Linkuri accesibilitate

Antony Blinken apelează la calm în conflictul israelo-palestinian


Șeful diplomației americane la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv, 30 ianuarie 2023.
Șeful diplomației americane la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv, 30 ianuarie 2023.

Secretarul de stat american Antony Blinke a apelat la calm și de-escaladare după violențele dintre Israel și palestinieni, la începutul turneului său în Orientul Mijlociu, care a început luni la Cairo, în Egipt, relatează France Presse.

După convorbirile avute în capitala egipteană cu președintele Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe al Egiptului, șeful diplomației de la Washington s-a deplasat în Israel și în teritoriile palestiniene.

Soluția cu două state a conflictului israelo-palestinian

Blinken le-a cerut israelienilor și palestinienilor să nu inflameze tensiunile, spunând la sosirea sa la Tel Aviv că „e responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri pentru a calma tensiunile”.

Israelul încearcă să-și revină după atacul în care șapte civili au fost uciși vineri în fața unei sinagogi din Ierusalimul de est anexat de israelieni, la o zi după cel mai sângeros raid al armatei israeliene în Cisiordania, soldat cu moartea a zece palestinieni.

„În ultimele două zile am văzut atacuri sângeroase oribile, pe care le condamnăm și le deplorăm”, a spus Blinken pentru televiziunea Al-Arabiya.

Într-o conferință de presă luni la Cairo, Antony Bliken a cerut ambelor părți să calmeze lucrurile, subliniind importanța eforturilor pentru a se ajunge la soluția cu două state a conflictului israelo-palestinian [care prevede înființarea unui stat palestinian alături de statul israelian, la vest de rîul Iordan, n.red.]

În cea mai recentă vărsare de sânge, forțele israeliene au împușcat mortal un palestinian la Hebron, în Cisiordania, a anunțat ministerul palestinian al sănătății, al 35-lea palestinian ucis luna asta, potrivit bilanțului France Press alcătuit pe baza surselor oficiale ale ambelor părți.

Statele Unite, care au o relație apropiată cu Israelul, sunt în mod istoric în fruntea diplomației legate de Orientul Mijlociu, iar Egiptul are un rol tradițional de mediator în regiune.

„Evoluții periculoase”

Blinken plănuia de multă vreme acest turneu în Orientul Mijlociu, pentru a se întâlni cu noul guvern israelian de extremă dreapta, dar călătoria a dobândit o nouă urgență, după evenimentele sângeroase de săptămâna trecută, cele mai grave în mai mulți ani de zile.

Vineri, un palestinian înarmat a ucis șapte israelieni în fața unei sinagogi dintr-o așezare israeliană din Ierusalimul de est, atac urmat de un altul sâmbătă, în care doi isralieni au fost răniți.

Joi, nouă palestinieni au fost uciși într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiați de la Jenin, din Cisiordania, una din cele mai sângeroase operațiuni de acest fel în mai mulți ani.

Israelul a spus că țintele raidului erau militanți juhadiști și mai târziu au bombardat Fâșia Gaza controlată de mișcarea Hamas, după ce teritoriul israelian a fost lovit de rachete trase de palestinieni.

Cabinetul Netaniahu a promis o ripostă aspră, iar duminică a pedepsit „familiile teroriștilor care sprijină terorismul” cu demolări de case și alte măsuri.

Duminică seara târziu, președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas s-a întâlnit cu directorul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) William Burns, pentru a discuta „evoluțiile periculoase”, a anunțat agenția oficială de știri palestiniană Wafa.

Ambasada Statelor Unite a refuzat să comenteze pentru France Presse acest subiect.

„O spirală a morții”

Ultimele incidente sângeroase din regiune au sporit temerile internaționale, iar șeful bisericii catolice, Papa Francisc, a deplâns duminică ceea ce el a numit „o spirală a morții”.

Președintele Franței Emmanuel Macron a cerut tuturor părților să evite alimentarea unei „spirale a violențelor”, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a solicitat „responsabilitate maximă” din partea taberelor aflate în conflict.

Vizita lui Antony Blinken face parte din eforturile administrației Biden de a se conecta rapid cu noua guvernare a lui Biniamin Netaniahu, revenit la putere la sfârșitul lui decembrie în fruntea celui mai de dreapta cabinet din istoria Israelului.

Cel mai longeviv premier al Israelului, Netaniahu a avut o relație tensionată cu președintele Democrat al Statelor Unite, Barak Obama, pentru că a luat partea adversarilor Republicani ai diplomației Statelor Unite de atunci privitoare la Iran.

Eforturile lui Joe Biden de a revigora acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul - acord disprețuit de Netaniahu - s-au soldat cu un eșec total.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG