Linkuri accesibilitate

Cu Marina Tauber (Partidul Șor) despre caritate și campanie de imagine în timpuri de pandemie


Orhei, august 2019
Orhei, august 2019

Deputații socialiști și-au atras critici din partea colegilor din fracțiunea Partidul Șor pentru faptul că ar fi făcut publică intenția de a dona salariul de o lună pentru cheltuieli necesare în combaterea epidemiei de COVID-19. Vice-președinta formațiunii, Marina Tauber, își acuză colegii din parlament că și-ar fi făcut publicitate într-o perioadă de grea cumpănă pentru întreaga lume. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Marina Tauber, între altele, despre PR-ul politic și magazinele sociale Merișor, despre care se spune că ar activa în favoarea formațiunii conduse de Ilan Șor.

Interviu cu Marina Tauber, Partidul „Șor” despre caritate in timp de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dna Tauber, mi-a atras atenția o declarație a Partidului Șor, în care le reproșați colegilor, deputați socialiști, că au forțat mâna altor deputați să cedeze salariile și în felul acesta: unu – au profitat de situația aceasta specifică pentru a-și face publicitate și doi – în felul acesta au divulgat, de fapt, ce de-a bănărit primesc deputații împreună și tocmai în momentul în care oamenii abia leagă tei de curmei, cum se zice românește. Acum multă lume s-a gândit că oare Partidul Șor este cel mai indicat să reproșeze colegilor că fac publicitate după ce de mai multe ori ați fost bănuiți că prin rețeaua de magazine sociale, de exemplu, ați făcut publicitate suficientă? E logică această întrebare sau nu?

Marina Tauber, în studioul Europei Libere, 2019
Marina Tauber, în studioul Europei Libere, 2019

Marina Tauber: „Noi, deputații Partidului Politic Șor, de exemplu, niciodată nu ne-am luat la întrecere cu alții – cine mai mult donează. Eu vă asigur, dacă vorbim și de aceiași socialiști, ei ar rămâne cu mult în urmă. Ei s-au deprins doar să ia și nu să dea. Iată de ce pentru donația unui salariu ei au făcut atâta tam-tam în mass-media.”

Europa Liberă: Apropo, de un salariu, lumea imediat s-a întrebat: dar cu ce o să trăiască oamenii aceștia, dacă dau salariul?

Marina Tauber: „Noi cu Dvs., cu locuitorii Republicii Moldova am înțeles cât ne costă, de fapt, partidul și deputații socialiștilor, nu partidul – deputații, fracțiunea, de jumătate de milion de lei lunar și pot să vă spun că, cum ei au procedat, iarăși au demonstrat fața adevărată a lor. Ne-au sunat de la secretariatul parlamentului cu simpla întrebare, dacă deputații fracțiunii Partidului Șor sunt gata să doneze o zi din salariul lor. Desigur că imediat am răspuns că da, suntem gata. Și atât. Zilele acestea probabil și Dvs. ați văzut, și alții că am fost activi în ceea ce ține de măsurile întreprinse și în orașul Orhei, în raionul Orhei, în alte localități.”

Europa Liberă: Despre asta o să vorbim mai târziu, dar să epuizăm acest subiect. Dvs. cu rețeaua de magazine sociale tot ați făcut publicitate politică? Și de ce vă întreb asta, pentru că un politician nu poate să-și muște limba, de fapt asta și face – publicitate politică pentru ca să se știe inclusiv ce acțiuni de caritate face ca să fie ales a doua oară. Și atunci, unde-i frontiera între ceea ce este etic și ceea ce nu este etic? Cum considerați Dvs.?

Magazinele sociale (...) sunt un proiect social care lucrează și funcționează indiferent de campaniile electorale.”

Marina Tauber: „Eu cred că frontiera este, în primul rând, în felul cum totuși sunt anunțate ori cum totuși sunt reflectate aceste acte caritabile, acțiuni ori proiecte. Vorbiți acum despre rețeaua magazinelor sociale, pot să vă spun că rețeaua aceasta există de mult și noi nu am început să vorbim despre magazine sociale și despre proiectul acesta social important pentru populația noastră, pentru pensionari, pentru persoane cu disabilități și alte categorii social vulnerabile pe timpul ciumei, cum s-ar spune, pentru că ceea ce fac acum socialiștii, ei donează salarii, vorbesc pe tema foarte sensibilă pentru mai multă lume, dar din altă parte noi aflăm că medicii nu sunt protejați și sunt nevoiți să iasă la lupta directă în fiecare zi cu pandemia și cu coronavirusul. Deci, vorbind despre magazinele sociale de mai multe ori, acesta este un proiect social care lucrează și funcționează indiferent de campaniile electorale.”

Europa Liberă: Dar au acces acolo numai cei care sunt simpatizanții dvs., asta este problema.

Marina Tauber: „Prietenii magazinelor sociale, deci, oamenii care sunt beneficiari la ziua de astăzi...”

Europa Liberă: Care au carduri, da? Cei care au carduri?

Marina Tauber: „Cei care beneficiază de aceste servicii, pentru că sistemul cu carduri nu mai funcționează.”

Europa Liberă: Deci, oricine poate să intre în magazin?

Marina Tauber: „Poate să vină oricine în magazin, da. Sunt diferite categorii și desigur că sunt anumite criterii cum lucrăm în diferite raioane, dar în mare parte deja în fiecare magazin poate să intre oricine și să-și cumpere produse la prețuri reduse.”

Europa Liberă: Deci, dacă eu o să intru la Orhei, o să-mi pun o perucă, de exemplu, mai grizonată și o să cer un kilogram de orez, n-o să-mi ceară nimeni cardul de fidelitate cu Partidul Șor?

Marina Tauber: „Nu. Deci, vă dau niște cifre: peste 300 de mii de oameni sunt prietenii magazinelor sociale, peste 60 de mii de oameni sunt membri ai Partidului Politic Șor și peste 117 mii de oameni au votat Partidul Șor în campania parlamentară, ceea ce demonstrează că cei care beneficiază de servicii, de produse calitative nu trebuie să fie simpatizanți și probabil în mare parte nici nu sunt simpatizanții Partidului Politic Șor.”

Europa Liberă: Deci, diferența asta îi de cinci ori mai mare?

Marina Tauber: „Cel puțin. Noi acum nu putem să spunem în mod concret că membrii de partid sunt și deținătorii ori sunt și cei care beneficiază de produse și servicii.”

Europa Liberă: Următoarea întrebare firească care circulă și nu putem să o ocolim este: dar nu cumva faceți din bani câștigați necinstit aceste daruri, magazine, OrheiLandul? Și aici, iarăși, vreau un răspuns la întrebare.

Proiectele acestea sunt finanțate după plata tuturor impozitelor și sunt bani cinstiți din businessurile familiei oamenilor de afaceri, parteneri ai dlui Ilan Șor.

Marina Tauber: „Sigur că noi trebuie aici să vorbim despre fiecare proiect în parte, dar dacă să vă dau un răspuns mai general, de mai mult ori am declarat că proiectele acestea sunt finanțate după plata tuturor impozitelor și sunt bani cinstiți din businessurile familiei oamenilor de afaceri, parteneri ai dlui Ilan Șor. Totuși este mult mai bine că dl președinte Ilan Șor construiește OrheiLand, repară drumuri, instalează iluminatul stradal în mai multe localități și lucrează asupra proiectelor ca magazine sociale decât să investească, de exemplu, în ceva pentru el în străinătate, cum fac alții.”

Europa Liberă: Eu abia de aștept ocazia să-l întreb personal pe Ilan Șor ce motivație are, să mă uit în ochii lui, să-l întreb, de ce nu-și cumpără și el un iaht și nu face și el un hotel pe malurile oceanului.

Marina Tauber: „Ilan Șor a avut primul lui avion privat încă în vârsta, pot să spun, foarte și foarte tânără.”

Europa Liberă: Am înțeles. Deci are imunitate?

Marina Tauber: „Și prioritățile lui și atunci are și imunitate, și are posibilități mai mari, așa că totuși, în primul rând, se gândește despre țara noastră unde trebuie să dezvoltăm din toate punctele de vedere domeniile care în viitor o să fie și mai afectate, dacă revenim la tema discuției noastre cu coronavirus.”

Europa Liberă: Țara în care deocamdată dânsul nu se grăbește să vină, acum mai are un motiv în plus - este închisă frontiera, dar să sperăm că odată o să vină.

Personal nu am informația că Ilan Șor a plecat din țară.

Marina Tauber: „Personal nu am informația că Ilan Șor a plecat din țară și mai multă lume și colegii Dvs. au avut posibilitatea să-i dea mai multe întrebări personal la conferința de presă care recent a fost organizată.”

Europa Liberă: Da, dar vreau să-l văd fizic, fie și cu mască pe față, dar atunci m-aș simți mai jurnalist. Pornind de la magazine, cea mai recentă declarație a partidului Dvs. spune că ar trebui să ne gândim la fermieri, la cei care mâine-poimâine trebuie să scoată pe piață produse alimentare în condițiile deficitului cauzat de această epidemie și de importurile care se vor șubrezi, aduceți exemplul Vietnamului care a închis deja exportul de orez. Cum credeți, ce anume se poate face la modul practic, pentru că ați văzut, premierul Chicu spune că este bombardat cu tot felul de inițiative și unele zice că sunt irealiste? Dvs. la modul practic prin fracțiunea pe care o aveți în parlament, ce vă gândiți să faceți în acest sens?

Marina Tauber: „Eu îndemn ca toată lumea să ne gândim nu doar despre ziua de astăzi, și ziua de astăzi este complicată, și toată lumea are frică de sănătatea lor și familiilor lor, dar noi vorbim și despre perioada următoare de timp după ce pandemia aceasta, dă Doamne cât mai repede, o să treacă, vorbim despre economia Republicii Moldova, vorbim despre sfera socială, vorbim despre domeniul businessului, vorbim despre agricultura noastră. Ce o să fie cu toate aceste domenii? Cum noi o să trăim cu toate aceste consecințe?

Deci, toate aceste măsuri, programul acesta, pachetul de măsuri trebuie să fie gândit deja nu astăzi, dar încă alaltăieri și cu aceste lucruri trebuie să se ocupe statul. Noi pregătim o strategie de lungă durată care va fi prezentată în curând societății și, dacă Dvs. ați observat, noi nu ieșim cu mai multe declarații în perioada aceasta de timp anume din simplul motiv că înțelegem gravitatea situației în care noi toți suntem, Republica Moldova. Noi nu avem de gând să ne facem PR pe tema aceasta, dar încercăm să punem umărul locuitorilor Republicii Moldova, ceea ce se reflectă iarăși prin fapte concrete, prin donația de un milion de lei care recent a fost anunțată la inițiativa dlui Șor, de Fundația „Miron Șor”, pentru Consiliul raional Orhei și lupta cu pandemia.

Noi i-am îndemnat pe toți și am salutat inițiativa aceasta ca banii alocați de stat tuturor partidelor, și în cazul nostru acestea sunt două milioane 400 de lei, să fie direcționați pentru cauza aceasta.”

Europa Liberă: Dna Tauber, dar nu semănați aici cu socialiștii care, iată, vă faceți publicitate, spuneți că cei care trăiesc în Orhei sunt mai norocoși decât cei care trăiesc la Soroca, de exemplu?

Marina Tauber: „Eu nu cred că putem să spunem, în genere, să fim comparați cu socialiștii, pentru că ceea ce am făcut noi, după ei au copiat și eu chiar pot să vă dau și niște exemple concrete, ceea ce a fost făcut în municipiul Orhei, după a fost copiat de Ion Ceban în Chișinău. De exemplu, noi primii am sistat circularea transportului și în municipiul Orhei, și în raionul Orhei, deci, circularea transportului interurban și multe alte măsuri.”

Europa Liberă: Ultima întrebare ar fi despre tribuna parlamentară. Pe durata situației excepționale, și Dvs. vă exprimaserăți îngrijorarea că e cam mult 60 de zile, dar tot așa, mă rog, nu a fost auzită opoziția, acum cum credeți, dacă nu cumva pe durata acestui regim de stare excepțională veți pierde, în general, vocea și cheful de a vorbi, opoziția mă refer, și societatea civilă care mai lansa mesaje critice la adresa guvernării?

Marina Tauber: „Este clar cred că tuturor că regimul a fost instituit, starea aceasta a fost instituită pe 60 de zile doar pentru un singur scop, ca puterea în stat să fie concentrată doar în mâinile lui Dodon. Ceea ce ține de posibilitatea de a vorbi, da, noi practic pierdem această posibilitate, pentru că nu sunt convocate ședințele parlamentului. Să știți că am primit informație că nici briefing de presă nu poate să fie organizat în parlament.

Bine, dacă vorbim despre măsurile de securitate, atunci noi desigur că suntem de acord, dar au fost mai multe propuneri ca să ne convocăm măcar o dată în două-trei săptămâni.

Probabil, totuși putem să găsim posibilități ca ședințele acestea să fie organizate online, deci, dacă există voință politică o să fie posibil de auzit vocea și părerea opoziției, dar nu cred că majoritatea parlamentară a organizat alegeri la Hâncești, după a făcut repejor „nuntă” cu Partidul Democrat, după a votat, în calitatea lor de majoritate parlamentară și alianță nou-creată, starea aceasta pe 60 de zile, ca să ne dea voie mai departe să vorbim.”

XS
SM
MD
LG