Linkuri accesibilitate

Bulgaria: investiții străine în cădere liberă


Construcții pe litoralul bulgăresc
Construcții pe litoralul bulgăresc

Scădere cu 63,5% a investițiilor străine în Bulgaria, în primele opt luni ale anului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Investițiile directe străine sunt de numai 366 de milioane de euro, marcând o scădere de 637 milioane, față de aceiași perioadă a anului trecut, arată ultimul raport al Băncii Naționale. Trendul negativ se amplifică în ultimele trei luni, având în vedere că, în primele cinci, scăderea a fost mai mică cu numai 20%.

În august, investițiile au fost minus 29,7 de milioane, fața de o creștere de 90 de milioane, cu un an în urmă.

În primele opt luni, au avut loc retrageri de capital în valoare de 895 milioane de euro – de două ori mai mari, față de retragerile realizate în perioada respectivă a anului trecut. Cel mai grav afectate sunt industria de prelucrare și energetica.

Investițiile în apartamente și vile de vacanță s-au menținut la nivelul simbolic din anul trecut – 2,6 milioane de euro.

Cea mai mare parte în structura investițiilor străine reprezintă creditele din partea companiilor mamă și profitul reinvestit - 332 de milioane.

Pe țări, conduc Olanda, Rusia și Ungaria.

Au scăzut de patru ori, fața de 2019, investițiile bulgare în străinătate – 80 de milioane de euro, față de 278 de milioane, în urmă cu un an.

Scăderea investițiilor directe se explică în parte prin epidemia de Covid-19, dar și prin climatul economic nefavorabil, corupția definită drept endemică în ultimul raport al Departamentului de stat american, problemele în justiția bulgară și, nu în ultimul rând, prin deficitul de forță de muncă calificată. Între 2 și 2,5 milioane de bulgari – aproape 40% din populația aptă de muncă, lucrează în țări europene mai bogate, Turcia, SUA și Canada. Factori pozitivi precum salariile, cu aproape 40% mai mici fața de cele din România, de pildă, taxa corporativă de numai 10% și intrarea Bulgariei în mecanismul ERM-2 – sala de așteptare a Zonei euro, nu contribuie la atragerea de noi investitori.

Compania americană Microsoft a preferat să-și stabilească centrul regional în Grecia, iar Volkswagen a ales Slovacia pentru ultima sa uzină. Ambii investitori au avut tratative cu guvernul bulgar, dar, în final, investiții evaluate la peste 2 miliarde de dolari au plecat în alte țări. Și Grecia și Slovacia au taxe mai mari și forță de muncă mai scumpă, dar marii investitori consideră că climatul investițional în Bulgaria lasă de dorit.

XS
SM
MD
LG