Judecătorii din Chișinău i-au dat un răgaz de zece zile fostului deputat AMN Veaceslav Platon pentru a reveni în țară și a se prezenta instanței. Procurorii au cerut emiterea unui mandat de arest și anunțarea lui în urmărire internațională pe un dosar ce vizează sustragerea banilor de la trei companii de asigurări pe care le-ar fi controlat, precum și pentru tentativa de a mitui doi gardieni. Achitat de magistrați și scos de sub învinuire de procurori într-o cauză penală conexă dosarului fraudei bancare din 2014, Veaceslav Platon a plecat la mijlocul lunii trecute din R. Moldova în direcția Londra. În timp ce avocații lui au sugerat că acesta s-ar afla în concediu, apărătorii de stat admit că fostul deputat s-ar eschiva de justiție. Acest nou episod cu implicarea lui Platon a generat o serie de critici la adresa procurorului general, Alexandru Stoianoglo, care este acuzat de complicitate.
Suspectat că ar fi avut contribuții și la devalizarea celor trei bănci falimentate în 2014, Veaceslav Platon a ajuns la libertate în vara anului trecut, după ce actualul procuror general Alexandru Stoianoglo a declarat că dosarul în care era vizat ar fi fost falsificat. Stoianoglo a inițiat revizuirea acestui dosar, fiind suspectat ulterior de relații apropiate cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon care susține că doar a oferit consultanță unor clienți, acționari străini.
Platon a fost cel care a făcut denunțuri împotriva oligarhului Vladimir Plahotniuc, pus sub acuzare anul trecut ca principal organizator al furtului miliardului. Dar fostul deputat AMN Platon figurează și în alte anchete, cel mai răsunător caz fiind cel al „spălătoriei rusești” sau sustragerea banilor din trei companii de asigurări, în care urma să se prezinte luni în instanță. Acest ultim caz a avut loc în 2016, dosarul bate pasul pe loc, fiind trimis recent la rejudecare de la instanța de apel.
În cazul „spălătoriei rusești” sau al laundromatului, fapte ce au avut loc între 2010-2014, atât Platon, cât și Plahotniuc sunt acuzați și în Moscova că ar fi creat o grupare criminală care ar fi albit peste 20 de milioane de dolari din Rusia prin intermediul justiției și băncilor moldovene. Sora lui Veaceslav Platon, Elena, a fost condamnată în luna martie, în Moscova, la zece ani de închisoare pentru complicitate la acest caz, din funcția de manager la banca ce se presupune că ar fi fost controlată de Platon.
Juristul și expertul anticorupție Ion Guzun remarcă că în niciunul din dosarele de rezonanță procurorii moldoveni nu prea au avansat, mai mult acest episod cu sora lui Platon nici nu a ajuns în atenția oamenilor legii. Rezumând, Ion Guzun afirmă că marile dosare în care figurează atât Platon, cât și fostul său partener de afaceri Plahotniuc sunt tergiversate și nu se știe când și dacă vor ajunge pe masa judecătorilor, prin urmare alimentează suspiciunile că cei doi ar beneficia de imunitate în justiția moldoveană.
Vedem că se lucrează cu sincope...
„Procurorul general a promis că el va face o clarificare și asta este una din prioritățile lui, doar că noi vedem că se lucrează cu sincope. Ceea ce înțeleg eu la moment este că procurorii sau procuratura nu au investigat în mod serios dosarul furtului miliardului și implicarea domnului Veaceslav Platon atâta timp cât dumnealui a fost achitat în instanțele moldovenești. Sper foarte mult că în viitorul apropiat procuratura va veni cu o încadrare juridică și să explice pentru noi toți a fost sau nu implicat acest cetățean în furtul bancar sau în laundromatul rusesc, sau în alte infracțiuni care au prejudiciat R. Moldova. Procuratura este cea care trebuie să demonstreze că nu are relații cu politicul sau că politicul nu influențează activitatea procuraturii”.
Decizia de a-l anunța în urmărire internațională pe Veaceslav Platon a fost comentată de unul din fruntașii partidului pro-prezidențial PAS, Sergiu Litvinenco. Acesta s-a întrebat retoric: Dar poate mai bine să căutăm un nou procuror general? Tot Litvinenco îl acuză pe Alexandru Stoianoglo că i-a netezit calea spre „fuga din țară” lui Platon. Procuratura Generală comentase anterior că Platon nu avusese interdicție de a pleca peste hotare. Iar avocații fostului deputat o învinuiesc pe președinta Maia Sandu și pe foștii ei colegi de partid că ar face presiune pe procurori și magistrați.
Dacă cetățeanul Veaceslav Platon nu revine la Chișinău în cele zece zile dispuse de judecători, Procuratura Generală va ieși iar cu imagine șifonată, consideră și președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan.
„Ar trebui să fie aruncată lumină asupra întregii activități a domnului Platon. Cu părere de rău, se pare că procuratura deloc nu-și exercită obligațiile și nu examinează faptele lui în conformitate cu cadrul legal. Probabil el acum își evaluează posibilitățile și în consecință va acționa. Partea proastă este imaginea procuraturii. Noi avem două posibilități: fie există o înțelegere între procuratură și el, fie el a influențat cumva procuratura de a pleca. Dacă el nu revine în țară, procuratura pică foarte prost. Nimeni nu mai are încredere în această instituție”.
Dosarele de rezonanță și presupusa favorizarea a lui Veaceslav Platon ar putea costa cariera procurorului general, admit tot mai mulți experți. În marele dosare de corupție fie procurorii nu ar avea interes de a le investiga, admit aceleași voci, fie încercările timide s-ar opri în mreje complicate ale interferenții politicului și personaje ce beneficiază de impunitate, despre care numai se vorbește pe culoare și până acum nimeni nu a avut curajul să rupă acest cerc vicios.