Linkuri accesibilitate

Abramovici rămâne sancționat de UE, după un apel ca al lui Șor


Roman Abramovici într-o imagine de arhivă, din 2015, când deja fusese sancționat, dar „numai” în lumina anexării ilegale a Crimeii (AP Photo/Matt Dunham, File)
Roman Abramovici într-o imagine de arhivă, din 2015, când deja fusese sancționat, dar „numai” în lumina anexării ilegale a Crimeii (AP Photo/Matt Dunham, File)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a menținut  sancțiunile impuse de UE împotriva miliardarului rus Roman Abramovici după invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. Oligarhul făcuse apel la aceeași instanță ca și politicienii moldoveni fugiți din țară, Plahotniuc și Șor.

„Măsuri disproporționate?”

Într-o decizie datată 20 decembrie, Curtea cu sediul în Luxemburg a respins apelul avocaților fostului proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, în care sancțiunile erau calificate drept „disproporționate” și bazate pe „raționamente greșite”.

Instanța europeană a menținut decizia inițială, reluându-i argumentele principale, anume că miliardarul, ca și alți oligarhi, furnizează, prin taxe și impozite „substanțiale” venituri mașinăriei de război rusești.

Abramovici a fost pedepsit prin înghețarea fondurilor și interdicție de intrare și călătorie în UE, iar Curtea a stabilit acum că măsurile sunt justificate, respingând și cererea de despăgubire cu un milion de euro pentru presupusele daune morale cauzate de sancțiuni.

Instanța a respins și argumentul că lui Abramovici, ca cetățean UE (are pașaport portughez) i s-ar încălca nejustificat dreptul de mișcare în clubul cu 27 de membri.

Agenția DPA notează că averea lui Abramovici a fost evaluată de revista Forbes la 9 miliarde de dolari.

Oligarhi din toate țările...

La Curtea de Justiție UE, acolo unde a eșuat tentativa de apel a lui Abramovici, au depus asemenea contestații cam 70 de oligarhi ruși sancționați, dar în general nu au avut succes.

O excepție a fost scoaterea de pe lista de sancțiuni a mamei lui Evgheni Prigojin, fondatorul milițiilor Wagner, între timp decedat într-o prăbușire misterioasă de avion, în Rusia.

În atenția Curții se află și plângerile depuse de controversații politicieni moldoveni Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Marina Tauber.

Ultimii doi sunt de altfel reprezentați în acest caz de avocați care lucrează și pentru Abramovici. În declarații pentru Europa Liberă, ei au spus că vor încerca să demonstreze că sancțiunile sunt politice, reprezentând un abuz al puterii de la Chișinău față de opoziția internă.

În vară, când s-a aflat de apelurile lor, Tauber și Șor s-au arătat optimiști că vor avea câștig de cauză – politicianul fugit în Israel vorbind despre luna septembrie ca momentul când vom afla mai multe.

Deocamdată, însă, deciziile în cazurile moldovenilor, care au fost sancționați de UE la cererea guvernării de la Chișinău, sub acuzații că pun în pericol securitatea națională, întârzie să apară.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG