Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: „Este un moment al adevărului pentru unele forțe politice, pentru oligarhi, pentru politicieni...” (VIDEO)


Miercuri la demonstrațiile de la Erevan
Miercuri la demonstrațiile de la Erevan

Despre criza politică din Armenia și raporturile de forță între oaemnii politici și oligarhii armeni, un interviu cu un cunoscut jurnalist moldovean de origine armeană, colobarator al Europei Libere.

La Erevan situatia continuă să fie tensionată. Oamenii mai sunt în strada, politicienii încearca sa faca intelegeri care sa detensioneze relatia dintre protestatari si politicieni, si l-am intrebat pe Ernest Vardanean, bloggerul nostru în limba rusă, ce rol are in aceasta a doua perioada a protestelor oligarhia locală – care, înteleg că are un rol de jucat.

Ernest Vardanean în studioul Europei Libere
Ernest Vardanean în studioul Europei Libere

Ernest Vardanean răspunde întrebărilor Oanei Serafim
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:23 0:00
Link direct

Europa Liberă: La Erevan, tensiunea continuă să fie destul de ridicată, protestele continuă. A intrat o nouă forță în discuție în această ecuație a lucrurilor care se întâmplă în Armenia; au intrat în scenă, să spunem, oamenii bogați, care sunt și importanți în partidele din Armenia. Cât de bogați sunt acești oameni? Mă gândesc la Karen Karapetian, mă gândesc la Gagik Tsarukian. Cât de bogați sunt ei?

Ernest Vardanean: „Vreau să vă spun la început că oamenii aceștia care se numesc pur și simplu oligarhi sunt foarte influenți în Armenia. Ei sunt undeva trei sau cinci, sau până la șapte-opt oameni la număr, adică depinde de criteriile de evaluare, să spunem așa. Oamenii pe care i-ați menționat Dvs., precum Karapetian și Gagik Tsarukian nu sunt doar politicieni sau doar oligarhi, ei sunt un fel de îmbinare a acestor două fenomene. Din păcate, Armenia a devenit în ultimii ani o țară plină de oligarhi și oligarhii care afectează foarte grav atât economia, cât și viața politică.

În momentul de față, oligarhul Gagik Tsarukian, care în același timp este și președintele Partidului Armenia Prosperă, a vrut să se alăture acestei mișcări de protest pentru a-și salva businessul sau cumva a-și găsi un alt loc în viața politică din Armenia. Sunt și alte exemple, am auzit că un oligarh poreclit „Șmais”, dar unul dintre cei mai odioși, monstruoși oligarhi a părăsit Armenia și acum se află în Soci. Încă un politician, adică un general destul de cunoscut a fugit în Statele Unite, la Los Angeles, unde trăiesc foarte mulți armeni.

Acum este un oarecare moment al adevărului pentru unele forțe politice, pentru oligarhi, pentru politicieni. Nu contează acum cât de bogați sunt oamenii în cauză, contează ce poziții politice au, ce aspirații și scopuri au și dacă au valori și principii în sensul dacă ei își vor păstra culoarea politică sau o vor schimba în favoarea propriului business.”

Europa Liberă: Dle Vardanean, vreau să vă întreb: cum au făcut oamenii aceștia averi? Și vă întrebam cam cât de mari sunt aceste averi, tocmai pentru a ne putea da seama la o economie precum cea a Armeniei ce înseamnă aportul lor. Sunt ei în legătură cu Moscova, sunt ei în legătură cu alte zone economice ale lumii?

Ernest Vardanean: „O cifră foarte elocventă: în ultimii zece ani, oligarhii au furat, au scos din țară și au transferat în offshore-uri nouă miliarde de dolari. Aceștia sunt banii furați din bugetul de stat. Oligarhii nu plătesc impozite, oligarhii au ocupat aproape

În ultimii zece ani, oligarhii au furat, au scos din țară și au transferat în offshore-uri nouă miliarde de dolari...

totalmente toate operațiunile cu importul mărfurilor în Armenia și în mare parte ei controlează și producția. Karen Karapetian, care acum este prim-ministru interimar, nu este om de afaceri propriu-zis; el a fost unul din top-managerii „Gazprom”-ului, el este omul lui Samvel Karapetian, adică cu același nume, dar ei nu sunt frați.

Samvel Karapetian este tocmai cel mai bogat armean din lume. El este miliardar, oligarh ruso-armean și este departe de acest grup de oameni pe care l-am menționat la începutul convorbirii. Samvel Karapetian nu este considerat drept oligarh clasic în Armenia, dar în schimb el are legături foarte strânse cu Putin. El este un om foarte influent în Federația Rusă și, respectiv, ceea ce face Karen Karapetian se spune că este sub influența lui Samvel Karapetian miliardarul.

Pe de altă parte, același Gagik Tsarukian controlează mai multe sfere din economia națională din Armenia. Eu nu cunosc, din păcate, câte miliarde are el, dar să știți că este foarte bogat. Specificul sistemului oligarhic din Armenia constă în faptul că Serj Sarkisian a fost un fel de arbitru, care a creat un sistem destul de echilibrat între acești oligarhi, dar, în schimb, el le-a permis oligarhilor să facă orișice.

În limba rusă asta se numește беспредел/bespredel”, adică fărădelegi absolute, și anume din acest motiv poporul a fost foarte revoltat. Serj Sarkisian propriu-zis nu este un om politic atât de monstruos, încât să fie urât de oameni, dar este un politician care a controlat acest sistem monstruos și, respectiv, ura față de acest sistem a fost extrapolată și la persoana lui Serj Sarkisian și iată acum avem ce avem.”

Europa Liberă: Sunt șanse ca acest sistem să fie demantelat?

Ernest Vardanean: „Este foarte greu de dat răspuns la această întrebare tocmai din motivul că sistemul oligarhic despre care vorbim este unul foarte strâns legat cu sistemul politic și de organele de securitate și de politica externă chiar. Iată un exemplu: același Gagik Tsarukian se zvonește că nu el are acești bani despre care vorbim, el doar controlează banii dați de către Robert Kocharian, al doilea președinte al Republicii Armene, despre care se spune că este un politician foarte și foarte pro-rus. Adică el de fapt și acum, după zece ani de la demisia lui, promovează politica Federației Ruse în Armenia în defavoarea intereselor naționale ale țării, în defavoarea securității Karabahului, pentru că el are influență foarte mare și în regiunea Nagorno-Karabah.

Deci, este foarte greu să tragi linia asta, granița asta între pură economie, să spunem așa, și pură politică. În Armenia, acesta și este specificul foarte greu. Respectiv, răspunzând la întrebarea Dvs., trebuie să spun că este o aspirație foarte mare a societății și a anumitor partide politice de a anula, de a distruge acest sistem vicios oligarhic, însă e foarte greu să faci acest lucru atunci când oligarhul X astăzi este cu Serj Sarkisian, pentru că așa îi este favorabil, iar mâine el se transferă sub mâna altui politician, Y, care zice că îi poate garanta o oarecare securitate și liniște pentru bani ș.a.m.d. Dar, în același timp, aceste garanții și aceste transformări politice sunt foarte strâns legate deja cu politica externă.

Deși protestele propriu-zise care au loc acum în Erevan nu au nimic cu geopolitica și politica externă, totuși, la un moment dat factorul extern va ieși la rampă, va veni pe primul plan. Din păcate, asta e, dar fără aceasta Armenia nu poate, pentru că e foarte greu să înțelegi unde vezi tu doar un politician sau unde el se transformă într-un oligarh sau invers.”

Europa Liberă: Oamenii de afaceri din Armenia, cei despre care îmi vorbiți au, din ceea ce știți Dvs., și afaceri în Uniunea Europeană? Ar putea fi interesați eventual de o apropiere de Uniunea Europeană?

Ernest Vardanean: „Am auzit că unul din oligarhii armeni are un hotel de lux, pare-mi-se, în Letonia. Bineînțeles că toți oligarhii care jefuiesc țara cu nerușinare au și conturi bancare în Elveția și în alte state europene și, respectiv, în cazul acesta cu offshore-uri în Panama și peste tot. Interesul lor față de Uniunea Europeană este unul foarte și foarte așa, în mod utilitar.”

XS
SM
MD
LG