Linkuri accesibilitate

Aproape 500 de preoți și enoriași din Moldova au mers în pelerinaje la Moscova, finanțate de Patriarhia Rusă


Captură de ecran dintr-un reportaj despre vizita preoților moldoveni în Rusia, difuzat pe un post de televiziune ortodox rus
Captură de ecran dintr-un reportaj despre vizita preoților moldoveni în Rusia, difuzat pe un post de televiziune ortodox rus

În ultimele două luni, aproape 500 de preoți și enoriași ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au mers la Moscova. Patriarhia Rusă afirmă că aceste „pelerinaje gratuite” au fost organizate pentru a sprijini preoții cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale R. Moldova.

Într-un comunicat de presă, instituția spune că pelerinajele fac parte dintr-un „program de amploare” destinat consolidării „legăturilor frățești” dintre Biserica Ortodoxă Rusă (BOR) și Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM), fiind organizate la inițiativa și cu „binecuvântarea” Patriarhului Kirill al Moscovei.

„Preoții din Moldova vin în Rusia pentru a face schimb de experiență în slujirea pastorală și pentru a consolida legăturile spirituale. Ei se întâlnesc cu reprezentanți proeminenți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, ai mediului academic al Bisericii și ai comunității ortodoxe”, comunică Patriarhia Rusă.

Vicarul Patriarhiei Ruse, mitropolitul Pavel, afirmă că pelerinajele nu au nicio legătură cu politica. Și reprezentanții Mitropoliei Moldovei, într-un comunicat din 4 septembrie, au declarat că pelerinajele susținute financiar de Patriarhia Rusă nu au scopuri electorale sau politice.

Recent, mai mulți preoți militari, în frunte cu Episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga, care este și președintele Departamentului Sinodal pentru Activitate Pastorală în structurile MAI, s-au întors de la Moscova.

Episcopul a spus că preoții militari nu mai vizitaseră Rusia de câțiva ani și că aceste pelerinaje „vor întări legăturile și credința ortodoxă” între clericii din Moldova și Federația Rusă.

„Aici sunt prietenii noștri, cunoscuții noștri, sfinții la care ne rugăm, pentru că sfinții nu au naționalitate”, a declarat Episcopul de Ceadâr-Lunga, Nicolae.

După ce, la începutul lunii septembrie, în presă au apărut informații despre faptul că un grup de preoți militari ar urma să plece în „pelerinaje gratuite” la Moscova, Ministerul Apărării a declarat că preoții nu sunt angajați ai ministerului.

Colaborarea dintre Ministerul Apărării și Mitropolia Moldovei a început în 2020, printr-un acord care presupune asistență moral-spirituală pentru unitățile Armatei Naționale. La începutul lunii septembrie 2024, Ministerul Apărării a anunțat că „își rezervă dreptul de a reevalua accesul preoților” la evenimentele din unitățile armatei.

Nu se știe dacă acordul din 2020 mai este în vigoare, dar în septembrie 2023, ministerul a semnat un acord și cu Mitropolia Basarabiei, aceasta fiind prima colaborare cu o instituție de stat în cei 31 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

După semnarea acestui acord, la evenimentele Ministerului Apărării au participat doar clerici ai Mitropoliei Basarabiei.

Preoți ai mitropoliei Basarabiei, la ceremonia de detașare a celui de-al 21-lea contingent de pacificatori moldoveni în Kosovo
Preoți ai mitropoliei Basarabiei, la ceremonia de detașare a celui de-al 21-lea contingent de pacificatori moldoveni în Kosovo

Pe 19 august, portalul deschide.md a scris, citând surse anonime, că peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat sau ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, aceste deplasări fiind organizate de oligarhul fugar Ilan Șor. În Rusia, clericii ar fi fost instruiți să facă propagandă împotriva Maiei Sandu și referendumului din octombrie și ar fi primit în schimb cadouri și carduri MIR pe care ar urma să le fie transferați bani pentru întreținerea bisericilor.

Atunci, Mitropolia Moldovei a negat că ar fi organizat sau coordonat aceste vizite și a condamnat implicarea clericilor în politică. „Preoții care s-au întors de la Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”, se spunea într-un comunicat emis de Mitropolie pe 21 august.

Biserica (a)politică
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:39 0:00

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG