Continuă pentru a doua zi o grevă a transportatorilor de pasageri de pe cursele interurbane și cele raionale. Greva este organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) pentru a cere autorităților să aprobe majorarea prețului biletelor. Autoritățile spun că vor anunța o creștere joia viitoare, însă aceasta pare să fie sub așteptările greviștilor.
Disputa continuă de câteva luni, iar greva nu este sprijinită te toate organizațiile patronale din domeniul transporturilor. Cele care o susțin spun că greva va dura în total trei zile, iar apoi vor merge și la tratative cu guvernul.
Luni, acțiunea de protest a perturbat în special transportul de pasageri din câteva raioane din zona de centru, din apropierea Chișinăului.
La Strășeni, corespondentul Europei Libere, Sergiu Culeac, a filmat zeci de călători așteptând în stații, dar și mai mulți conducători de microbuze care au ieșit totuși pe traseu.
Greviștii spun că biletele trebuie să fie mai scumpe după ce motorina s-a scumpit cu patru lei și a ajuns la 19,5 lei litrul.
Guvernul acuză la rândul său greviștii de „șantaj”, spunând că scopul protestului ar fi să îndrepte nemulțumirea cetățenilor față de scumpiri împotriva guvernului.
Despre greva de luni, autoritățile au spus că doar o mică parte din cursele de pasageri au fost suspendate, în timp ce APOTA afirmă că ar fi afectate 90%. Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a anunțat într-un comunicat de presă citat de Moldpres că majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze servicii publice. Până luni la prânz, afirmă sursa citată, „nu au fost înregistrate plângeri la minister și la ANTA din partea cetățenilor, precum că ar fi limitați de transportul public”.
Secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, a declarat Europei Libere luni că ministerul va da publicității la 10 februarie un ordin cu noile tarife pentru transportul de călători.
De asemenea, guvernul este pregătit să le propună transportatorilor de pasageri un pachet de posibile soluții. Acesta prevede tarife diferențiate în funcție de rata de îmbarcare, digitalizarea serviciilor în transportul public, proiecte de susținere a transportatorilor pentru renovarea parcului auto, scutiri de ordin fiscal aplicate în paralel cu o verificări stricte.