Vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber a provocat surpriza alegerilor de duminică, 21 noiembrie, de la Bălți pentru funcția de primar, câștigând detașat scrutinul, potrivit datelor preliminare ale CEC.
Marina Tauber a obținut 47,93% din voturi, fiind urmată, la mare distanță, de fostul primar interimar al orașului – care a candidat ca independent - Nicolai Grigorișin, cu 20,93% din voturi. Urmează un tur de balotaj.
Cum se explică rezultatul extrem de bun al Marinei Tauber în scrutinul de ieri de la Bălți? Discutăm cu jurnalistul de la Bălți, Dumitru Pelin, director al site-ului nordnews.md.
Dumitru Pelin: „Apariția Marinei Tauber pe ultima sută de metri a reușit să fragmenteze stânga, vorbim de candidatura Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) Alexandr Nesterovschi și candidatul independent Nicolai Grigorișin, care a fost coechipier al liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul primar al municipiului Bălți.
Dreapta a suferit un eșec.
În primul rând, de ce? A venit acel contract cu Gazprom sau majorarea tarifelor la gaze, majorarea tarifelor la combustibili, vorbim de motorină, benzină, dar și gaz lichefiat și asta a lovit foarte mult în opțiunea alegătorilor de dreapta. Ei au spus: „Da, am votat pentru lupta cu corupția, pentru vremuri mai bune, pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție corectă”, dar majorarea tarifelor le-a dat peste cap această opțiune.
Marina Tauber a folosit în această campanie toate resursele ce țin de media, de acea metodologie a door-to-door, ea a reușit să vină în unele curți ale blocurilor nu doar o singură dată, dar de două sau trei ori, a vorbit atât în limba română, cât și în rusă, a avut o echipă foarte bine organizată, ceea ce le-a lipsit candidaților de dreapta și de stânga.
De asemenea, am asistat și la un boicot al alegătorilor din municipiul Bălți, care s-au dezamăgit în fostul primar de Bălți Renato Usatîi, dar să nu uităm și îndemnul cu care a venit fostul deputat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Arina Spătaru, care duminică, 21 noiembrie, i-a îndemnat pe bălțeni să nu participe la acest scrutin.
Dacă este să vorbim de dreapta, cei de la PAS și-au făcut prezența doar în weekend și au desantat o dată sau de două ori pe săptămână câte un deputat în ajutorul candidatului PAS. Bineînțeles, PAS nu a folosit la maximum cum a folosit, de exemplu, Alexandr Nesterovschi sau Nicolai Grigorișin resursele administrative sau puterea financiară pe care au avut-o. Din câte cunoaștem, Alexandr Nesterovschi a fost susținut financiar, vorbesc din informații pe surse, de Federația Rusă. El și exista în turul doi, dar n-a fost să fie.
Deci, stânga cumva a fost fragmentată de apariția Marinei Tauber, care a reușit să coaguleze voturi din tabăra lui Grigorișin și a lui Nesterovschi, probabil a luat voturi și din tabăra PAS-ului.”
Europa Liberă: Deci e un fel de transfer de la OrheiLand la BălțiLand, cu tot respectul pentru votul cetățenilor?
Dumitru Pelin: „Sigur, candidatul Partidului „Șor” a venit cu un mesaj populist în vremuri, să spunem așa, de restriște, atunci când prețurile s-au majorat, și nu doar la combustibili și gaze, dar și la unele produse alimentare. Candidatul Partidului Politic „Șor” a știut foarte bine să fenteze în acest caz și promisiunile pe care le-a dat candidatul Tauber au fost: „Vom deschide la Bălți cel mai mare parc de distracții”, vorbim de NordLand, așa l-a numit ea; „vom reabilita aeroportul din Bălți”.
Din câte cunoaștem, acest aeroport nu aparține municipalității, ține de Ministerul Economiei, nu știu cum va reuși acest candidat să pună mâna pe un aeroport care aparține statului, dar nu municipalității.
De asemenea, a promis indemnizații la bătrâni de 300 de euro și că va repara mai că toate drumurile în doi ani de zile. Colegii mei au întrebat-o pe candidata Marina Tauber la unul din interviuri ce va face cu strada Kiev, unde sunt necesare peste 200 de milioane de lei, pentru că se află într-o stare deplorabilă și în orice moment această stradă s-ar putea surpa. Ea a răspuns că „vom găsi bani din bugetul local”, dar să știți că 200 de milioane de lei sunt o treime din bugetul local și ca să renovezi aproape toate drumurile municipiul Bălți, cei peste 250 de kilometri de itinerar, este nevoie de 260 de milioane de euro. Nu știu de unde-i va găsi.
Un alt moment, ca să deschizi NordLand-ul este necesară o sumă de 78 de milioane de euro. De unde va lua acești bani? Și noi ne punem întrebarea, pentru că sunt sume cosmice pentru un municipiu cu o populație de 100 de mii de locuitori, cu un buget auster, care nu are acea autonomie financiară.”
Europa Liberă: Cât de surprinzătoare pentru voi, jurnaliștii care lucrați în acest oraș, este această priză pe care a avut-o populația față de mesajele pe care le numeai mai devreme populiste? A fost totuși o surpriză pentru voi sau v-ați așteptat la un așa rezultat?
Dumitru Pelin: „În urma vox-urilor realizate acum o săptămână mai că fiecare al treilea locuitor din municipiul Bălți spunea că o va vota pe Tauber. Noi căutam o explicație, de ce? - „Pentru că ați văzut ce a făcut la Orhei?” De aici ne vine doar un singur răspuns, cei de la Partidul „Șor”, adică echipa Marinei Tauber a lucrat foarte bine pe partea de promovare a mesajelor populiste. Atunci când lumea e sărăcită sau cum spune proverbul: cel flămând nu-l înțelege pe cel sătul și un răspuns foarte plauzibil pe care l-au dat respondenții noștri a fost următorul: „Noi ne-am săturat de aceleași fețe la alegeri”.
Deci, Nicolai Grigorișin a mai participat la scrutinul din 2018, când Renato Usatîi și-a dat demisia odată cu Dorin Chirtoacă, Boris Marcoci deja este, dacă nu mă înșel, la a treia tentativă de a participa la acest scrutin, Alexandr Nesterovschi în mod similar, Tauber a venit cu un ambalaj nou, care a prins la public.”
Europa Liberă: Apropo despre Grigorișin, ce s-a întâmplat cu această disociere a dumnealui de partidul dlui Usatîi?
Dumitru Pelin: „Mărul discordiei acestor disensiuni a fost că Nicolai Grigorișin ar fi fost implicat în niște acte de corupție. Renato Usatîi după demisia sa în septembrie curent l-a chemat la niște discuții pe Nicolai Grigorișin și a cerut explicații de ce unele întreprinderi municipale înregistrează niște pierderi financiare. Usatîi a spus că nu va participa sau nu va înainta pe nimeni din partea partidului său la alegerile din 21 noiembrie, drept răspuns Grigorișin i-a spus că el va participa la aceste alegeri, pentru că acest lucru i-l cer locuitorii din municipiul Bălți.”
Europa Liberă: Deci s-au certat pe tema asta?
Dumitru Pelin: „Da.”
Europa Liberă: Ai vorbit mai devreme despre utilizarea resurselor administrative, despre cumpărarea chiar a alegătorului, acest scrutin a fost gestionat însă de o componență nouă a Comisiei Electorale Centrale, care aparent a aplicat o politică mult mai dură, a penalizat concurenți electorali. Cum totuși ai aprecia felul cum a adus normalitate într-o competiție o componență nouă a CEC-ului?
Dumitru Pelin: „Transferul de imagine de la Chișinău nu a ajuns la Bălți, să știți, pentru că președintele Comisiei electorale de circumscripție municipală Bălți a rămas același. Deci, nimic nou sub soare. Da, că unii candidați nu au reușit să adune numărul necesar, da, au fost folosite resursele administrative atunci când au fost colectate semnăturile pentru Nicolai Grigorișin, pentru că în subordinea municipiului sunt licee, întreprinderi municipale, tot felul de servicii, deci a fost foarte simplu pentru candidatul independent Nicolai Grigorișin să colecteze semnăturile necesare.”
Europa Liberă: Dar au existat episoade în care v-ați fi așteptat sau în mod normal CEC-ul ar fi trebuit să intervină, dar nu a intervenit?
Dumitru Pelin: „Sigur că da. De exemplu, unii dintre reprezentanții formațiunilor politice au sesizat atât Comisia electorală de circumscripție, cât și Serviciul de Informații și Securitate cu privire la mituirea electorală din partea Partidului Politic „Șor”. Nu au venit cu nicio reacție, am asistat doar la un moment când au încercat să-l scoată pe candidatul din partea Partidului „Noi”, pe fostul deputat român Cristian Rizea, care a încercat și el să se înregistreze în cursă din partea aceleiași formațiuni, dar i-a fost refuzată înregistrarea. Deci, atunci CEC-ul cumva și-a arătat dinții.”
Europa Liberă: Se poate vorbi și despre o miză națională a acestui scrutin sau totuși miza e locală? Unii analiști au mers până într-acolo că au zis că va arăta de fapt dacă ceea ce s-a întâmplat la alegerile trecute a fost un simplu accident sau începutul unei tendințe. Tu cum vezi lucrurile?
Dumitru Pelin: „Haideți să facem o analiză a cifrelor. 11 iulie 2021 – pentru Partidul Acțiune și Solidaritate au votat peste 27 la sută dintre bălțeni, acum avem o cifră mult mai mică de două ori, de trei ori chiar; pentru Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, aceștia au ieșit învingători, acumulând peste 40 la sută în acest scrutin, Renato Usatîi a ieșit pe locul trei. Ei bine, iată un fost coleg al lui Usatîi a ieșit pe locul doi, iar Tauber – pe locul întâi.
La ce am asistat în iulie a fost un vânt al schimbărilor, rezultatul de astăzi pe care l-a înregistrat candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate Boris Marcoci este un semnal de alarmă care nu trebuie să fie neglijat de Chișinău.”
Europa Liberă: Poate un semnal simplu despre calitatea candidatului?
Dumitru Pelin: „Da, nu este un candidat care deține abilități oratorice, nu este un bun vorbitor, dar este un manager bun. Bălțenii iubesc un om care să le vorbească dulce, ei nu apreciază prea mult acțiunile pe care le-a făcut anterior, dar municipiul Bălți este un nucleu în nordul Republicii Moldova la care se raportează mai multe centre raionale.”
Europa Liberă: Da, e limpede. Era Renato Usatîi s-a încheiat?
Dumitru Pelin: „Consider că era lui Renato Usatîi încă nu s-a încheiat, el va mai avea de spus foarte multe în viitorul apropiat, pentru că pregătește o echipă mult mai puternică, cu oameni mai integri, mai devotați, dar el va reveni nu într-un an-doi, ci probabil la următorul scrutin, la parlamentarele din 2025, dar să vedem cum se va mișca și Chișinăul. Dacă autoritățile centrale vor reuși să rezolve la timp problema cu tarifele, cu prețurile, lupta cu corupția, atunci bălțenii probabil îl vor da uitării pe Usatîi.”