Politiciana de extremă dreapta a primit interdicția de a fi aleasă după ce a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, pe parcursul unei perioade de 12 ani. Le Pen a părăsit sala de judecată fără a face declarații. Deși poate contesta decizia, un astfel de proces ar putea dura ani de zile, punând capăt carierei sale politice.
Le Pen a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2017 și 2022 împotriva actualului președinte Emmanuel Macron. Scorul ei de 41,5% din turul doi al alegerilor din 2022 a fost cel mai mare înregistrat vreodată de vreun candidat la președinție al extremei drepte franceze.
Așa cum Macron nu poate candida pentru un al treilea mandat, Le Pen era considerată de pe acum favorită a prezidențialelor din 2027, când putea deveni prima femeie președintă a Franței. Sondajele sugerau că i-ar învinge pe toți potențialii candidați ai stângii sau dreptei tradiționale.
Cosmetizare de imagine a Frontului Național
Marine Le Pen a preluat Frontul Național de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen, în 2011, l-a redenumit Adunarea Națională (Rassemblement National). A încercat să-i refacă imaginea, distanțând partidul de extremă dreapta, dar distanțându-se și ea de pozițiile rasiste și antisemite ale tatălui său.
Și-a păstrat însă pozițiile extrem de critice față de imigrație și islam. Susține și ieșirea Franței din comanda militară integrată a NATO, dar a renunțat la promisiunile de a scoate Franța din Uniunea Europeană și din zona euro.
Sub conducerea ei, partidul a obținut un împrumut controversat de la o bancă rusească, în 2014. Deși în trecut s-a arătat favorabilă Moscovei și a criticat sancțiunile UE împotriva Kremlinului, Le Pen a sprijinit primirea refugiaților ucraineni în Franța.
După ce tribunalul de la Paris a pronunțat decizia pe 31 martie, Kremlinul a declarat că „deplânge încălcarea normelor democratice” în Franța.
Oficiali europeni nutreau discret speranța că Le Pen își va putea modera poziția odată ajunsă la putere, după cum a făcut de exemplu în Italia Giorgia Meloni când a ajuns-prim ministră. Politiciana italiană de extremă dreapta este văzută acum la Bruxelles drept competentă și cooperantă.
Totuși, au atras mereu atenția că Rassemblement National s-a poziționat mai la dreapta decât Meloni. Este și unul dintre fondatorii grupului politic Patrioții pentru Europa, alături de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban din Ungaria. Orban și-a exprimat prompt sprijinul pentru Le Pen, după condamnare.
Dar alături de Le Pen au fost condamnați și opt foști membri ai Parlamentului European din partea Rassemblement National. Au fost găsiți vinovați pentru deturnarea a milioane de euro din fondurile europene pentru a plăti angajați cu sediul în Franța, între 2004 și 2016, iar întrebarea care se pune acum este dacă partidul poate supraviețui unei lovituri ca aceasta.
Ce urmează pentru extrema dreaptă franceză?
Jordan Bardella, cel care a preluat oficial conducerea Rassemblement National în 2021 și a fost poziționat ca succesor firesc al lui Le Pen, nu este implicat direct în acest scandal.
Va putea oare Bardella tracta mai departe partidul cu aceeași forță ca Le Pen? În vârstă de doar 29 de ani, el este considerat prea tânăr și lipsit de experiență. Rassemblement National a ieșit pe primul loc în alegerile europarlamentare din iunie anul trecut, dar nu a reușit să repete isprava în alegerile legislative naționale din aceeași vară, iar acest lucru a ridicat semne de întrebare.
Cum va reacționa electoratul francez acum, în urma deciziei tribunalului de la Paris, rămâne de văzut.
Mulți politicieni europeni au fost șocați, de exemplu, când vicepreședintele american JD Vance a criticat starea democrației din Europa, aducând ca dovadă anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în decembrie, în urma acuzațiilor despre interferențe rusești în favoarea candidatului independent, Călin Georgescu, care a ieșit în mod surprinzător pe primul loc.
Ne putem aștepta la reacții similare acum pentru că mulți populiști de dreapta pot vedea în decizia franceză folosirea sistemului juridic împotriva politicienilor care nu fac parte din establishmentul tradițional. Marine Le Pen tocmai a devenit pentru ei o „cauză” excelentă, în spatele căreia se pot mobiliza pentru a obține multe voturi de protest în viitor.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te