Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele rusești vor lovi infrastructura serviciilor de securitate ucrainene și un centru de operațiuni psihologice din Kiev și a sfătuit persoanele care locuiesc în apropierea acestor obiective să își părăsească locuințele.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, a declarat că forțele separatiste „s-au alăturat unităților militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, care au preluat controlul asupra regiunilor din Ucraina situate de-a lungul coastei Mării Azov”.
Ucraina și-a rechemat de urgență ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia pentru consultări privind poziția celor două țări față de invazia Rusiei în Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un nou mesaj video, marți, 1 martie, că diplomații ucraineni au luat „decizii juste” în raport cu acele state „care și-au trădat cuvântul”.
Adunarea Parlamentară ONU cere Rusiei să oprească imediat războiul din Ucraina
Ambasadori din zeci de țări au aprobat proiectul unei rezoluții ONU care să ceară Rusiei să oprească imediat războiul declanșat în Ucraina, să-și retragă trupele și să caute o soluție pașnică. Sesiunea Adunării Parlamentare a ONU, care a început pe 28 februarie, a fost prima sesiune de urgență a acestui organism cu 193 de membri organizată în mai multe decade. La deschiderea sesiunii care a debutat cu un moment de reculegere pentru victimele războiului, secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres a declarat răspicat că luptele din Ucraina trebuie să se oprească. Ambasadorul ucrainean la ONU a Serhi Kîslîțîa spus că dacă „Ucraina nu supraviețuiește, nici pacea internațională nu va supraviețui. Rusia, care consideră invadarea Ucrainei o „operațiune specială” lansată pentru apărarea etnicilor ruși din estul Ucrainei, s-a opus prin veto unei rezoluții similare a Consiliului de Securitate ONU