RFF:
Bilanțul anual al organizației Reporteri fără Frontiere.
Organizația franceză spune în Bilanțul dat publicității în 18 decembrie că 80 de jurnaliști au fost uciși în legătură cu profesiunea lor în întreaga lume în 2018.
Raportul Reporteri fără Frontiere aduagă că mai mult de jumătate din jurnaliștii uciși au fost atacați intenționat, iar acest număr total nu include și cele 10 morți pe care RFF încă le investighează.
Documentul organizației franceze întărește cele spuse de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, care a spus în octombrie că în ultimii zece ani 324 de jurnaliști au fost „reduși la tăcere prin crimă pe plan global”, și că în 85 la sută dintre cazuri criminalii nu au fost pedepsiți.
Secretarul general RFF Christophe Deloire a afirmat marți că „violențele împotriva ziariștilor a atins nivele fără precedent anul acesta, și situația este acum critică.”
Creșterea violențelor reflectă „ura împotriva ziariștilor care este exprimată, și uneori proclamată deschis, de către politicieni, lideri religioși și oameni de afaceri fără scrupule”, a mai spus Deloire.
El a adăugat că rețelele de socializare au și ele „o responsabilitate grea”, pentru amplificarea „expresiilor de ură” împotriva jurnaliștilor, care „legitimează violența” - subminînd „jurnalismul și democrația în sine, cîte puțin, zi de zi”.
Organizația Reporteri fără Frontiere spune că cea mai mortală țară pentru jurnaliștii a fost în 2018 Afganistan, unde 13 jurnaliști și doi lucrători media au fost uciși anul acesta, toți înainte de alegerile parlamentare din 20 octombrie.
Nouă dintre jurnaliștii omorîți au fost uciși în aprilie într-un atac sinucigaș asupra unui grup de ziariști la Kabul.
Prin comparație, 11 jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre războiul din Siria în 2018.
De fapt, spune RFR, 2018 a fost cel mai sângeros an pentru jurnaliști în Afganistan de la căderea regimului Taliban în 2001.
Potrivit lui Reza Moini, șeful biroului pentru Afganistan și Iran al RFF, creșterea atacurilor și deteriorarea securității pentru femeile jurnaliste înaintea alegerilor au amenințat „suveranitatea poporului afgan și alegerea democratică”.
Bilanțul RFF se referă și la asasinatele împotriva proeminentului editorialist saudit Jama Khashoggi și a tînărului ziarist slovac Jan Kuciak, spunînd că ucidera lor arată „pînă unde sînt deciși să meargă dușmanii libertății presei”.
Reporteri fără Frontiere notează că la data de 18 decembrie cel puțin 348 de jurnaliști se aflau în închisoare în toată lumea.
„Mai mult de jumătate din ziariștii închiși în toată lumea se află în doar cinci țări -- China, Iran, Arabia Saudită, Egipt și Turcia”, spune raportul.
„China este țara cu cel mai mare număr de ziariști închiși: 60”, notează Reporteri fără Frontiere, notînd că aproximativ 45 dintre cei reținuți sînt bloggeri sau jurnaliști neprofesioniști.
Același document mai spune că 60 de ziariști sînt ținuți ostateci de grupări militante sau entități nonstatale, toți în afară de unul singur în Siria, Irak și Yemen.
Excepția de care vorbește RFE este jurnalistul Stanislav Aseiev de la serviciul ucrainean al Europei Libere. El e reținut de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, care îl acuză de spionaj.
„Jurnaliștii nu au fost niciodată supuși la asemenea violențe și tratamente abuzive ca în 2018”, a spus în concluzie secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere Christophe Deloire. (LȘ)