Linkuri accesibilitate

„Vârful icebergului arată bine”. COVID-19 și criza medicală din Rusia


În Rusia, pandemia de corinavirus continuă să facă victime, iar medicii sunt obligați să ia decizii complicate și controversate atunci când trebuie să decidă să folosească resurse și echipamente care nu sunt suficiente.

Relatarea corespondentului serviciului în limba rusă al Europei Libere, Sergei Hazov-Cassia, este rezumata de bursierul nostru Vaclav Havel, Eugen Muravschi.

„Vârful icebergului arată bine”. COVID-19 și criza medicală din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Numărul cazurilor de Covid-19 în Rusia crește de la zi la zi, iar doctorii sunt nevoiți să facă alegeri dificile, în funcție de resursele limitate pe care le au la dispoziție.

Corespondenții Europei Libere au vorbit cu 20 de doctori din secțiunile de terapie intensivă din diferite spitale. Sub condiția anonimității, medicii spun că au auzit de cazuri, chiar și înainte de pandemie, când unii pacienți în stare critică au fost lăsați fără grija de care aveau nevoie din cauza resurselor medicale insuficiente.

Anastasia Vasilieva, președinta ONG-ului Alianța Doctorilor, afirmă că știe și ea de cazuri când medicii „au fost nevoiți să facă o alegere în favoarea pacientului care avea mai multe șanse de supraviețuire”.

Cu peste 362.000 de cazuri, Rusia e pe locul trei în lume după numărul de infecții, după SUA și Brazilia. Asemenea altor țări puternic afectate de epidemie, Rusia se confruntă cu o lipsă de ventilatoare care să ajute pacienții în stare gravă să respire. Unele aparate sunt vechi, chiar din perioada sovietică, altele sunt noi, dar periculoase. Guvernul a suspendat folosirea ventilatoarelor Aventa-M după câteva incendii letale la spitale din Moscova și Sankt-Petersburg, provocate probabil de acest tip de aparat.

Poziția oficială a Kremlinului e că Rusia nu duce lipsă de nimic. Și totuși, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, în aprilie, guvernatorul Sankt-Petersburgului declara că orașului său nu-i ajung 1680 de ventilatoare.

Unul din medicii contactați de Europa Liberă povestește cum un bărbat de 45 de ani a fost adus în stare gravă la spital, dar nu era niciun ventilator liber. „I-am dat Prednisolon și l-am dus la terapie intensivă. Acolo era plin. Era și un bătrân care suferise un atac de acord. Avea o coastă ruptă și alte probleme. Abia se mișca și nu deschisese ochii de 10 zile. Era un caz foarte grav și mai avea și Covid-19. A trebuit să-l deconectăm de la ventilator și să-l punem pe bărbatul mai tânăr în locul lui”.

Medicul a explicat că, uneori, pacienții în stare gravă sunt mutați temporar în alte saloane pentru a face loc pentru pacienții tineri starea cărora se agravează brusc.

Doctorii ruși folosesc termenul „eutanasie” ca un eufemism pentru deciziile clinice privind alocarea resurselor.

Uneori pacienții sunt conectați la aparate atât de vechi, încât medicii intervievați de Europa Liberă le numesc „fiare vechi” și spun că acestea pot încă dăuna și mai tare plămânilor.

Un medic din Sankt-Petersburg le-a povestit corespondenților noștri: „Uneori, un doctor mă sună și-mi zice „du bătrâna aceea în secția de terapie intensivă”. Mă duc în salon și acolo sunt trei bătrâne pe patul de moarte care au nevoie de ventilare. Dar pur și simplu nu am atâtea aparate. Nu se poate face nimic și trei oameni mor. E o situație fără câștigători. În așa cazuri, doctorul nici nu mă mai sună pe urmă și pacienții pur și simplu mor în salon. Și așa era încă înainte de pandemie”.

Doctorii din prima linie sunt adesea prinși între nevoile pacienților și cerințele administratorilor spitalelor sau chiar ale procurorilor. Într-o postare ștearsă apoi de pe Facebook, Armen Oganesian, șeful secției de anesteziologie și terapie intensivă de la un spital din Moscova, a scris că „tovarășii din birouri doar așteaptă ca doctorii să greșească”.

El a explicat apoi pentru Europa Liberă că, dacă un doctor ar recunoaște că unii pacienți nu au primit grija de care au nevoie, administrația spitalului ar afirma că, de fapt, are tot echipamentul necesar și e vina doctorului că nu l-a solicitat.

Anastasia Vasilieva de la Alianța Doctorilor e de acord și spune că fiecare caz marcat U07, codul pentru probleme pulmonare, inclusiv Covid-19, e verificat meticulos de Fondul Federal de Asigurări Medicale și de Inspectoratul Federal al Sănătății.

Un doctor din Moscova a spus că, încă la universitate, studenții sunt învățați că istoria medicală a unui caz e scrisă pentru procurori. „Fiecare scrie cum vrea - ‘insuficiență cardiacă progresivă’, ‘nu a fost timp pentru a-l conecta la ventilator’ sau ‘pacientul a murit în timp ce era transportat spre terapie intensivă’”.

Aceste lipsuri și probleme sunt vechi, iar epidemia de coronavirus doar a expus amploarea lor. Armen Oganesian afirmă: „Vârful icebergului arată bine. Există mereu câte un specialist sau institut care face operații de clasă mondială. Au apărut tratamente moderne pentru cancer. Dar sistemul de ocrotire a sănătății în masă a rămas la același nivel jos din anii post-sovietici. Am văzut cu toții fotografiile spitalelor unde, după 20 de ani, păreții nu au fost vopsiți și veceurile nu au fost schimbate”.

Potrivit lui Oganesian, întreg sistemul nu a fost optimizat nu pentru pacienți, ci pentru raportare către cei sus-puși.

XS
SM
MD
LG