Diplomații occidentali au boicotat discursul lui Serghei Lavrov la ONU
Mai mulți diplomați și ambasadori, între care cei din Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, au părăsit o sesiune a Consiliului ONU pentru drepturile omului în semn de proteste pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a început undiscurs prin videolink. Mai multe instituții de presă cu reporteri prezenți la Geneva pe 1 martie au relatat că boiocul a început imediat după ce a pornit cuvântarea preînregistrată a lui Lavorv. Un boicot similar a avut loc săptămâna trecută în timopul discursului său de la Conferința pentru dezarmare. Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie fără să fie provocată și bombardează fără discernământ ținte civile, pentru care riscă să fie judecată la Tribunalul Penal Internațional. Țările occidentale au lansat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, cu un efect usturător asupra economiei Rusiei, care e din ce înce mai izolată de restul lumii.
Occidentul nu dorește impunerea unei zone de non-survol deasuprea Ucrainei
O purtătoare de cuvânt de la Casa Albă a explicat că instituirea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei (ceea ce înseamnă că dacă avioane rusești zboară în zona respectivă el ar trebui atacate de forțele aeriene americane) ar plasa potențial armata americană în confruntare cu Rusia, situație pe care președintele Statelor Unite Joe Biden nu o dorește. Președintele Ucrainei Volodimr Zelenski a explicat într-un interviu că dacă Occidentul ar impune o zonă de non-survol atunci Ucraina ar avea o marjă de ripostă mai mare, ceea ce ar însemna mai puțină vărsare de sânge. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și ministrul britanic al apărării Ben Wallaces au respins și ei impunerea unei zone de non-survol în Ucraina cerută de liderul de la Kiev.
Vladimir Zelenski: rușii au comis o crimă de război împotriva unui oraș pașnic
„Forțele ruse au bombardat brutal astăzi Harkov-ul cu rachete de artilerie,” a anunțat marți Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski într-o postare video pe Facebook. Liderul de la Kiev a adăugat că bombardamentele au fost o crimă de război comisă împotriva unui oraș pașnic, împotriva unor cartiere de locuințe pașnice, fără nici fel de obiective militare acolo. „Zeci de înregistări ale martorilor ocular”, a continuat Zelenski, „dovedesc că nu a fost vorba de un tir eronat, ci de o decimare conștientă a oamenilor. Rușii știau unde trag”. Președintele ucrainean a adăugat că aceasă crimă va fi adusă în fața unui tribunal internațional, pentru că a fost o încălcare a tuturor convențiilor. „Nimeni în lume nu vă va ierta pentru această crimă împotriva pașnicului popor ucrainean”, a mai spus marți președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
Guvernul britanic a avertizat marți că președintele rus Vladimir Putin și comandanții săi din Ucraina ar putea fi judecați pentru crime de război, după ce armata rusă a bombardat fără discernământ al doilea oraș ca mărime al acestei țări. Bombardamentele de la Harkov au distrus și o școală, ucigând cel puțin 11 civili, a anunțat primarul acestui oraș. Ziarele britanice care au apărut azi au publicat pe prima pagină fotografiile a două fetițe ucise în atacurile rusești din Ucraina, însoțite de vorbele unui doctor care a încercat s-o salveze pe una dintre ele: „Arătați-i asta lui Putin!” Ministrul britanic al justiției Dominic Raab, fost procuror pentru crime de război, a spus că țara sa va aștepta cât va fi nevoie până ce criminalii de război vor fi aduși în fața justiției. Tribunalul Penal Internațional de la Haga a anunțat luni că va lansa o anchetă după a găsit „o bază rezonabilă” pentru suspiciunea că în Ucraina au fost comise crime de război de când Rusia a anexat Crimeea în 2014.