul și coaliția tot mai fragilă a lui Netanyahu
În semn de protest față de acordul de armistițiu, ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, membru al liniei dure din coaliția condusă de premierul Benjamin Netanyahu, a părăsit guvernul, deși a spus că partidul său nu va încerca să răstoarne guvernarea de dreapta.
Un alt reprezentant al liniei dure, ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, a rămas în guvern, dar a spus că va demisiona dacă războiul nu se va încheia fără ca Hamas să fie complet distrus.
Războiul dintre Israel și Hamas a modificat profund peisajul geopolitic al Orientului Mijlociu. Iranul și Rusia, cândva forțe dominante, au suferit eșecuri grave, în vreme ce Israelul și-a extins influența regională.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te