Linkuri accesibilitate

NATO: Nu există indicii că racheta din Polonia a fost un atac deliberat


Nu există nici un indiciu că racheta care lovit pe 15 noiembrie Polonia, țară membră a Alianței Nord-Atlantice, ucigând două persoane, a fost un atac deliberat, a declarat pe 16 noiembrie secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a adăugat că este posibil ca incidentul să fi fost provocat de apărarea anti-aeriană a Ucrainei în timp ce riposta la masivul val de atacuri de rachete lansate de armata rusă marți.

„Nu este vina Ucrainei. Responsabilitatea aparține Rusiei, care își continuă războiul său ilegal contra Ucrainei. O anchetă a incidentului este în curs de desfășurare și trebuie să așteptăm rezultatele ei. Nu avem însă nici un indiciu că a fost un atac deliberat”, a mai spus Jens Stoltenberg la terminarea unei reuniuni de urgență a reprezentanților celor 30 de membri NATO care a avut loc la Bruxelles.

O declarație similară au făcut miercuri și președintele Statelor Unite, Joe Biden, și cel al Poloniei Andrzej Duda.

Incidentul de marți a avut loc în timpul bombardamentelor masive lansate de Rusia în Ucraina, după ce armata rusă s-a retras la sfârșitul săptămânii trecute din mai multe zone ale regiunii Herson, inclusiv din capitala regiunii, cu același nume.

Ministerul Apărării de la Moscova a respins marți acuzația că armata rusă se face vinovată de acest incident, spunând că nu au fost lansate rachete rusești contra unor ținte din apropierea graniței polono-ucrainene.

Reprezentanții NATO s-au reunit de urgență pe 16 noiembrie, la cererea Poloniei, pentru a discuta despre acest incident.

Reuniunea a avut loc loc în baza articolului 4 al alianței, a relatat Reuters, citând doi diplomați europeni neidentificați. Potrivit articolului 4 din tratatul fondator al alianței, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare atunci când orice membru NATO consideră că "integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea" sunt în pericol.

„Verificăm justificarea utilizării articolului 4”, a declarat Jacek Siewiera, șeful Consiliului de Securitate Națională al Poloniei, Jacek Siewiera. „Ținem o legătură strânsă cu aliații-cheie”.

Informațiile inițiale că două explozii într-un sat din estul Poloniei, în apropiere de graniță, ar fi fost provocate de rachete rusești care au trecut în Polonia, au declanșat o avalanșă de apeluri între liderii țărilor din alianță.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit cu Siewiera, a anunțat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă. Ulterior, Siewiera a transmis pe Twitter că președintele polonez Andrzej Duda a vorbit la telefon cu președintele american Joe Biden, care a reafirmat angajamentul „de fier” al SUA față de NATO după convorbire, a precizat Casa Albă. Biden a oferit, de asemenea, sprijinul deplin al SUA pentru asistență în cadrul anchetei poloneze privind exploziile.

Polonia și-a plasat armata în stare de alertă sporită după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională al țării.

„A fost luată decizia de a ridica gradul de alertă în cazul unor unități de luptă și al altor servicii militare", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller reporterilor după reuniunea de la Varșovia.

Ungaria, de asemenea membră a NATO și vecină a Ucrainei, și-a convocat Consiliul Național de Apărare ca răspuns la aceste informații, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban.

Situația este „extrem de îngrijorătoare”

Membrii NATO se angajează la apărarea colectivă conform articolului 5 din tratatul fondator al Alianței, dar chiar dacă se confirmă o lovitură transfrontalieră, riposta depinde de răspunsul la întrebarea dacă aceasta a fost accidentală sau intenționată.

Rusia a negat că rachetele sale au lovit teritoriul polonez, afirmând că rapoartele au fost „o provocare deliberată” pentru a escalada situația.

„Nu au existat lovituri rusești asupra unor ținte din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze. Fotografia resturilor de rachetă publicată de presa poloneză de la locul incidentului din așezarea Przewodow nu are nicio legătură cu armele rusești", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că informațiile venite din Polonia sunt extrem de îngrijorătoare, adăugând că Washingtonul depune eforturi pentru a determina ce s-a întâmplat și care sunt următorii pași corespunzători. Departamentul de Stat discută cu o serie de parteneri despre aceste informații și colaborează cu guvernul polonez, a declarat Patel reporterilor în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

Având în vedere că incidentul s-a petrecut pe teritoriul un stat membru NATO, multe țări din regiune au reacționat rapid, avertizând că incidentul ar putea crește și mai mult tensiunile deja ridicate dintre Occident și Moscova.

Ministerul de Externe al Estoniei a calificat știrile din Polonia drept „foarte îngrijorătoare” și a precizat că autoritățile de la Tallinn se vor consulta cu cele din Varșovia și cu alți aliați din NATO. Vecinul Poloniei, Lituania, a exprimat sentimente similare, adăugând că „fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat”.

XS
SM
MD
LG