Alegătorii din R. Moldova sunt printre cei mai activi votanți în diaspora românească, după cei din Italia, Germania, Marea Britanie și Spania.
În total, până la închiderea urnelor au votat peste 11,6 milioane de români, adică 64,72%, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente de la București.
Prezența la urne joacă un rol important în turul doi de scrutin, considerându-se că o prezență ridicată îl avantajează pe candidatul proeuropean, Nicușor Dan - ar sugera că acesta a reușit să scoată la vot alegători care au stat acasă în primul tur de scrutin și că poate recupera diferența care-l despărțea atunci de candidatul ultranaționalist, George Simion.
În primul tur, majoritatea alegătorilor de R. Moldova au votat cu Dan, ajutându-l să ajungă în turul doi. El a spus mereu în campanie că va sprijini Republica Moldova, iar sprijinul se referă atât la integrarea ei europeană, cât și la apărarea în fața unor amenințări de securitate.
A avut și sprijinul partidului de guvernământ din R. Moldova, Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintei Maia Sandu și altor lideri de la Chișinău care au văzut în el un politician care vrea ca România să rămână un membru sigur al UE și NATO.
George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dimpotrivă a menținut o politică a condiționării sprijinului pentru R. Moldova, spunând că România trebuie să primească ceva în schimb.
Cunoscut pentru manifestările sale unioniste din anii 2010-2018 în R. Moldova și interdicțiile frecvente de intrare pe teritoriul moldovean, Simion nu poate călători nici acum în R. Moldova, dar nici în Ucraina, fiind văzut în ambele țări drept un risc la adresa securității. O cerere de a-i fi anulată interdicția de călătorie va fi examinată de o instanță de la Chișinău chiar a doua zi după alegeri, pe 19 mai.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te