Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare salută reformele derulate în ultimii ani în sectorul bancar când la cârma băncii centrale s-a aflat Sergiu Cioclea, dar menţionează că încă mai sunt multe de făcut pentru a redresa situaţia din domeniu după frauda bancară din 2014. Angela Sax, şefa reprezentanţei BERD la Chişinău, şi-ar dori ca instituţiile financiare să acorde mai multe credite oamenilor de afaceri şi a îndemnat autoritățile să intensifice eforturile de găsire a banilor care s-au făcut dispăruţi.
Angela Sax: „Știrea pe care am primit-o cu toții săptămâna trecută a fost într-adevăr una surprinzătoare. Nu pentru că domnul Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia, ci pentru că a făcut-o acum. Oricum, reformele ce au fost întreprinse în ultimii ani în sectorul bancar sunt lăudabile, iar meritul pentru aceste schimbări îi aparține mai ales domnului Cioclea, inclusiv eforturilor și capacităților sale de leadership. A condus la Banca Națională o echipă de profesioniști, alături de care a reușit să modernizeze sistemul bancar. În ce privește BERD, astăzi suntem prezenți în patru bănci din Republica Moldova. Acest lucru ar fi fost practic imposibil în urmă cu câțiva ani.
Revenind la demisia domnului Cioclea, da, am fost surprinși de această decizie, însă sperăm că succesorul Domniei Sale va fi la fel hotărât, curajos și profesionist ca domnul Cioclea, iar reforma din domeniul bancar va continua.”
Europa Liberă: Tocmai ați enumerat care vă sunt așteptările de la viitorul guvernator, dar în ce privește alegerea acestuia, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova se așteaptă la desemnarea unui guvernator înainte sau după alegerile parlamentare?
Angela Sax: „Ținând cont de faptul că anunțul domnului Cioclea a fost făcut săptămâna trecută și, din câte știu, mandatul său se va încheia la finele acestei luni, sperăm că Banca Națională a Moldovei va avea un nou guvernator mai devreme și nu mai târziu. Altfel spus, înaintea alegerilor parlamentare. Nu cred că Parlamentul va aștepta să treacă scrutinul din februarie pentru a desemna un guvernator. Din câte am înțeles, deja au început căutările unui succesor pentru această funcție.”
Europa Liberă: Două bănci comerciale importante – Moldova Agroindbank și Victoriabank și-au rezolvat problemele în ce privește transparența acționarilor. A treia bancă, Moldindconbank, este în proces. Cât de îndeaproape urmărește BERD felul în care are loc „transparentizarea” acestei bănci?
Angela Sax: „Ați menționat corect situația de la cele două bănci - Moldova Agroindbank și Victoriabank - care au fost „curățate”, iar problemele lor de transparență soluționate. Ce ține de Moldova-Agroindbank, guvernul a decis să se implice și să vândă acțiunile acestei bănci, prin urmare, meritul aparține atât autorităților, cât și a Băncii Naționale.
Transparența acționariatului la Moldindconbank trebuie restabilită...
Cât de aproape urmărim situația de la Moldindconbank? Este o altă bancă sistemică din Republica Moldova. Transparența acționariatului la această instituție bancară trebuie restabilită. Știm că Banca Națională depune mult efort pentru a progresa în acest subiect. Noi urmărim foarte atent evoluțiile la Moldindconbank pentru că, așa cum spuneam, banca este una foarte importantă, singura din cele trei mari bănci din țară care are în continuare probleme de acționariat. Dacă se va reuși acest lucru, vom putea vorbi de o veritabilă reformare a sectorului bancar. Sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai curând, însă nu avem prea multă informație la zi despre acest proces.”
Europa Liberă: Dar, vorbind despre reforme, la ce etapă este astăzi Republica Moldova privind schimbările din sistemul bancar?
Angela Sax: „2018 a fost un an foarte important pentru sistemul bancar. Am să vă dau un exemplu din perspectiva noastră. În 2016, BERD putea colabora cu 17% din sectorul bancar, adică acopeream doar două bănci, astăzi lucrăm cu patru bănci, care reprezintă 63% din sectorul bancar, deci aceste cifre vorbesc de la sine despre transparența din domeniu.
În Republica Moldova sunt în prezent 11 bănci licențiate, cu active de peste 4,1 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an. Au fost înregistrate progrese în ce privește prezența investitorilor străini în sistemul bancar, inclusiv BERD, Banca Transilvania și partenerii noștri care dețin o cotă de acțiuni la Moldova Agroindbank.
Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut, în special în domeniul creditării, or, astăzi volumul de credite acordate este în continuare scăzut, reprezintă doar 25% din PIB, comparând cu anul 2015, când această rată era de 31%. Deci, e un domeniu asupra căruia se poate lucra. Sectorul bancar ar trebui să fie mult mai deschis pentru investiții, însă pentru acest lucru e necesară o infrastructură sănătoasă, astfel încât investitorii să se simtă confortabil să-și investească capitalul în sectorul bancar moldovenesc.”
Europa Liberă: De asta spuneați că ați rămas surprinsă de perioada când a ales să se retragă domnul Cioclea?
Angela Sax: „Exact! Dar, trebuie să recunoaștem că a făcut foarte multe și sperăm că tot acest efort va fi păstrat, iar Moldindconbank va urma exemplul celorlalte două bănci.”
Europa Liberă: Sistemul bancar din Republica Moldova a fost zdruncinat de așa numitul furt al miliardului. Cum ați aprecia măsurile care au fost luate de autoritățile din Republica Moldova până în prezent?
Îndemnăm autoritățile relevante să intensifice eforturile de găsire a banilor furați...
Angela Sax: „Am luat notă de informațiile publicate de autorități pe marginea raportului independent privind frauda din 2014 și de faptul că în martie 2018 acesta a fost transmis Centrului Național Anticorupție. Înțelegem că aceste măsuri au rezultat cu o strategie de recuperare a banilor. Îndemnăm autoritățile relevante să intensifice eforturile de găsire a banilor furați. Înțelegem că există dorință, însă ne așteptăm la mai multă insistență. Evident că aceste așteptări sunt pe buzele tuturor cetățenilor moldoveni și întrebări pe care ni le punem cu toții.”
Europa Liberă: Recent, autoritățile moldovene au adoptat așa-numitul pachet de legi privind amnistia fiscală. Mai mulți experți economici, inclusiv parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova au tras un semnal de alarmă că aceste legi ar permite, între altele, albirea capitalurilor de proveniență dubioasă. În ce măsură BERD împărtășește aceste îngrijorări?
Angela Sax: „Inițial am fost informați că aceste modificări au fost realizate din cele mai bune intenții. Pachetul de legi privind amnistia fiscală a fost introdus în iulie 2018 pentru a micșora povara asupra businessului, dar a prevăzut și legalizarea veniturilor și a bunurilor obținute ilicit. Anume aceste prevederi ne-au alarmat. Desigur, am reiterat aceste îngrijorări autorităților moldovene. Din câte cunoaștem, sunt purtate mai multe discuții cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv Fondul Monetar Internațional. Drept urmare, au fost realizat anumite schimbări, de exemplu, majorată cota taxei de declarare voluntară de la trei la șase procente. Sperăm că vor urma și alte amendamente, astfel încât această lege să fie acceptabilă și să corespundă standardelor internaționale.”
Europa Liberă: Dacă ne referim la Fondul Monetar Internațional, programul pe care îl are Republica Moldova cu FMI se va încheia anul viitor. Pentru BERD cât de mult contează ca autoritățile moldovene să aibă un dialog constant cu FMI?
Cu siguranță toată lumea va fi cu ochii pe aceste alegeri...
Angela Sax: „Dialogul cu FMI este foarte important. Programul cu această instituție financiară prevede anumite acțiuni care sunt în beneficiul Republicii Moldova și creșterii economice a țării. Din punctul nostru de vedere, salutăm asemenea programe și vrem ca ele să continue. Oricum, decizia despre continuarea dialogului aparține FMI și depinde de progresul reformelor asumate de autorități și de rezultate ce vor fi livrate la finele programului.”
Europa Liberă: Anul 2019 este unul electoral. Ce așteptări aveți de la viitoarea guvernare?
Angela Sax: „Cu siguranță toată lumea va fi cu ochii pe aceste alegeri. Ne așteptăm ca acestea să se desfășoare de o manieră corectă și să corespundă standardelor internaționale. Ne așteptăm de la viitorii guvernanți să continue reformele începute și să utilizeze toate pârghiile pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Sunt mai multe domenii în care schimbările sunt necesare.”
Europa Liberă: La ce domenii vă referiți?
Angela Sax: „Inclusiv domeniul apropiat sufletului nostru, adică sistemul bancar. A fost început un proces de reformă și vrem asigurări că acesta va continua și că toate instituțiile implicate și legile adoptate vor funcționa în favoarea cetățenilor și a investitorilor. Mediul de afaceri, de asemenea, trebuie îmbunătățit ca să devină mai prietenos, astfel încât investitorii să-și investească banii în Republica Moldova cu mai multă încredere. Vedem că există dialog între autorități și antreprenori însă este loc pentru mai bine”.