Linkuri accesibilitate

Rusia a revenit la Uniunea Sovietică (Vitali Portnikov/Liga.net)


Ziare în limba rusă
Ziare în limba rusă

Revista presei în limba rusă despre alegerile prezidențiale rusești.

Cine a câștigat, în cele din urmă, alegerile din 18 martie? – astfel este intitulată analiza semnată de Kirill Martînov, redactorul rubricii politice de pe site-ul publicației rusești „Novaya Gazeta”. Alegătorii au rămas acasă, alegând aceasta formă de protest, iar fiecare candidat la prezidențialele din Rusia poate interpreta asta în favoarea sa, afirmă jurnalistul rus. „Statul a mobilizat toți alegătorii lesne de supus, dar nu a reușit să asigure alegeri oneste”, scrie Martînov. Ca victoria lui Vladimir Putin să fie incontestabilă, s-a recurs nu doar la interzicerea participării unor candidați, dar și la campanii de spălare de creier prin intermediul mass-media, prin presiuni administrative și falsificări directe, opinează jurnalistul rus.

Noul mandat al lui Vladimir Putin va aduce progrese tehnologice și ideologice Rusiei, afirmă politologul Alexei Mukhin, citat de agenția de știri federală RIA Novosti. „Vor fi șase ani de muncă grea în circumstanțe internaționale dificile”, scrie agenția, preluând literalmente aserțiunea lui Putin, rostită în seara zilei de duminica, în fața fanilor săi, adunați la un concert. Rusia are nevoie de aliați, dar nu-i va găsi în Occident și prin urmare îi va căuta oriunde este posibil, a conchis Mukhin.

Despre felul în care pot evolua relațiile dintre Rusia și Occident după realegerea lui Putin scrie Yuri Vendik într-o analiză pentru redacția rusă BBC. Acestea s-ar putea deteriora sau pot rămâne la fel de proaste, dar este puțin probabil să se îmbunătățească peste noapte, scrie jurnalistul. Vendik spune că această confruntare dintre Rusia și Occident aduce beneficii politice lui Putin și anturajului său. „Judecând după voturi, acest conflict le place și alegătorilor ruși, care îl percep ca pe un proces de restabilire a statutului Rusiei ca o mare putere a lumii”, conchide Vendik.

Sociologul centrului Levada Denis Volkov explică într-un articol publicat de revista „RBK” cum Kremlinul a asigurat câștigul lui Putin la alegeri. Participarea la vot a fost încurajată nu prin ralierea alegătorilor împotriva „dușmanului comun extern”, ci datorită unei campanii masive de informare lansate de stat și revenirii lui Putin pe ecranele televizoarelor, spune Volkov. Dar nici prezența înaltă la vot, nici procentajul înalt înregistrat de Putin, nu-i asigură președintelui sprijin pe viitor, afirmă jurnalistul rus. Dacă acest sprijin va scădea, nimeni nu-și va mai aminti de participarea fără precedent la aceste alegeri, a conchis Volkov.

Publicația ucraineană „Kyiv Post” îl citează pe jurnalistul Tony Barber, care spune că nu mai este o speranță de aplicare e a unor reforme liberale în Rusia lui Putin. Nu este un accident că alegerile prezidențiale au avut loc în ziua în care s-au împlinit patru ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, scrie autorul. Alegerile au fost o confirmare teatrală a puterii lui Putin în interiorul Rusiei, iar anexarea Crimeii a fost o manifestare a puterii pe scena internațională, conchide Barber.

Odată cu mandatul nou al lui Putin, Rusia va apărea într-o ipostază nouă, și anume a unei amenințări mondiale, afirmă analistul politic Vladimir Gorbaci într-o analiză pentru portalul ucrainean Glavred.Info. Încă în campania electorală, Putin amenința comunitatea internațională cu arme, rachete și drone, menționează expertul ucrainean: „După alegeri, atenția lui Putin se va muta de la Ucraina – către Occident, și anume la Marea Britanie.” Gorbaci spune că în următoarele luni va continua metaforica luptă cu Vestul, iar locul Ucrainei este alături de țările occidentale.

Rusia a revenit la Uniunea Sovietică, scrie jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov într-un comentariu pentru portalul Liga.net. Prăbușirea acestui regim este un proces lung, dureros și imprevizibil, iar noi trebuie să învățăm să viețuim alături de acest pericol, a adăugat autorul. „Acest regim nu poate să se prăbușească decât laolaltă cu înseși bazele statului, laolaltă cu ruinarea stabilității reale”, scrie Portnikov.

XS
SM
MD
LG