Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Yoshihiro Katayama: Vorbesc limba română încă din anii 80


Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama.

Acum patru decenii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a început să învețe limba română în prima sa misiune pe care a avut-o în România. Diplomatul spune, într-un interviu Europei Libere, că studierea limbii române a fost pentru el un proces foarte interesant.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău a vorbit și despre ajutorul financiar pe care îl oferă țara sa Republicii Moldova și despre cum ar putea evolua relațiile comerciale dintre Chișinău și Tokyo.

Interviu cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:21 0:00

Principalele declarații pe scurt:

Întâlnirea cu limba română: În Ministerul de Externe din Japonia avem un sistem prin care în fiecare an trimitem diplomați tineri în străinătate, astfel încât fiecare poate să învețe o limbă străină. Cei mai mulți sunt trimiși acolo unde se vorbesc limbi internaționale: Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și așa mai departe. Dar avem nevoie și de diplomați care să poată să vorbească și să lucreze cu alte limbi străine, în cazul meu a fost limba română și în felul acesta am ajuns la București, iulie 1981. Acum 41 de ani am început să învăț limba română.

Diferențe română vs japoneză: Limba japoneză și limba română sunt două limbi total diferite, dar tocmai acolo este farmecul. Noi învățam engleza în sistemul nostru din Japonia din clasa a șaptea, am avut o bază destul de ridicată de limbă engleză, dar limba română este diferită și verbele și alte cuvinte se schimbă. De la bun început trebuia să studiez gramatica sau aspecte elementare, dar așa se învață o limbă străină, în fiecare zi. Iar trăind în România, am avut o condiție perfectă: în fiecare zi citeam ziare, reviste și mă uitam la televizor, deși programul a fost destul de redus.

Filosofia asistenței Japoniei pentru Republica Moldova: Japonia este o țară democratică și este un membru responsabil al societății internaționale și, din punctul acesta de vedere, noi dorim să contribuim la dezvoltarea acelor state care au nevoie. La începutul anilor 90, noi am urmărit situația și am văzut un grup de noi state independente, care au realizat independența, printre care a fost și Republica Moldova.

Republica Moldova a început să construiască un stat democratic, respectând principii fundamentale, cum ar fi supremația legii, democrația, economia de piață, respectarea drepturilor omului, și era firesc ca Guvernul Japoniei să înceapă să discute cu guvernul Republicii Moldova și apoi, ținând cont de nevoile pentru dezvoltare economico-socială a statului, noi am început să oferim asistența economică.

Diplomație în pas de dans
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG